изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 21:32 EEST
Ботевият "Радецки" бил построен с пари на поклонници    
Любопитно

Съществувалото през деветнайсети век австрийско параходно дружество "Лойд" построява кораба "Радецки", от който Ботевата чета слиза на българския бряг, с пари на поклонници. Те били привлечени през 1861 година от смятания за ясновидец и лечител духовник Ангелуш, лекувал с вода от извор край силистренското село Срацимир, каза днес на станалия традиционен събор край извора кметът на селото Йордан Чешмеджиев.



Той се позова на Никола Маринополски - автор на излезлия през 1899 година "Силистренски алманах". До извора край Срацимир, чиято вода се смята за лечебна, ще бъде изграден мъжки манастир "Възкресение Христово". Силистренската община дари за това 10 декара земя на Доростолската митрополия.

Днес се отбелязва храмовият празник на бъдещата обител. За историята на Ангелуш, приеман противоречиво от съвременниците си, има исторически свидетелства. В повечето от източниците дейността на този човек, смятан и за светец, и за шарлатанин, се свързва с наблюдаваната от 18 юни до 6 юли 1861 година "опашата звезда", каза кметът на Срацимир Йордан Чешмеджиев.

През лятото на 1861 година до изворчето край селото идват стотици поклонници от българските земи, от Бесарабия, Молдова, Влашко, Сърбия и Австрия с надежда за изцеление. Много от тях пътуват с корабите на австрийското параходно дружество "Лойд".

Във Виена е отпечатан ликът на Ангелуш в хиляден тираж и агентът на дружеството го продава по 22 гроша. Съвременниците свидетелстват, че под набързо скованите навеси около извора край Срацимир поклонниците оставяли стотици патерици и очила с различен цвят.

Това събитие отбелязва и Никола Маринополски. Тъй като голяма част от тези хора пътуват с корабите на австрийското параходно дружество "Лойд", според Маринополски по-късно това ражда "предание, което казва, че от парите на тези поклонници, австрийското дружество построило парахода "Радецки", който от провидението бе предназначен да стане на българите исторически". От Ангелуш се интересувал Раковски. За него пише и Илия Блъсков.

actualno.com

Снимка gallery.slovar.org]

 


Сходни връзки

Ботевият "Радецки" бил построен с пари на поклонници | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди