изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 23:06 EEST
Следствието минава към прокуратурата    
ПарламентНационалната следствена служба преминава към прокуратурата, а нейният директор става заместник на главния прокурор. Това решиха депутатите, като приеха окончателно промените в Закона за съдебната власт. От опозицията в парламента предупредиха, че измененията ще наложат следователите да бъдат подчинени на прокуратурата.

Според приетите текстове към НСлС има териториални следствени отдели, като техният брой и състав се определя от Висшия съдебен съвет (ВСС). В НСлС се съставят специализирани отдели за разследване по дела с особена фактическа и правна сложност, по дела за престъпления, извършени в чужбина. 

Прието беше следователите да са на подчинение към Върховната прокуратура, а тези от териториалните следствени служби - на ръководителите на съответната окръжна прокуратура. Окръжните следствени служби се преобразуват в окръжни следствени отдели.

Следователите разследват дела, възложени им от административния ръководител на съответната окръжна прокуратура. Завеждащите отделите в НСлС и на окръжните отдели ще са с ранг на прокурор.

За административен ръководител на районен съд или районна прокуратура ще се назначават само юристи с най-малко пет години стаж и положителна оценка от последната атестация. За ръководителите на окръжен съд и окръжна прокуратура изискването е за 10 години стаж.

Според Елиана Масева от ДСБ преминаването на следствените органи към главния прокурор ще затрудни работата им, защото ще ги постави в административна зависимост от прокуратурата. В момента се прави експеримент, а всеки експеримент, резултатът от който не се знае, е много опасен, коментира още Масева. По думите й най-добрият вариант е бил и следствената служба, и прокуратурата да преминат в изпълнителната власт.

По предложение на опозицията беше прието назначаването на административните длъжности да става чрез тайно гласуване, след като първоначално се предвиждаше това да става с явно. Мотивите за това са свързани с това, че така магистратите могат да дадат „свобода на волята си” при гласуването.

Депутатите решиха още назначаването на напусналите съдебната система, които са заемали длъжността прокурор, съдия или следовател повече от пет години, да бъдат назначавани без конкурс. Законът урежда и структурата и функциите на Единната система за противодействие на престъпността. Тя ще осигури бърз достъп до база данни, както и обменът им между МВР, ДАНС и министерствата на отбраната, правосъдието и финансите. /БЛИЦ
 


Сходни връзки

Следствието минава към прокуратурата | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди