изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 17:42 EEST
МВФ съзря 3,5 млрд. лв. дупка в бюджета ни    
Новини3,5 млрд. лв. от предвидените приходи в бюджета за 2009 г. няма да бъдат събрани заради кризата. Неизпълнението ще наложи задействане на правилото 10% от предвидените разходи за министерствата да бъдат спестени, за да приключи бюджетът 2009 г. с малък излишък. Това пише в специален доклад на Международния валутен фонд за България, информира Стандарт.

Днес зпочна мисия на МВФ у нас, целта на която е да се запознае с икономическата ситуация в страната. Шефът на мисията за България Бас Бакер се срещна с министъра на финансите Пламен Орешарски.

Най-драматична е ситуацията с очакваните приходи от ДДС, където се очаква да не се съберат близо 3 млрд. лв. от предвиденото.

Най-оптимистичният вариант на Националната агенция за приходи предвижда събраният данък върху доходите на хората да е с 5% по-малко от планираното за 2009 г. Така само от това перо в хазната няма да се съберат над 110 млн. лв. Въпреки това събраното може да е с 12% повече спрямо миналата година.

Оптимистичните прогнози са приходите от корпоративния данък да са с 14% по-малко от плана, или да не се съберат 360 млн. лв.

Най-драматично е положението с ДДС, където се очаква планът да не се изпълни с 22%. Въпреки това приходите от корпоративния данък може да са с 2% повече от миналата година, а ръстът при ДДС да е с 6%.

Намалението на приходите ще наложи България да затегне колана и да ореже близо 1,7 млрд. лв. от предвидените разходи в бюджета за 2009 г., предвижда докладът на МВФ. Необходимо е намаляване на държавните разходи и ограничаване на вдигането на заплатите, защото ръстът на икономиката през 2009 г. ще се забави до 1%, пишат от фонда.

В бюджет 2009 е предвиден 4,7% ръст на икономиката и излишък от 3% от БВП. Но според МВФ икономическата криза се задълбочава и БВП ще нарасне само с 1%. Това ще намали приходите в бюджета и ще наложи задействане на правилото 10% от предвидените разходи за министерствата да бъдат спестени. А излишъкът в края на годината, вместо планираните 2,19 млрд. лв., ще бъде под 1 млрд. лв. или 1,4% от БВП.

Икономическата криза води до свиване на търсенето на българските стоки зад граница и намаляване на туристите, мотивират прогнозите си от МВФ. Свиването на банковото кредитиране и намаляването на чуждите инвестиции също ще свие продажбите в страната. Това, заедно с падането на цените на имотите и възможното повишаване на лошите кредити, може дори да доведе до свиване на икономиката и отрицателен ръст на БВП от минус 3%, гласи негативният сценарий на фонда.

МВФ дава висока оценка на българското правителство за водената благоразумна политика през последните години. Според МВФ валутният борд служи много добре на икономиката ни и правителството трябва да продължи поддържането на бюджетни излишъци.  actualno.com

 


Сходни връзки

МВФ съзря 3,5 млрд. лв. дупка в бюджета ни | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди