изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2019-08-26 @ 12:47 EEST
Борисов: Или ”оперативен щаб” или ”война”    
Новини
Столичният общински съвет реши да възложи на кмета на София да иска от правителството отмяна на обявеното кризисно положение по отношение на управлението на отпадъците. Решението беше прието с гласовете на ГЕРБ, СДС, ДСБ и "Атака", въздържал се гласува съветникът от НДСВ Кирил Арсов, а съветниците от БСП не участваха в гласуването, предаде БТА.


В решението си съветниците възлагат на кмета да обжалва решението на Министерския съвет за обявяването на кризисно положение и за създаването на Национален кризисен щаб. С решението си съветниците одобряват предприетите действия от страна на Бойко Борисов за едностранно прекратяване на концесионните договори на "ДИТЦ" и на "Чистота-София", както и възлагат на кмета - при желание от страна на правителството да осигури допълнително финансиране за транспорт и депониране на балираните отпадъци - да приеме целевите средства. В решението си Общинският съвет настоява и за незабавно плащане на забавените такса "смет" и данък "сгради" от страна на държавните институции.
По-рано кметът обясни пред общинските съветници, че ако се обжалва решението на кабинета за обяваване на криза в София, то това трябва да стане днес, защото тече тридневния срок за това. Той обясни, че има решение на МС, което вади кмета и общинския съвет от управлението на София.
Много ясно от всички политически партии посочиха, че е недопустимо надписът "Национален кризисен щаб" да стои върху камионите на "Новера", подчерта пред журналисти столичният кмет. Правителството трябва да помогне за извозването на балите, както и за почистването на нерегламентираните сметища, ако има желание - това обаче трябва да е без думата "криза", ако това не стане ще продължат да се движат по два камиона и да се бият за една кофа, като на война - тещаб, ние партизанска война. Аз подавам за последен път ръка, каза кметът.
По думите му при отмяна на кризисния щаб той и областният управител могат да работят и да използват ресурса, който сега ще бъде разпилян за "Новера" и другите фирми. "В момента няма инструмент да установим колко са сигналите в действителност - с това може да се получи ситуация, в която ще се плати повече от свършеното. Как контролират фирмите, на които са възложили чистенето", попита кметът.
Няма възможност да бъде изготвен график за чистенето на София, след като представителите на фирмите, занимаващи се със сметосъбиране и сметоизвозване, не участват, каза пред журналисти областният управител на София-град Тодор Модев. По думите му осемте фирми, които чистят в 20 столични района, са били поканени на среща при него, но не са се явили, и сега отново ще бъде направен опит за такава среща.
Според Модев кметът Борисов смята, че участието му в кризисния щаб е признаване на кризата. "Отмяната на кризисното положение ще създаде предпоставки за влизането на общината в щаба. Цените, на които ще се плаща, са за тон извозени отпадъци, а не на съд за смет, както е по общинския бюджет", каза още областният управител.
Модев посочи, че съгласно негова заповед заедно със сметосъбирането ще бъде извършено и дезинфекциране на кофите за смет."Мисля, че БСП няма да спечели специални преференции от създалата се ситуация. Целта по-скоро е да се реши този проблем. Има и подкрепа от хората, които признават, че с действията има вече видим резултат", отбеляза Модев. dir.bg
 


Сходни връзки

Борисов: Или ”оперативен щаб” или ”война” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2019 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди