изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 07:22 EEST
В МВР – дръзновено, по априлски!    
Коментари
„Влезте във всеки дом. Разберете какво мисли и прави българинът.” Думите са на Тодор Живков и са изречени пред ръководството на МВР, 10 дни след завършването на Априлския пленум през 1956 година. Ех, да знаеше Живков, какви последователи ще има 53 години по-късно... Левенти, демократи, загрижени за спазване на Конституцията, правата на човека и всякакви други граждански екстри!
Край на лиричните отклонения. МВР иска да влезе в живота ни още по-надълбоко - чрез интернет.


Иска го упорито, на инат. Аргументът е, че така ще пребори престъпността. Не посочва обаче статистика. Което ни кара малко да се съмняваме в чистите помисли на министър Миков.

Статистиката е суха материя, но понякога навежда на размисъл:
В периода май 1945 – септември 1953 г. са проведени над 106 политически процеси. Първоначално ударът е срещу висшето офицерство и най-изявените представители на опозиционните партии. След разгрома на антикомунистическата опозиция следва мощна репресивна кампания срещу “врага с партиен билет” вътре в самата комунистическа партия. Тя е инспирирана от Кремъл и „подпомагана” пряко от изпратените от Москва „следствени бригади”. Акцията е наричана „събеседване”. В периода от 1948 до 1953 г. са разследвани близо 100 000 комунисти, включително заемащи отговорни постове в държавната администрация, партийния апарат, армията и службите за сигурност.

До 1962 г. 23 531 души минават през трудово - възпитателните лагери. 14 647 от тях са там по политически причини. Мой роднина е изпратен в Белене 17-го6ишен, заради участие в публицистичен конкурс на Би Би Си. Излиза оттам след 7 години.
Да, това е минало. Но вижте само как вътрешният министър Михаил Миков, като един Кольо Фичето, гради мост именно към светлото минало, а не към светлото бъдеще. (Ако така се бързаше и с Дунав мост-2...). МВР днес отново иска да е във всеки дом, както някога Тодор Живков заръча. И какво ме убеждава, че това не е така, след като внучката му е водещ политик в партията на дядо си, а внук му Тошко е звезда във ВИП Брадър? Влез във всеки дом – симвул веруюто на родното МВР и тайни служби е претворено в живота, дори и чрез шоу проекти...

Всъщност има една статистика, която министър Миков не обича да му цитират. Над 300 000 са подслушаните разговори през 2008 г, а 40 000 са българите, които не са разговаряли „сами” по телефона или в Интернет. Само 1-2% от тези записи обаче са свършили някаква работа на правосъдието. Какво е станало с останалите, за какво са използвани – никой не ни казва.
И съвсем като в пиеса на Йонеску в студиото на Нова телевизия се появяват Димитър Иванов и Цвятко Цветков, бивши шефове в ДС. Да защитят напъните на министър Миков. Сигурен съм, че и двамата имат сериозни забележки към професионалните му прояви, но пък трябва да проявят партийна солидарност и дисциплина. Уважавам професионалният им опит и знания, умението им да анализират нещата. Но няма как да се съглася с вялата им пледоария в полза на исканото безконтролно нахлуване в Интернет, дори само защото и двамата са на Вие със същия този Интернет. Цветков пък дори се изсили като посочи за пример Англия, където това „правило” било въведено отдавна. Нищо подобно. В Англия всеки гражданин би осъдил за нула време службите, ако си навират носа в личния му живот. За САЩ да не говорим. Същото важи и за страните от ЕС. Контролът там е железен. Тук железни са само службите и то като отношение към „цивилните гарги”.

Опоненти на старите ченгета бяха Константин Павлов и Илия Марков от „Електронна граница”. Те настояват за спазване на правилата на демокрацията. Но Иванов и Цветков – също. Излиза, че май позициите им са еднакви. Но така ли е? Не бих се хванал на такъв бас, защото правилата за едните означава пълни права за МВР и никакви за гражданите. Нещо като необходимото зло, което трябва да преглътнем в името на безопасността – лична и национална. Марков и Павлов пък цитират Конституцията, човешките права и гражданските свободи, сякаш не са наясно, че тези думи нямат никакво значение за властимащите. И четиримата вероятно знаят, че: „демокрацията е спазване на правилата”, са думи на Збигнев Бжежински.

Същият този Бжежински, който за немалко и от сегашните шефове и служители в МВР, си остава „класов враг”. Ако и сега не открие разликата, заслужава Миковите поправки за подслушванията в закона.
В една от книгите за д-р Рихард Зорге е описано „японското проследяване”. Това е, когато преследвачите ти дишат във врата и те мачкат психически. Има и друг разузнавателен термин: „под чужд флаг”. Използва се от шпиони, които се представят за агенти на чужди разузнавания и държави. Целта е, ако гръмне скандал, те остават скрити, а да се накиснат други. Микс от двете неща се опитва да прокара МВР с тоталното следене в Интернет. Под флага на демокрацията и борбата с престъпността. Истинските намерения обаче прозират зловещо под пластовете грим.

ДАНС показва ниво в ситуацията. Не взима страна, а агентите й сигурно се забавляват истински с пренията. Защото в ДАНС тези неща си ги правят от първия ден, без да питат когото и да било. В „интерес на националната сигурност” и без досаден граждански контрол. По този начин те отдавна са в домовете на „враговете на държавата”, политическите опоненти, бизнесмени и чужденци, в хотелските стаи, дори в живота на свои колеги. Да, да, подслушването един друг е много модно днес.

Някога са му казвали „лов на вещици” или разобличаване на „врага с партиен билет”. Сега е „осветяване на къртици” или „вътрешен контрол”, известен още като „запушване на дупки”. Страшното е, че грандиозният ресурс от кадри и техника, с който се хвалят службите ни винаги зацикля, когато трябва да се посочат резултати. Това е и гатанката, над която Брюксел продължава да си блъска главата. Всъщност дали, след като и на децата у нас е ясно, че много пъти у нас подслушванието се използва за подпомагане или директно за политическа или престъпна дейност. Събраната информация понякога стига до офисите на сенчести босове и групировки, до спонсори на кампании и изявени бандити по-бързо, отколкото до ръководството на МВР. В някои случаи самото ръководство „поръчва” този или онзи. И причината обществото и Брюксел да мислят така не е в някаква зловеща и целенасочена кампания срещу органите на реда, а в самите органи. Защото е очевидно, че те най-обичат тоталния контрол и да са репресивни.

Това им дава самочувствие и власт. Доказва го прехвалената разработка „Галерия”, в която бяха подслушвани (бяха?) над 50 журналисти и не знам колко си политици. Правешкият хитрец, както някои съпартизани от бригадата „Чавдар” наричали Тодор Живков, би се гордял с бодрата смяна. Той едва ли е вярвал, че заветите му отпреди толкова години ще се претворяват в живота нов така дръзновено, по априлски.

Огнян Стефанов

http://www.frognews.bg

 


Сходни връзки

В МВР – дръзновено, по априлски! | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
нема газ
Автор: Anonymous да 2009-04-14 @ 08:01 EEST
http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2009-01-20&article=263531


http://www.investor.bg/?cat=5&id=74479

Албена АД ще инвестира в алтернативни източници на енергия, за да бъде гарантирана енергийната сигурност на едноименния курорт, съобщи изпълнителният директор на дружеството Красимир Станев, цитиран от БТА.

По думите му дружеството засега се въздържа да започне програма за газификация на черноморския комплекс, въпреки че в община Балчик, на чиято територия е курортът, изграждането на газопреносна мрежа е започнало през миналата година. Необходим е доста голям финансов ресурс за газови съоръжения в хотелите, а и неяснотата в доставките на синьо гориво ни карат да бъдем предпазливи, коментира Станев.

Албена АД кандидатства с проект за изграждане на соларни инсталации в шест хотела, като очаква подкрепа от правителството на Норвегия, съобщи Йовка Страшилова, зам.-директор Маркетинг и продажби в дружеството. По думите й през април ще стане известно дали дружеството ще получи очакваната техническа и финансова помощ.

Соларни панели вече са монтирани в хотелите „Фламинго“, „Калиакра“, „Арабела бийч“, припомнят от курорта. Модулите се използват за затопляне на водата в откритите басейни, в баните в хотелските стаи и кухните на ресторантите. Алтернативният източник може да се използва и за отопление на хотелите в
началото и края на сезона, ако температурите са по-ниски.

Миналата седмица Съветът на директорите на Албена АД е гласувал за намаляване на покупната цена на Интерскай АД, собственик на летище Лесново, с 3,9 млн. лв. до 22,6 млн. лв. Дружеството ще бъде закупено от Албена холдинг, който е основен акционер в Албена АД. В момента тече процедура по преобразуването на Интерскай в публично дружество и качването му за търговия на БФБ – София.


Албена инвестира в соларни инсталации

"Албена"-АД инвестира в соларни инсталации, за да гарантира енергийната сигурност в курорта, заяви шефът на дружеството Красимир Станев. Панели за слънчева енергия вече са инсталирани в хотелите "Фламинго", "Калиакра" и "Арабела Бийч". През април ще стане ясно дали дружеството ще спечели финансиране от Норвегия за инсталирането на панели на още 6 хотела.
Монтираните вече инсталации затоплят водата в откритите басейни, хотелските бани и ресторантските кухни. Могат да бъдат използвани и за отопление. "Албена" АД не предвижда засега газификацията на курорта. Подобни съоръжения изискват големи инвестиции, а и неяснотата в доставките на синьо гориво ни карат да бъдем предпазливи, коментира Станев.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди