изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 13:18 EEST
Орешарски със скандален семеен бизнес    
Новини
Съпругата на финансовия министър е свързана с фирма за митническо агентство. Грандиозен конфликт на интереси е на път да разтресе висшия ешелон на изпълнителната власт.


Съпругата на финансовия министър Пламен Орешарски Елка Орешарска е съдружник с "Екстранс" ООД, занимаваща се с митническо агентство във фирма "Кардиодиагностика" ООД, работеща в областта на здравеопазването, съобщава в. "168 часа".

Фирмите, които се занимават с митническо посредничество, подлежат на задължителен лицензионен режим от комисия в Агенция "Митници", която е на подчинение на Министерството на финансите.

Елка Орешарска, която е жената на финансовия министър, е съдружничка с фирма, чийто лиценз се издава от ведомството, подчинено на нейния съпруг Пламен Орешарски.

"По буквата на закона Пламен Орешарски и жена му може да се измъкнат от конфликта на интереси, но поведението им не е морално и достойно. Финансовият министър трябва да бъде кристално чист във всяко едно отношение и да дава пример на другите, а не да оставя съмнения за своите или дейностите на близки свои роднини", коментира съдия от Софийския съд.

Според източник от агенцията, пожелал анонимност, ако за съпруга или лице, свързано с работещ в системата на министерството, се установи, че притежава фирма, извършваща подобни услуги, то това е категоричен конфликт на интереси.

Съдружникът на Елка Орешарска "Екстранс" ООД е лицензиран митнически агент с лиценз N 18-2/27.04.2000 г. Собственици и управители на дружеството "Екстранс" ООД според фирмения регистър ДАКСИ, са Явор Пейчев и Миряна Калчева-Дешампеп. Двамата участват и в други фирми с бизнес, свързан с митнически и спедиторски услуги - "Еър Линкс" ООД и "Арси Карго" ООД.

Любопитна подробност е, че интернет страницата на "Екстранс" ООД, за разлика от този във фирмения регистър, като официален адрес за кореспонденция с фирмата е посочен "Позитано" 20. Дали съвпадението със седалището на централата на БСП е случайно, можем само да гадаем.


Съпругата на финансовия министър е само флагманът на изключително успешния и активен частен бизнес, който развиват служители на министерството, е установила проверка на "168 часа". Абсолютен рекордьор в размаха на частния бизнес е главният секретар на Министерство на финансите Росен Асенов. Той има участие в 7 фирми - "Темпо 94", "Еолик-ИРС", "Строй Инвест Средец", "Темпоинженеринг", "Строй Импо", "Истейт Лоджистик" и ЕТ "Росен Асенов".

От Министерството на финансите официално отрекоха да е налице конфликт на интереси.

"Относно участието на главния секретар на министерството в търговски дружества ви уведомяваме, че действащата нормативна уредба не съдържа разпоредби, забраняващи такова участие. Освен това използваме възможността да ви информираме, че някои от посочените в запитването дружества са прекратени или Росен Асенов е прекратил участието си в тях", се казва в официалния отговор от ведомството.

По силата на длъжността, която заема във финансовото министерство, Асенов е в борда на директорите на "Благоевград - БТ" и на печатницата на БНБ. През 2008 г. той е декларирал и 333 000 лв. печалба от акции на фондовата борса. Висшият държавен чиновник е роднина на съпругата на бившия икономически министър Румен Овчаров, което може би обяснява назначаването му на един от най-важните постове в Министерството на финансите.
През 2008 г. той е дарил жилище с площ 117 кв.м на дъщерята на Румен Овчаров - Яна.

Росен Асенов в предишния мандат при Милен Велчев бе шеф на Дирекция "Инвестиции, търгове и финансов контрол". Според запознати Асенов е станал причина за запознанството на Румен Овчаров с близкия до Милен Велчев строител Георги Георгиев. През 2005 г. депутатът му кумува в Париж в луксозния хотел "Риц". Справка в сайта на хотела сочи, че през 2005 г. най-евтината стая там струва 2200 евро.

Докато Асенов е шеф на Дирекция "Инвестиции, търгове и финансов контрол" в Министерство на финансите, точно в този отдел е възложена поръчка на фирмата на Георги Георгиев "Геопет-М" за 18,8 млн.лв. да направи ремонт на 14-етажната сграда на митниците. Тогава ремонтът излиза по 700 евро на метър.
Според данни на агенции за недвижими имоти строежът, а не ремонтът в варирал между 150-200 евро на метър.
Скъпо е, защото тази сграда отговаря на всички изисквания на акт 16 за високо строителство, оправдаха се от Министерството на финансите. Те твърдят, че фирмата, на която е възложен ремонта, е дала най-добрия проект и най-ниска цена. /БЛИЦ
 


Сходни връзки

Орешарски със скандален семеен бизнес | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди