изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 11:00 EEST
Отхвърлиха президентското вето    
ПарламентОчаквано депутатите отхвърлиха ветото на президента срещу изборното законодателство. Така се запазва осемпроцентната бариера за коалиции за влизане в 41-ото Народно събрание. При гласуването в залата присъстваха 193 народни представители. За отхвърлянето на ветото гласуваха общо 127 депутати. От тях - от Коалиция за България - 76, от ДПС - 33, от "Атака" - четирима, независими - трима, от РЗС - 11. Против гласуваха само трима, а въздържали се нямаше.


Аргументите на политическите сили по време на обсъжданията прозвучаха така:
Най-напред Георги Близнашки призова колегите си от БСП да гласуват против високата изборна бариера от 8%. Изцяло подкрепям възраженията на президента по Закона за народни представители. По никакъв начин няма да подкрепя покачването на бариерата, защото високата бариера ограничава политическия плурализъм. Това ще доведе до деформирано политическо представителство в Народното събрание. Бариерата е политически некоректна и морално укорима. Това каза от парламентарната трибуна депутатът от Коалиция за България Георги Близнашки. Той каза, че осемпроцентовата бариера не е нищо друго освен „форма на политическа репресия”.
Близнашки изрази убеждение, че от БСП ще преразгледат позицията си. Той призова депутатите от Коалиция за България да гласуват по съвест.
Няма достатъчно аргументи по отношение на по-ниската бариера за коалиции. Това каза от парламентарната трибуна председателят на временната комисия за промените в изборното законодателство Ангел Найденов. По думите на Ангел Найденов - логиката за изборната бариера е свързана най-вече с ограничаването на прекалено много регистрирани партии. „Защо никой не повдигна въпроса за високата бариера за партии и коалиции за европарламента?”, попита той. Според него вдигането на бариерата не е може би най-правилното решение, но е единствено работещото в сегашната политическа действителност. По думите му е имало очаквания, че комисията ще имитира дейност и промените, които ще бъдат предложени в пленарна зала няма да бъдат същностни. Найденов каза, че комисията е разчупила този стереотип и за това тя е станала обект на прицел.
Не приемам упрека за липса на последователност в БСП, защото проблемът с кухините, с малките партии, бе последователно решаван в рамките на този политически дебат. Това каза от парламентарната трибуна Мая Манолова от БСП. Според Манолова - политическата действителност сега е такава, че има други проблеми като съществуването на голям брой партии, които не представляват никого и търсят начин да влязат във властта именно чрез коалициите.
Манолова припомни, че на практика тези предложения за 8% бариера са дошли от дясно. Друг мит според нея е, че предизборните коалиции са по-принципни и по-трайни. Тя даде пример за ситуацията в сегашния парламент с най-малката коалиция и група - БНС.
В изборното законодателство този парламент е направил други съществени промени – нов метод за разпределяне на мандатите, промяна с нов начин за определяне на избирателните комисии, като за първи път се дава възможност на извънпарламентарна партия да има свои представители в такива комисии, каза Манолова. Друга промяна е свързана с електронното гласуване. Така се прави крачка към подобряване на българската избирателна практика. Ако осемпроцентовият праг е единственият аргумент, промени в избирателната система никога няма да се случат, допълни тя.

НДСВ няма да гласува нито „за”, нито „против”, нито „въздържали се” по отношение на ветото на президента по отношение на изборното законодателство. Това обяви от парламентарната трибуна Станимир Илчев от групата на жълтата партия в парламента.
Не можем да сме доволни от факта, че изборното законодателство трябва да стане реалност непосредствено преди изборите, каза още Илчев. Според него тези промени е трябвало да бъдат направени още преди Коледните празници. Той нарече мажоритарният елемент и бариерата за коалиции „два невралгични елемента”, към които има различен подход от страна на президента.
Според Илчев има подозрение, че се търси прикриването на политически интереси от страна на президента и от страна на – президентът играе ролята на защитник на политически интереси, а БСП играе ролята на защитник да не се постига раздробеност в политическото пространство. „Ние сме избрали тази позиция, като нежелание да се участва във фарс”, каза още Илчев.
Опитът с малките коалиции е по-скоро негативен. Може би най-яркият пример за това е 40-то НС, за съжаление. Това каза председателят на Парламентарната група на ДПС Лютви Местан. Споделяме съображенията на държавния глава, че е анормално в осемилионна България да има над 350 партии, каза Местан като се позова на предложението на президента за завишаване на критериите за регистриране на партиите по Закона за политическите партии. „Предложението на колегите от дясно за увеличаване на изборната бариера поставя въпроса - необходим ли е допълнителен филтър за парламентарната представеност. И отговорът е - да, има нужда, защото не случайно е въведена въобще бариерата”, каза още Местан и допълни, че в противен случай в парламента е щяло да има 100 партии. Според Местан е важно да се съблюдава политическият субект да има достатъчно ясен профил и достатъчна тежест в общество. Той изрази убеждението си, че новата дясна коалиция няма проблем в преодоляването на тези осем процента.
Той се съгласи с твърдението, че ако тази осемпроцентова бариера е била праг за влизане в 38-то и 39-то НС, то ДПС нямаше да влезе там. Според него обаче точно това поставя въпроса за ясния политически профил. „Страната ще се управлява от следващото правителство в условия на криза. Това прави още по-задължително ясния политически профил в следващото НС”, допълни той.
За 20 години едно управляващо мнозинство е събрало над 50% от участвалите във вота и това е било мнозинството на ОДС с министър-председател Иван Костов, каза още Местан.
Ако през 1997 година и 2001 година имаше такава висока бариера, ДПС нямаше да съществува в момента като политическа партия, защото нямаше да е преодоляла тази бариера. Това трябва да го имат предвид от ДПС, като гласуват ветото на президента. Това каза от парламентарната трибуна председателят на Демократи за силна България Иван Костов. Властта ви е дадена за друго – да елиминирате мафията, да стигнете до европейските пари, да решавате проблемите на народа, а не да елиминирате възможностите на демокрацията.
Можете да бъдете сигурни, че никой в тези 20 години не е постигал преимущества с действия спрямо изборните правила. Вършите голямо нарушение, обърна се към групата на ДПС в парламента Иван Костов. Той допълни: „Каквото повикало, такова се обадило, казват тези, които не са демократи. Искам да ви уверя – никога и при никакви обстоятелства демократите няма да ви отвърнат със същото”.
Избирателите ще накажат промените в изборното законодателство, смята Мартин Димитров от ОДС. "Стана ясно, и премиерът си призна, че по отношение на изборната бариера става въпрос за сделка. Българският избирател наказва такива действия. Всички демократични избиратели ще гласуват. Въпросът е как оттук нататък ще обяснявате действията си пред хората" - каза от парламентарната трибуна депутатът от ОДС Мартин Димитров. По думите на Димитров: „За 20 години никой не си е позволил да прави такива шмекерии в последния момент. В този смисъл вие сте едно уникално мнозинство в този парламент. Оттук нататък основната цел на демократично мислещите хора ще има една цел – тази управляваща коалиция да бъде в опозиция”, каза още той.
Сериозният проблем в изборния закон е начинът на въвеждането на мажоритарния елемент, което е противоконституционно. Ако президентът е принципен, той трябваше да наложи вето и върху този елемент. Това каза от парламентарната трибуна депутатът от ОДС Иван Сотиров. Вдигането на бариерата не би било проблем, ако беше реализирано в началото на годината, смята Сотиров. По думите му, когато вече има регистрирани коалиции и се вдига прагът, става въпрос за политически ход.
„Учуден съм, че изобщо ви наричат Българска социалистически партия – вие не сте нито българска, нито социалистическа, нито партия, вие продължавате да бъдете такива, каквито сте били”, каза още Сотиров. По думите му - практиката показва, че избирателите ще накажат това действие. Той се обърна към ДПС с думите: По време на дебатите вие мълчите и се наслаждавате, как еничарският ви корпус ви върши работата по един срамен начин”.
Той се обърна и към Димитър Абаджиев. „Не може да се говори за политически принципи и морал, след като средно на година сменяте по една партия. Вие правите услуга на статуквото на БСП и ДПС, вие обслужвате това статукво, а говорите против него. Поне го правете тихо, не го развявайте и не го показвайте на всички”.
Юлиан ХРИСТОВ

Агенция "Фокус"

 


Сходни връзки

Отхвърлиха президентското вето | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди