изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 01:49 EEST
НС въведе възможност за експериментално гласуване по електронен път    
Парламент

24 часа преди изборите, избирателните списъци трябва да са готови, а всеки, който иска да упражни правото си на вот, но не е вписан, ще трябва да докаже, че е бил в страната едно денонощие преди изготвянето им. Това решиха депутатите като отхвърлиха предложението на Христо Бисеров от ДПС в Закона за избор на народни представители да отпадне изискването два дни преди изборите гласоподавателят да е бил в България.



Срещу предложението на ДПС да няма минимален престой в страната преди изборите възроптаха от опозицията и макар че идеята беше одобрена в комисия, на два пъти беше отхвърлена в пленарна зала. Целта е да се спести плащането на една нощувка на тези, които пристигат с автобуси от Турция, обърна се към депутатите от движението Атанас Атанасов от ДСБ.

Мая Манолова от БСП защити идеята на Бисеров като обясни, че системата автоматично заличава от избирателните списъци всички, които са напуснали страната два месеца преди вота. По думите й, проблемът идва от това, че при завръщане в България за изборите тези, които идват от страни-членки на Европейския съюз, няма да могат да докажат престоя си поради отпадането на международните паспорти. Според нея по този начин те няма да могат да използват правото си на глас, а тези, които идват от страни извън ЕС, ще доказват престоя си с печатите в паспортите от преминаването на границата. 

Веселин Методиев от ДСБ призова да не се лъже, че промяната не се прави в полза на ДПС. Кой е този, които ще се затърчи от Мадрид, за да гласува тук, като може да го направи в посолството там, аргументира се депутатът.

Депутатите одобриха още да се въведе експериментално гласуване с магнитни карти в 50 секционни комисии като пробно електронно гласуване. Идеята е на независимия народен представител Светослав Спасов. Според него така ще се ограничи купуването на гласове и реализацията на проекта ще струва около 100 хил. лева. dariknews.bg


 


Сходни връзки

НС въведе възможност за експериментално гласуване по електронен път | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди