изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 10:34 EEST
Как БСП и ДПС ще спечелят 28 от 31 мажоритарни мандата    
Коментари
Промените в изборните закони са вече факт: въвежда се 8-процентен праг за коалициите и ще има мажоритарен избор на 31 кандидати. Районите за избор на мажоритарни кандидати съвпадат с районите за избор по пропорционалната система.


В понеделник лидерът на ВМРО и съпредседател на коалиция НАПРЕД Красимир Каракачанов, който има доста основания да се чувства прецакан от новите изборни правила, заяви, че по този начин ДПС и БСП ще си осигурят победа в 20 едномандатни района.
Истината е още по-стряскаща: партиите извън блока БСП-ДПС почти нямат шанс да спечелят мажоритарен мандат някъде в страната, освен в София. Както винаги, клопката е заложена в детайлите, а най-важният сред тях е, че мажоритарните избори ще се проведат в един тур. Т.е., в парламента влиза този, който е спечелил най-много от гласовете, а не, както е в класическата мажоритарна система – този, който е събрал над 50 процента от гласовете. За всеки случай и тук има подсигуряване, ако стане така, че спечели кандидат на партия, която не минава бариерата, се прави нов избор, вече без спечелилия кандидат.
Това наистина никъде го няма. По-света е точно обратното: ако една партия спечели директен мандат, участва в разпределението на пропоционалните мандати без значение дали минава прага или не.
Независимо от цялата мажоритарна демагогия на президента Първанов, на БСП и на дежурния говорител на ДПС Лютви Местан, това няма да е мажоритарен избор. Без всякакво изключение и мажоритарните мандати, както и пропорционалните ще бъдат поделени между големите партии. С една важна особеност: от всички партии, които имат шанс да влязат в следващото Народно събрание, само три са в състояние да вземат и мажоритарни мандати. Това са БСП, ДПС и ГЕРБ. Никакви са шансовете за директен мандат на коалицията СДС-ДСБ, на НАПРЕД, на “Ред, законност и справедливост” и дори на “Атака”, която иначе няма проблем с бариерата.
ДПС има сигурни поне 5 директни мандата – в Кърджали, Шумен, Търговище, Силистра и Разград движението редовно получава около и над 50 процента от гласовете на всички избиратели. Но ДПС е първа политическа сила според резултатите от последните два избора – за Европейски парламент и местни - още и в Благоевград, Бургас, Хасково и Смолян. Номерът е, че няма да има балотаж – а само в един тур шансовете на кандидатите на ДПС и в тези 4 района нарастват значително.
Обаче в ДПС и БСП не са будали и ще играят на сигурно. То ще рече, че структурите на ДПС ще получат инструкции да подкрепят червения кандидат навсякъде в страната, където има риск за пробив на опозицията. Например в Пловдив-град, където разликата между ГЕРБ и БСП е около 4 000 гласа. ДПС обаче има сигурни 4 000 гласа и като ги добави към червените, мандатът е готов. Така ще бъде навсякъде – Варна, Русе, Стара Загора, за по-малките райони БСП и сама може да спечели срещу ГЕРБ, обаче и там ще има подсигуряване от страна на ДПС.
На практика БСП и ДПС ще действат като коалиция на тези избори, особено за мажоритарните кандидати, а за Бойко Борисов и ГЕРБ ще бъде оставена единствено възможността да спечелят три директни мандата в София. Но дори и в столицата един от мандатите – в 23-и район, не е сигурен, понеже БСП там има по-добър резултат от ГЕРБ.
И докато този капан щракаше във вторник в Народното събрание, опозицията гледаше отблизо и се заканваше да обади БСП и ДПС на Европа.
Много важно.

Георги Даскалов, ЕkipNews

dir.bg

 


Сходни връзки

Как БСП и ДПС ще спечелят 28 от 31 мажоритарни мандата | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди