изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 13:49 EEST
Тежки дебати в парламента    
ПарламентЗа близо четири часа депутатите успяха да стигнат едва до четвърта страница от Закона за избиране на народни представители, който те трябва да гласуват на второ четене. Само за спорните 2 и 4 параграф, които касаят избирателната система за 8% праг за коалиции и за мажоритарните кандидати, се изказаха 17 народни представители.


Приемаме текстове на второ четене, а водим дебат като за първо, възмути се Екатерина Михайлова, депутат от ДСБ. Според нея много късно се правят промените, които поставят под въпрос честността на изборите. Тя припомни, че на първо четене нямаше нито 8% бариера за коалиции, нито цифрата 31 за мажоритарно избраните народни представители. Начинът, по който се предлага избирането на мажоритарните кандидати предполага неравностойно състезание, каза Михайлова. В тази клопка, която готвите, сами може да попаднете в нея, обърна се тя към представителите на мнозинството.


Предлагаме смесена система с два елемента, каза от трибуната на НС депутатът от Коалиция за България Ангел Найденов - 209 народни представители, избирани по пропорционални листи в многомандатни избирателни райони и 31 мажоритарно избрани кандидати. От доста време анализаторите у нас смятат, че българските граждани се отнасят с недоверие към политиката, политиците и техните платформи, което се изразява с отказ от гласуване, каза Найденов. Този отказ е продиктуван от начина, по който се избират народните представители. Факт е, според Найденов, че има нагласа за промяна, но е факт и че няма универсална система, която да удовлетворява всички. Найденов добави, че в Коалиция за България осъзнават недостатъците на вариантите, които предлагат, но биха били удовлетворени, ако имаха срещу себе си идеи и предложения от страна на опозицията.


От РЗС ще продължаваме да настояваме да остане 8+1 до края за избор на коалиции. Това заяви от парламентарната трибуна Яне Янев, председател на ПП РЗС. БСП има коалиционни партньори, на които до ден днешен не е проверила силата. За нас е много важно да се разбере от българското общество, че този род коалиции, които се формират в момента, са едни нечистоплътни, комерсиални ООД-та, които генерират корупция, каза още Яне Янев.


Независимият депутат Николай Камов, който напусна Коалиция за България посочи, че пред депутатите "по куп причини има едно недоносче" и те са принудени да избират какво е възможно да подкрепят от договорките на две политически партии - БСП и ДПС. Той апелира да се направи първата крачка във въвеждане на мажоритарен елемент и каза, че ще подкрепи мажоритарен избор на 120 депутати.


Марина Дикова от НДСВ се обяви против натиска на БСП и ДПС. Тя каза, че третото гласуване в комисията по изборното законодателство на предложението за 31 мажоритарни кандидати е в противоречие с правилника на всяка комисия. Според Дикова предложението не следва да се разглежда по същество, защото се различава от предложенията на първо четене. Начало за мажоритарен избор на народни представители не се слага, каза Дикова. Когато сме тръгнали да правим промяна, или да я правим както трябва, или въобще да не я правим, отбеляза тя.


Според народната представителка тези 31 кандидати няма да имат никаква тежест при формирането на волята на Народното събрание. Дикова посочи, че в някои райони ще се договорят определени партии и ще си разпределят мажоритарните кандидати или местни бизнеспартии ще си напазаруват свои кандидати и ще имат своя парламентарна група в следващото Народно събрание. /БГНЕС
 


Сходни връзки

Тежки дебати в парламента | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди