изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 06:18 EEST
Наблюдава се силно електорално преимущество на ГЕРБ, според Мирослава Радева    
ОбществоСофия. През последните три-четири месеца се откроява една много силна водеща позиция на ГЕРБ, която е и във възход. Най-вероятно това сериозно електорално преимущество на ГЕРБ ще се реализира с мнозинство на следващите избори. На този етап говорим за относително мнозинство. Това каза в интервю за Агенция “Фокус” социологът Мирослава Радева.

По думите й сега съотношението между БСП и ГЕРБ е 1 към 1,7 – приближава две. „Това е характерно, както за всички избиратели, така и за сигурните участници в изборите, което е едно доста сериозно предимство”, каза социологът.
„В тази ситуация, в която се намираме без да знаем, какъв точно ще бъде избирателният закон е доста трудно въобще да кажем, какво ще бъде мнозинството. Има много неясноти, които са свързани с все още неприетото изборно законодателство и те са от много съществено значение. Например един такъв въпрос като мажоритарния елемент може много категорично да промени картината. За да изследваме евентуалното влияние на конкретните личности като авторитет, като позиции, трябва реално да добавим към стандартните си изследвания едно проучване с регионална представителност в съответния регион. Това означава едновременно изследване - освен националното представително изследване, трябва едновременно изследване и на тези 31 едномандатни райони. Тоест, едновременно във всички тези райони да направим проучване и за едномандатното разпределение. Това на този етап не е по силите на нито една агенция – говоря за едновременно – просто нямаме такъв капацитет. До изборите, ако това се приеме ще ни постави в много тежка ситуация за окончателната прогноза. Има и други неясноти. Какво става с остатъчните гласове? На един мандат или на два мандата ще се решава изборът? Също много важен въпрос. Ще има ли втори тур?”, каза Мирослава Радева.
По думите й е скандал в последния момент да се променя изборното законодателство. Тя добави, че е поддръжник на идеята за мажоритарни избори, но не по този начин. „Не в последния момент, не без подготовка, с толкова много неясноти. Мисля че в случая изборното законодателство се използва като един лост за получаване на допълнителни дивиденти”, добави тя. По думите й този лост се използва от управляващите. „Това, което се опитва БСП да направи с този мажоритарен елемент, е да се възползва от популярността на определени личности. Най-вече на регионално ниво – кметове и други подобни, които явявайки се да спечелят в лично качество. Като спечелят в лично качество обаче, те ще имат ли особен статут в парламента, някаква привилегия така да се каже за това че са спечелили в лично качество? Не. Това има смисъл, ако нашия парламент беше на две камари, имаме горна камара и т.н. – нещо, което в момента го няма. Така че от политическа гледна точка тяхното избиране на мажоритарен принцип няма никакъв смисъл от гледна точка на подобрение на самия избирателен модел. Тя има строго прагматичен смисъл само да се намали предимството на ГЕРБ, което регистрират изследванията и БСП да получи евентуално по-добър електорален резултат. Нещо, което между впрочем не съм сигурна, че ще се с лучи, защото много често не е ясно как ще реагира избирателят. Спомняте си, когато на НДСВ беше отказано да бъде регистрирано, хората се мобилизираха и още по-масово я подкрепяха на изборите. Така че може да се получи и обратен ефект от това нещо”, добави социологът.
Цветомира ГЕОРГИЕВА
 


Сходни връзки

Наблюдава се силно електорално преимущество на ГЕРБ, според Мирослава Радева | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди