изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 17:11 EEST
Данъчните оазиси    
Любопитно

Според Американското национално бюро за икономически изследвания 15% от страните в света могат да се похвалят с определението "данъчен рай", а това често е и мотив за покупка на имот там. Разбира се доброто познаване на местното законодателство винаги е предимство за получаване на данъчни облекчения, пише Home overseas.



И тъй като натискът за изчезването на тези нелоялни конкуренти става все по-силен, нека им се порадваме, докато още ги има. А и да видим дали наистина са такива, каквито си ги представяме.

Андора

В миниатюрната страна между Испания и Франция не се плаща данък общ доход, данъци върху прираста на капитала, данък върху наследството и даренията. 80% от БВП на страната осигуряват туристите.

За да получите право да живеете там обаче, трябва да разполагате с 30 000 евро годишен доход и 30 000 евро безлихвен депозит в полза на местното правителство, които ще ви бъдат върнати, когато си заминете.

В последните години цените в Андора значително се повишиха. Жилищата започват от 150 000 евро нагоре.

Кипър

Официално тази страна с постоянно растяща икономика, откакто е приета в ЕС, не е данъчен рай. Тя сами най-ниския данък общ доход в Европа и договори за отмяна на двойното данъчно облагане с 26 страни. ДДС е 20%, а другите фирмени данъци до 10%.

Пазарът на имоти в края на миналата година започна да усеща кризата, но все още се радва на сравнително високо търсене от чужденци. Понастоящем евентуалното решаване на проблемите между турската и гръцка част острова може да стане нов стимул за ръст на пазара.

Мавриций

Източната съседка на Мадагаскар отдавна се слави като ошфорна зона. В нея работят над 9000 организации с чуждестранен капитал.

Гражданство се получава автоматично срещу инвестиция от 500 000 долара в курортните комплекси, с което ставате и freehold собственици на имот в Мавриций.

Наистина в страната има 17.4% данък общ доход, но са отменени всички данъци върху капитала, като и върху наследството и даренията.

Малта

Тя не е токова ефектна дестинация, колкото Мавриций, но също дава възможност за спестяване на някои излишни разходи. По схемата The Maltese Residence Scheme чужденците могат да плащат 15% фиксиран данък, а не пропорционален, достигащ до 35%.

За да имат право да живеят в страната, чужденците трябва да притежават имот на стойност над 100 000 евро (60 000 за апартамент) или да наемат жилище за минимум 3 500 евро годишно, както и да плащат годишен данък от 4 200 евро.

За гражданство стойността на притежаваните от чужденеца имоти е над 300 000 евро и годишен доход над 20 000 евро.

Монако

Най-известното данъчно убежище на света за съжаление е достъпно само за наистина богатите. Трудно можете да си намерите имот в страната на стойност по-малка от 1 млн. евро, а и няма шансове това да ви се отдаде скоро, тъй като това е един от напълно незасегнатите от кризата пазари на имоти.

Тук няма данък върху доходите, нито върху печалбите. Но има наследствен данък вариращ между 8 и 16% според степента на родство.

Освен притежаване нас жилище, желаещият да стане гражданин на Монако, трябва да вложи най-малко 250 000 евро в местни банки и да не е осъждан.

ОАЕ

Емирствата нямат наследствен или подоходен данък, нито данъци върху капитала и имуществото и това важи както за жителите, така и за пребиваващите чужденци. За съжаление в част от емирствата местните данъци са доста високи.

Тази страна има особена история на пазара на имоти. Той възниква под влияние на пазара на петрол, отделя се от него и дори и в кризата запазва имиджа си на икономическо чудо. Не случайно само в Дубай в момента се реализират проекти за 150 млрд. долара.

Оман

Право на постоянно пребиваване в султаната Оман може да се получи само срещу закупуване на имот. Няма данъци за физическите лица, ДДС, но юридическите лица заплащат 12% данък върху печалбата.

Панама

Страната може да се похвали с превъзходна здравна система и отсъствие на данъци върху доходите, получени извън страната, данъци върху прираста на капитала и наследството- затова е и любима дестинация на американските пенсионери.

Чужденците- собственици на имоти там, са освободени от плащане на данъци до 2030 г.

Швейцария

Най-обезпечените обичат тази страна, която ги е освободила от данъци върху активите и доходите, получени извън границите й. Чужденците, които прекарват шест и повече месеци в страната, се радват и на възможността да получат т. нар. fiscal deal, която им позволява да не декларират доходите си и да плащат фиксирана сума върху разходите си.

Данъчната система е многостепенна - има федерални, кантонни и муниципални данъци. Данъкът върху доходите не надвишава 25%, а този върху наследството- 7%.

profit.bg
 


Сходни връзки

Данъчните оазиси | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди