изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 16:44 EEST
РОДИТЕЛИ, ВЪЗМУТЕНИ ОТ МИНИСТЕРСКИ УКАЗАНИЯ    
Общество Директорите на училища са получили указания от Министерството на образованието и науката, чрез Регионалния инспекторат, да свикат родителски срещи по класове, на които да се подпише т.нар. "Договор-обещание между ученик и родител за спазване на правилата за движение". Информацията бе потвърдена от началника на РИО Рина Иванова, която добави, че идеята за тази инициатива е на Министерството на вътрешните работи.

 Акцент е поставен върху вземането на мерки за намаляване на пътно-транспортните произшествия и по-конкретно тези с участието на деца. Според указанията, на въпросните родителски срещи трябва да присъства и представител на КАТ.

В писмото до училищните директори е посочено, че до 28 април те трябва да изпратят в РИО обобщена справка с общия брой на учениците и броя на сключените договори. Любопитен е фактът, че според указанията., трябва да бъдат обяснени и причините, поради които евентуално не са сключени договори.

Оказа се, че не всички директори, както и преподаватели, са ентусиазирани от министерските указания. Те категорично подкрепят идеята да се вземат мерки за намаляване на пътния травматизъм, но пък не одобряват кампанийността на тези инициативи. Други негодуват от факта, че това се прави точно в момента, когато е доста натоварено заради подготовката за предстоящото провеждане на външно оценяване и на държавните зрелостни изпити. Педагозите смятат, че мерките за намаляване на катастрофите и за опазване живота на децата на пътя трябва да бъдат обект на цялостна политика и на съвместни усилия на всички институции на национално и местно ниво, както и, разбира се, с участието на родителите.

Родителите също застават зад идеята да се вземат сериозни мерки за опазване живота на децата на пътя. Част от тях обаче са възмутени от тези министерски указания и недоумяват как е възможно едва ли не да ги задължават да подписват тези така наречени договори, както и не виждат какво би променило това. Пред НДТ майки и татковци на ученици споделиха, че според тях държавата не може да се справи с проблема и поради тази причина прехвърля топката върху родителите и то предизборно.  Според тях това е поредното изхвърляне на управляващите, с което целят тройната коалиция да управлява още един мандат, при това договорите нямат юридическа стойност, тъй като, поне засега, няма разпореждане те да бъдат заверени при нотариус. Освен това родители задават и въпрос какво ще бъде отношението на преподавателите към децата им, ако не подпишат такива договори-общания. И още - ще има ли към неподписалите договори родители някокво"по-специално отношение" на служителите на МВР и КАТ.

През 2008 г. в Добричка област при катастрофи са ранени 45 деца на възраст от 6 до 17 години, пет са загинали, каза за НДТ Румен Стоянов от КАТ. Той обясни, че поради недостатъчен капацитет от служители на Пътна полиция, в родителските срещи участват и представители на районните полицейски управления. Идеята е да се акцентира върху проблема и да се вземат мерки, коментира Р. Стоянов.

НДТ разполага с текста на въпросния договор-обещание, озаглавен "Мамо, татко, нека спазваме заедно правилата за движение по пътищата" и адресиран до родителите. В него те обещават да: пресичат пътя безопасно, винаги за използват коланите в колата, да не превишават скоростта, да следят внимателно пътната обстановка и своевременно да реагират на възниквали опасности. Договорът завършва с обещанието: "Винаги ще бъда добър пример за безопасно движение по улиците и пътищата!".

Цялата работа прилича малко на нова форма на Ленински съботник, каза позвънил в редакцията учител.

НДТ

 


Сходни връзки

РОДИТЕЛИ, ВЪЗМУТЕНИ ОТ МИНИСТЕРСКИ УКАЗАНИЯ | 5 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
РОДИТЕЛИ, ВЪЗМУТЕНИ ОТ МИНИСТЕРСКИ УКАЗАНИЯ
Автор: Anonymous да 2009-04-23 @ 20:49 EEST
МОН и специално министър Вълчев са царе на шумотевицата и преливането от пусто в празно.
РОДИТЕЛИ, ВЪЗМУТЕНИ ОТ МИНИСТЕРСКИ УКАЗАНИЯ
Автор: Anonymous да 2009-04-24 @ 10:13 EEST
Ministar Val4ev da opravi toaletnite v u4ili6tata -a ne da se vazmu6tava 4e ni oprili4avat s turska toaletna
РОДИТЕЛИ, ВЪЗМУТЕНИ ОТ МИНИСТЕРСКИ УКАЗАНИЯ
Автор: Anonymous да 2009-04-24 @ 17:09 EEST
i bez da ni nasilvat s glupavite si izmishliotini nie kato roditeli si u4im decata da hoqt po trotoarite-da ama tam parkirat avtomobili,u4im gi da presi4at na zelen sfetofar i na peshehodni pateki no i tam gi blaskat avtomobili -taka se slu4i s nashiq sin znae 4e trqbva da se dviji po zebrata no edva ne go ubiha pred PMG Ivan Vazov-Glupav ministar slaba sistema KRADCI I MOSHENICI-BEZ GLAS NA IZBORITE!
РОДИТЕЛИ, ВЪЗМУТЕНИ ОТ МИНИСТЕРСКИ УКАЗАНИЯ
Автор: Anonymous да 2009-04-25 @ 05:34 EEST

Простотии от Социализма или Социализъма - кой както иска.

Обещаваме да спазваме законите! Ама много обещаваме!

Хи-хи-хи. Малоумници.

РОДИТЕЛИ, ВЪЗМУТЕНИ ОТ МИНИСТЕРСКИ УКАЗАНИЯ
Автор: Anonymous да 2009-04-25 @ 08:55 EEST

Поредната простотия.Аз не подписах ! И какво ще стане сега..?

Преследване на непокорни родители и техните отрочета.

Това си е проверка на реакцията на обществото.Дали може да се канализита по стария соц .начин при ,който да се влияе чрез внушение на страх от санкции.

Да има СЕРА на декларациите!

В тая държава има закони и контролиращи институции за тяхното спазване.

За мен означава,че тези институции неискат да си вършат задълженията,да си вземат заплатите, а обществото да се оправя както може.

ДПС,НДСВ,БСП са криминални партии и действията им са в ущърб на обществото ни.

 


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди