изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 22:09 EEST
ЗАПЛАТИТЕ В ЧАСТНИЯ СЕКТОР ИЗОСТАВАТ    
НовиниНай-високи са били заплатите в сектора "Финансово посредничество", а най-ниски - в "Здравеопазване и социални дейности"

Увеличението на заплащането в обществения сектор към края на 2008 г. спрямо 2007 г. е 25 процента, докато за частния сектор е едва 16 процента. Това сочат данните на Националния статистически институт. Директорът на ТСБ-Добрич Неделчо Василев информира, че по предварителни данни, през четвъртото тримесечие на 2008 г. заетите в Добричка област са били 42 813. В сравнение със същия период на 2007 г., броят им е нараснал с 4 процента, а в частния сектор увеличението е с 6 процента, информират още от НСИ. И добавят, че средната работна заплата за четвъртото тримесечие на 2007 г. и 2008 г. на наетите по трудово и служебно правоотношение за областта остава под средната за страната. Ако за четвърто тримесечие на 2007 г. средната заплата за страната е била 451 лева, то за  Добричка област тя е била 381 лева. Така за същия период на 2008 г. за страната тя е била 548 лева, а за областта 426 лева. Статистиците отбелязват тенденцията на увеличение на заплащането в обществения сектор и намалението на заетите в него. На ниво общини за обществения сектор се отчита, че средната заплата на наетите се е увеличила с най-голям процент в община Тервел и община Добричка - с над 30 процента, а най-малко в община Шабла - с 4 процента. Към края на миналата година с 4 процента са намалели заетите в сектора за областта. Най-голямо е намалението за общините Крушари и Каварна - с над 35 процента. Отбелязва се, че в частния сектор има увеличение с 6 процента на работещите в областта. С около 30 на сто е увеличението на заетите в община Генерал Тошево. С толкова са намалели работещите в община Крушари. Най-голямо увеличение са получили заетите в Генерал Тошево и Добричка. Не са се увеличили заплатите на работещите в община Каварна. Според НСИ, по-малко пари, в сравнение със същия период на предходната година, са получавали заетите в община Балчик.
Към края на миналата година най-много са били заетите добруджанци в преработвателната промишленост - около 40 процента. Най-високи са били заплатите в сектора "Финансово посредничество", а най-малки - в "Здравеопазване и социални дейности".
 


Сходни връзки

ЗАПЛАТИТЕ В ЧАСТНИЯ СЕКТОР ИЗОСТАВАТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди