изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 23:50 EEST
АТЕЛИЕТО ЗА ТЪКАЧЕСТВО ПРЕДСТАВИ ПРОДУКЦИЯТА СИ    
Култура В навечерието на Цветница и Великден Етнографската къща в Добрич посрещна малчуганите от детска градина №10 "Слънчице" и техните родители. Там участниците в ателието по тъкачество, което е сформирано в забавачницата, представи своята първа колекция от текстилни творби. Тя включва разнообразни по цвят и шарка ръчно изтъкани калъфчета за мобилни телефони. Малчуганите ги представиха на нетрадиционно дефиле - хванати на хоро.

Гостите бяха поздравени и с танц на малките танцьори от групата за народни танци към ЦДГ "Слънчице" с ръководител хореографа Александър Александров. Така всички присъстващи имаха възможност да видят калъфчетата, които бяха на вратлетата на децата. Другите бяха подредени от уредниците на Етнографската къща. Гости на възпитаниците на детската градина бяха кметът Детелина Николова и заместник-кметът по хуманитарни дейности Камелия Койчева, директорът на Регионален исторически музей Дияна Борисова и уредниците в Етнографска къща. Сред присъстващите беше и Стоянка Симеонова - майстор-тъкач, член на Задругата на майсторите на художествени занаяти. Под нейното вещо ръководство в продължение на няколко месеца функционира ателието по тъкачество към ЦДГ №10 "Слънчице", а работата му се организираше от педагозите Гергина Маринова и Маринела Василева. Присъстваха много родители и приятели на детската градина.
Дългогодишният етнограф и уредник на Етнографска къща Янка Атанасова припомни, че в красотата на произведенията на тъкачеството добруджанката вплита цветовете на природата.
"В навечерието на празниците Цветница и Великден децата от ЦДГ №10 "Слънчице" ни зарадваха с онова, което е част от занаята на мама и баба. Онова, което етнографите са отразили в нашата история, за да ни напомнят откъде сме тръгнали" - каза кметът Детелина Николова. Тя сподели, че идеята на ЦДГ №10 за ателие за тъкачество трябва да се разшири и сред другите детски градини, съвместно със Задругата на майсторите, за да се върнат децата към традициите на Добруджа. "Чудесно е, че малките деца са се докоснали до тази красота" - каза кметът. Тя пожела на присъстващите работата в ателието и празникът да оставят незабравим спомен.  
Дейността на ателието за тъкачество към детска градина "Слънчице" се реализира с подкрепата на Национален фонд "Култура" по проект "Приказка за чергата - ателие за тъкачество на баба, мама и внуче". Той се изпълнява от родителското настоятелство на детската градина - Сдружение за развитие на деца "Слънчице.
Проектът цели да се проучат и продължат традициите на тъкачеството в Добруджа, като се съберат зрънцата от все още живата културна традиция и чрез реализацията на проекта да се запазят и се предадат на следващите поколения. В рамките на проекта се проведе кампания "От раклата на баба" за издирване на старинни тъкани и информация за тях и подреждането им в изложба. В ателието участваха деца на възраст от 3 до 6 години, техните майки и баби, както и преподавателите от учебното заведение. С помощта на етнографи те научиха повече за традициите на народния занаят тъкачество в Добруджа. Под ръководството на тъкачката Стоянка Симеонова участниците в ателието изработиха своите първи текстилни творби на детски станчета. С тях те изработиха калъфи за мобилни телефони. Предстои да бъде издадена цветна книжка "Приказка за чергата".
Част от изработените в ателието по тъкачество калъфчета за мобилни телефони вече бяха изпратени за Франция. Там те ще бъдат представени на българския щанд в изложбата по случай Деня на България в град Лил. Той се организира от Асоциацията на българските студенти, които се обучават в Лил. Денят на България ще се проведе на 16 май. Тогава българските студентите ще подредят щанд с дегустация на специалитети от българската кухня и вино, ще представят ателиета за куклен театър, изработка на мартеници, боядисване на яйца и др. На българския щанд ще бъдат показани Добрич и Добруджа - с материали, които представят добруджанския бит и култура. Сред тях ще бъдат и изтъканите от децата калъфчета за мобилни телефони.

СНИМКА

 


Сходни връзки

АТЕЛИЕТО ЗА ТЪКАЧЕСТВО ПРЕДСТАВИ ПРОДУКЦИЯТА СИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди