изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 17:56 EEST
Първанов наложи вето върху текста за 8% праг за коалиции    
Парламент Президентът Георги Първанов върна за ново обсъждане в парламента Закона за изменение и допълнение на Закона за избиране на народни представители. Той наложи вето върху теста, с който се регламентира увеличаването на прага пред коалициите за влизане в следващото Народно събрание на 8 процента. Според президента депутатите въвеждат необосновано повишаване на изборната бариера за коалициите.

В мотивите си за ветото президентът Георги Първанов предупреждава, че чрез въвеждането на високи изборни бариери се ограничава политически плурализъм, въведен с Конституцията от 1991 година и се създават предпоставки за силно стесняване на кръга на политическите сили в следващото Народно събрание, както и за формирането на изкуствени парламентарни мнозинства, които не съответстват на волята на избирателите. Заключението на българския държавен глава е, че увеличаването на прага пред коалициите на 8 процента може да доведе до неустойчивост в работата на парламента. Според Първанов повишаването на изборната бариера в последния момент ще предизвика сключване на безпринципни политически сделки, което може да предизвика още по-голямо отчуждаване на българските граждани от политиката като цяло.
Колкото до въвеждането на 31 мажоритарно избираеми депутати, президентът заявява, че това е силно компромисно решение и се надява тази стъпка да бъде доразвита в следващите парламенти. Георги Първанов изразява надежда, че депутатите ще се произнесат бързо по наложеното от него вето, за да бъде спазен ангажиментът за провеждане на парламентарните избори в разумен срок. darik.net

БСП гласува срещу ветото на президента?

Изборната комисия потвърди текста за осемте процента бариера за коалициите
15 април 2009 | 18:08 | Агенция "Фокус"
София. Парламентарната комисия за промени в изборното законодателство прие отново законопроекта за изменение и допълнение в Закона за избор на народни представители, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Комисията заседава извънредно днес заради ветото на президента върху текста от закона, с който се увеличава изборната бариера за коалициите от 4 на 8 процента.
Комисията излезе с решение да предложи на Народното събрание да приеме повторно закона за допълнение и изменение на Закона за избор на народни представители. Решението бе подкрепено с 8 гласа „за”, 3 гласа „против” и без „въздържали се”.
Цветомира ГЕОРГИЕВА

 


Сходни връзки

Първанов наложи вето върху текста за 8% праг за коалиции | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Първанов наложи вето върху текста за 8% праг за коалиции
Автор: Anonymous да 2009-04-16 @ 08:02 EEST
Първанов ти си номер едно или както каза един поп ти си пич.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди