изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 17:07 EEST
С БОГАТА ПРОГРАМА ТЕРВЕЛ ЧЕСТВА ОБЯВЯВАНЕТО СИ ЗА ГРАД    
КултураС богата културна програма Тервел ще отбележи 50-годишнината от обявяването си за град, съобщава сайтът на общината.

Партньори са община Тервел, читалища, училища, общински детски комплекс "Малкият принц" и Държавен архив-Добрич.
Проявите ще започнат през май, когато в музея в Тервел ще бъдат открити две изложби. Едната ще е с картини на тервелски художници, а в другата ще бъдат представени документи, снимки, археологически находки, свързани с града. През същия месец ще се проведе инициативата "Природата ви приветства". Тя предвижда засаждането на по 50 дървета в двора на всяко училище. За май са планувани още две инициативи - поднасяне на венци пред паметниците на загиналите във войните на територията на общината и урок по родолюбие "Кан Тервел и неговото управление" с участието на директора на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров. Програмата предвижда през юни да се проведат конкурс "Мис Тервел", крос "Хан Тервел" и традиционната сбирка на клуб "Дъга". През юли и август проявите ще минат под "шапката" на общинската ваканционна програма "Наше лято", ще се проведе и конкурс "Красотата на моя роден край" - за снимки, рисунки и колажи.
Наситен с прояви, посветени на годишнината, е месец септември. Предвидена е среща доц. Жеко Попов и представяне на книгата му "Добруджа: Окупирана. Освободена. Отнета. 1913-1918 г.". Ще бъде проведен конкурс за стихотворение, есе, разказ и презентация "Кан Тервел и неговото управление". През месеца ще бъде честван и Денят на град Тервел. За октомври е предвиден общински рецитал "Гордея се! Ти носиш името на Хан". Ще бъде проведена и конференция "Моят роден град, моето родно село" с изложби във всички училища и читалища. За октомври са планирани и литературни часове "Град Тервел и неговите хора", в които ще участват поети и писатели, творили за града. През декември ще бъде открита изложба "Мой роден град" с документи, снимки, юбилейни издания, макети на сгради, предвидена е и специална програма "Славим тебе, млада Бога" с песни и ритуали от тервелския край, свързани с Коледа".
Последните три прояви са през януари 2010 година. Тогава ще бъдат организирани празнични концерти с участието на групи за автентичен фолклор към читалищата в общината и групите от НЧ "Димитър Дончев-Доктора" в Тервел. Предвидена е тържествена сесия, на която ще бъде представен химнът на Тервел, ще бъдат обявени почетните граждани и имената им ще бъдат вписани в Почетната книга на града. Последната проява от програмата е тържествен концерт-спектакъл с участието на тервелски народни певци и на детския фолклорен танцов ансамбъл "Калинка Вълчева". НДТ

 

 

 


Сходни връзки

С БОГАТА ПРОГРАМА ТЕРВЕЛ ЧЕСТВА ОБЯВЯВАНЕТО СИ ЗА ГРАД | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди