изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 00:17 EET
Откриват Световната цифрова библиотека    
По светаСветовната цифрова библиотека (СЦБ) ще даде на всички безплатен универсален достъп до знанието и културното наследство на човечеството. В това е убеден бившият професор по история от Харвардския университет Джеймс Билингтън, инициатор на уникалния проект (WDL.org), който се открива днес.


В СЦБ участват 26 библиотеки и културни институти от 19 страни. Билингтън е използвал и успешното цифровизиране на десетки милиони документи в създадената през 1800 г. Библиотека на Конгреса (LOC.gov), която сега е достъпна за широката публика.

Надяваме се, че дигиталната библиотека ще допринесе за разбирателството между народите и ще засили любопитството на света, в който живеем, към културните чудеса на човечеството, изразява надежда американският ентусиаст в интервю за АФП.

Билингтън, който ръководи от 1987 г. Американската национална библиотека, изигра ключова роля за реализирането на идеята. 80-годишният професор е специалист по Русия и автор на няколко труда.

Според него прекрасното е, че системата не е насочена към една или друга определена група, а действително към всички.

Професорът си припомня, че се е възползвал от завръщането на САЩ в ЮНЕСКО през 2003 г. - след 20-годишно отсъствие, за да пропагандира идеята за създаване на глобална цифрова библиотека сред останалите членки.

Предложих тя да бъде на основните езици на ООН - арабски, китайски, английски, френски, испански, португалски и руски, разказва той.

"Цифровизирането на нашата национална библиотека ни показа, че тази нова технология е прекрасно средство за събиране на културни и исторически документи, на стари и уникални творби, от които понякога има само един единствен екземпляр, така че те да станат достъпни за всички".

Десетки милиони литературни произведения, образи, картини, аудио документи от библиотеки и архиви в цял свят бяха дигитализирани и преведени на различни езици за откриването на сайта на СЦБ, базиран на прототип, който бе представен на ръководителите на ЮНЕСКО в Париж в края на 2007 г.

Макар все още далеч да не е пълен, новият инструмент на универсалното знание ще привлече още партньори и финансиране, убеден е проф. Билингтън.

Сред вече достъпните в СЦБ творби има истински съкровища като "Приказката за Генджи" - творба на японската литература от XI век, смятана за най-стария роман в света.

Любознателните може да разгледат и първата карта с фигурираща на нея Америка, изготвена през 1507 г. от германския монах Мартин Валдзеемюлер, която се пази в Библиотеката на Конгреса.

Най-старият документ, до който има достъп, е рисунка на над 8000 години от Южна Африка, на която са изобразени окървавени антилопи.

vesti.bg

 


Сходни връзки

Откриват Световната цифрова библиотека | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди