изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 09:42 EEST
Четворната коалиция тихомълком се разцепи    
ПолитикаДокато партии от целия политически спектър гласят предизборни и следизборни обединения, четворната управляваща коалиция тихомълком се разцепи на три. Четворна, защото мнозина сочеха президента Първанов за баща на управляващото мнозинство и негов идеен вдъхновител.

За повечето политически наблюдатели този разпад не е голяма изненада. НДСВ през целия мандат си носеше негативите от орталъка с БСП и Доган и глухо ръмжеше в Политическия съвет срещу едно или друго действие на Станишев и Сокола. Особено силно започна да става недоволството от около година насам, когато всъщност започна и предизборната кампания. Редица предложения на жълтите като избори “2 в 1” не бяха приети, скандал избухна около закона за конфликт на интереси и за мажоритарния вот. За разногласията между Станишев и Първанов вече дори е скучно да се говори. Младият соцлидер още миналата година даде ясно да се разбере, че няма намерение да слуша своя патрон и се огради със свое лоби в парламента и партията. От създаването на ДАНС до изборното законодателство, различията вече не можеха да се скрият. Те станаха очевадни след като голяма част от социалистите презрително пренебрегнаха съветите на президента преди повече от година за въвеждане на мажоритарното начало в изборите, провеждането на национални и местни референдуми и безкомпромисна борба със сивото партийно финансиране. Стигна се дотам, че преди седмици Първанов се закани да инициира всенародно допитване, на което Станишев отговори с определението “Популизъм”.
В деня, в който президентът наложи вето върху изборния праг за коалиции, временната комисия начело с Ангел Найденов отхвърли възможността за връщане към 4-процентната бариера. Скоростта, с която беше направено това показа, че в БСП дори не мислят да обсъждат предложенията на държавния глава. Единствено Румен Овчаров и Татяна Дончева изразиха къде по-ясно, къде по-плахо недоволството си от подобни силови ходове на соцлидера.
Всъщност получи се нещо парадоксално. Следвайки елементаризираната до профанизиране логика, нашите политици така разместиха партийните пластове, че сами трудно се оправят. Според тях Яне Янев играе с левите, защото услужливо предложи 8-процентна бариера. Но по тази логика Първанов играе с десните, защото не иска подобна корекция. Пак президентът очевидно подкрепя десните, защото иска предизборни коалиции, каквито правят СДС и ДСБ за разлика от БСП и ДПС. Жълтите довчера бяха враг, защото участваха в управлението, днес из опозицията се говори само за “комунисти и турци”, с които не може да се преговаря.
Тъкмо БСП и ДПС си запушиха ушите за призивите на президента, че изборните закони трябва да бъдат готови далеч преди средата на април. Този брутален удар срещу опозицията е напълно обясним, защото БСП и ДПС знаеха още от миналата година по какви правила на играта трябва да играят. И дълго се готвеха да танцуват именно по тази свирка. Неяснотите, които съпътстваха начина на провеждане на изборите бяха в ущърб единствено на опозицията и отново на президента. Защото по този начин се поставяше не само трудно преодолима преграда пред евентуалната коалиция ДСБ- СДС и други партии, но и се елиминираше близкото до сърцето му движение “Напред”. Сега то ще трябва да участва като нова, самостоятелна партия, защото последните социологически изследвания недвусмислено показват, че движението няма да премине не само наложената тази седмица 8-процентната бариера, но и съществуващия доскоро 4-процентен праг за отделните партии.
През последната седмица обаче конфликтът в борбата за демокрация в политическия ни живот и спасяването на партийния авторитет постави на различни полюси президента и ДПС. Докато Първанов се обяви в защита на предизборните коалиция, хората на Сокола застанаха на другия край на логиката. “По-добре е коалициите да бъдат предизборни, защото това са коалиции на принципите, на сигурността и идеите. Докато, както се вижда, онова, което се прави след изборите, обикновено са коалиции, свързани с компромиси в името на управлението.” Тази теза защити президентът в четвъртък след тържественото събрание, посветено на 130-та годишнина на Търновската конституция.
Според Лютви Местан, дясната ръка на Сокола и изразител на позициите му, “стопирането на процеса на формиране на безпринципни коалиции в името на прескачането на четирипроцентната бариера е елемент от стабилизирането на политическата система и трябва да се подкрепи”. Местан подчерта, че в ДПС уважават мотивите на държавния глава, но смятат, че вдигането на бариерата, макар и в последния възможен момент, ще има за ефект значително намаляване на броя на партиите, които биха влезли в Народното събрание.
Противопоставянето в края на това управление става още по-значимо като се има предвид, че преди 4 години Първанов връчи мандата именно на ДПС и на фона на близките му отношения с Доган. Очевидно е, че между партии и институции има пропаст в разбирането за начините, по които да се пооправи изпадналата в немилост политическа класа. И че всъщност никой не мисли за подобряване на здравословното й състояние пред избирателите. На политиците отляво е съвършено ясно, че повечето от коалициите биха се създали вдясно и в центъра и всяко попадане в парламента на която и да е от тях увеличава шансовете на Бойко Борисов да направи следизборна коалиция и да получи мандат за следващо управление.
А че ще има следизборна коалиция отдавна не се съмняват и социолози, и политически наблюдатели. Поне това показват проучванията на общественото мнение досега. Така излиза, че от безпринципните според Първанов следизборни коалиции отърване няма. За което най-точен пример е настоящото управление.
Евгени Петров
http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

Четворната коалиция тихомълком се разцепи | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди