изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 15:50 EEST
8-те процента отиват на съд    
Новини
НДСВ сериозно работи по мотивите, с които да оспори изборния закон пред Конституционния съд. Това съобщи зам.-председателят на царската партия Марина Дикова пред "Сега". Към усилията на жълтите ще се присъединят опозиционните СДС и ДСБ, които още преди дни обявиха готовността си да атакуват спорните текстове.


Парламентарните групи на "Напред" и "Атака" също ще подкрепят начинанието. За внасянето на иска са необходими 48 депутатски подписа.
Царистите и десницата оспорват най-вече разпоредбите, които се отнасят до избора на 31 мажоритарни депутати. Според тях е нарушено правото на равнопоставеност между избраниците, тъй като едни ще се избират от 100 000, а други - от 500 000 гласоподаватели. Тази огромна разлика в тежестта на мандатите е антиконституционна, категорични са юристите.
Жълтите ще сезират конституционните съдии и заради хипотезата следващото Народно събрание да заседава в редуциран състав. Това недомислие бе заложено в изборния закон с последните изменения, одобрени в началото на седмицата, и още тогава предизвика бурни скандали. Депутатите приеха, че ако независим мажоритарно избран депутат или такъв от малка партия, останала извън парламента, бъде избран за министър, мястото му ще остава незаето.
Дикова съобщи, че е възможно искът до КС да бъде внесен още в края на идната седмица. Сезирането на съда не спира действието на закона, така че ако съдиите не се произнесат до вота, ще важат сегашните правила. Практиката обаче сочи, че в такива случаи КС се задейства бързо. Зам.-председателят на Народното събрание Любен Корнезов от БСП вече прогнозира, че конституционните съдии ще отхвърлят подобно искане. В сегашния състав на съда доминират близки до левицата магистрати, което придава достоверност на предположението му. Хората на президента в КС едва ли ще подкрепят подобно искане, тъй като държавният глава не оспорва тестовете в закона, отнасящи се до мажоритарния вот, а само тези, свързани с покачване на изборната бариера за коалиции от 4 на 8 процента.  dir.bg
 


Сходни връзки

8-те процента отиват на съд | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди