изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 15:29 EEST
200 хил. лв. струвал водач на листа на голяма партия    
ПолитикаОколо 200 хил. лева е цената за водач на листа на голяма партия, твърдят запознати пред Би Ти Ви. Медията цитира политически анализатори, които твърдят, че законът обслужва управляващите партии с твърд електорат.

Новото изборно законодателство предвижда да бъдат избрани 31 депутати на мажоритарен принцип. Политически анализатори твърдят, че законът обслужва управляващите партии с твърд електорат. Според запознати

във Видин има около 60 хиляди действителни гласа, във Варна - около 240 хиляди. Всички те ще избират по един кандидат от мажоритарна листа и после избраният от Видин депутат ще е със същите правомощия като този от Варна.

Знае се, че малките райони, в които се избират по четирима народни представители са доминирани изключително от БСП и ДПС. Така, според анализаторите, управляващите се застраховат, за да не изгубят властта.

"Надявам се съдиите в Конституционния съд да погледнат това по съвест. Гледането на закона в последния момент има тази особеност, че депутатите трябва да се съобразяват с партийната дисциплина. Ще трябва да се редят листи, никой от депутатите не може да си позволява да се отклонява. Примерът с Татяна Дончева е прекрасна илюстрация. Тя преспа една вечер, сети се, че идват европейски избори, за които се е кандидатирала, и промени мнението си. При това тя продължава да твърди, че формулата е неравноправна, защото тя е такава", коментира проф. Димитър Димитров.

Драгомир Драганов е мажоритарно избран през 1990 г. на изборите за Велико народно събрание. Тогава всичко се оказва пародия. 19 години по-късно нищо не се е променило, казва той и допълва: "И ние всичките мажоритари имахме илюзията, че в Народното събрание ще бъдем по-независими, по-самостоятелни. Обаче това самочувствие беше сразено още първите дни. Казаха: От кого си издигнат? От партията. С кои гласове си избран? С гласовете на симпатизантите на партията. Какъв по-различен кандидат си?".

Още преди година експертите предлагат да се приеме закон, с който наистина да се избират личности. "Нашето предложение фактически ликвидираше властта на вожда на партията, който реди листите. Защото има далавера и в това да си в листите, нищо че не си избран, защото ти придобиваш имунитет за един месец - следствието спира да те търси. Вече говорят, че около 200 хиляди струва място на водач в листата за големите партии. 50 хиляди е само за да влезеш в листата по тези съображения - да не те закачат поне един месец", обяснява Драганов.

Може би се движим към нещо, което в рамките на икономическата криза ще ни бъде сервирана политическа криза, прогнозира проф. Димитров.
Конституционният съд ще бъде сезиран за нередностите в закона от НДСВ. /БЛИЦ
 


Сходни връзки

200 хил. лв. струвал водач на листа на голяма партия | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди