изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 12:36 EEST
Данъчните харчат на поразия    
НовиниЗначителни суми от предвидените за издръжката на приходната агенция продължават да се харчат за съмнителни и дублиращи се услуги и дейности. В НАП заделят огромни средства за металотърсачи, електродомакински уреди и указателни табели. Това става ясно от списък обществените поръчки на НАП за 2009 г.

Документът обхваща планираните разходи за отделни звена на данъчното ведомство – дирекциите “Обжалване и управление на изпълнението” – Бургас, Варна, Велико Търново, Пловдив, учебните центрове в Банкя и Боровец, както и централното управление  София. Най-голямо недоумение будят някои от планираните разходи за доставки на услуги по реда на Наредбата за възлагане на малки обществени поръчки от 15 хил. до 50 хил. лв. пример за дублиране на дейности са разчетените средства за техническа поддръжка. Така за услуги по ремонт и поддръжка на видеотехника са заделени 50 хил. лв., а за ремонт и поддръжка на аудиотехника – други 46 хил. лв. 50 хил. лв. са парите за телефонно оборудване, като още толкова са предвидени за оборудване на телефонни централи. 50 хил. лв. са изчислени за закупуването и направата на указателни табелки.  
Същевременно за “табла с постоянен текст с логото на НАП” ще бъдат платени отделно още 15 хил. лв. Поръчка за доставка на прозоречно стъкло на същата стойност фигурира до “доставка на стъклопакети” за още толкова пари. Общо 50 хил. лв. са предвидени за закупуването на ръчни и рамкови детектори за метал – 30 хил. за нуждите на Централното управление, а другите за Дирекция “Обжалване и управление на изпълнението” във Варна. 
Много интересно звучат и обществените поръчки, планирани за закупуване на знамена и пощенски поздравителни картички. Впечатляващ е избликът на патриотизъм на данъчното ведомство, който само за тази година ще струва на данъкоплатците 15 хил. лв. Справка с цените на известна фирма за производство на знамена в столицата сочи, че това е достатъчно, за да се закупят по цени на дребно 500 трикольора с размер 2 * 1,30 м, които по всяка вероятност ще стигнат  Кристо Явашев са опакова сградите на НАП с тях.  
Бележници с отбелязани дати за всеки ден или персонални тефтерчета ще глътнат други 15 хил. лв. 
За клозетни чинии и казанчета за тоалетните на служителите ще бъдат дадени също 15 бона., а с крановете и клапаните, използвани за санитарни инсталации, сумата нараства до 30 хил. лв. 
Максималната сума за малка поръчка от 15 хил. лв. е определена и за печатане на визитки на бирниците. Още толкова струват и услугите по пране и химическо чистене.  
“Освен плащаните огромни средства за съмнителни разходи, в НАП са раздавани и раздути премии без аналог в друго държавно ведомство. Ако се вгледате във фирмите-изпълнители на поръчките за НАП, ще видите, че те са едни и същи физически лица и по този начин е сформиран обръч за ограбване на държавни средства”, коментира депутатът Яне Янев. “Всичко това доказва, че аферата “Мургина” не се състои само в източване на данъци, а и в злоупотреба със служебно положение”, смята Янев. 
“Разходите за обществени поръчки се предвиждат само ориентировъчно, а сумите, които реално ще се изразходват ще бъдат значително по-малки”, обясниха по този повод от НАП. “Заявените разходи за настоящата година само за услугите на НАП са около 18 млн. лв., което е значително намаление, спрямо 2008 г.”, казаха от данъчното. 
“Трябва да се има в предвид, че разчетите са правени през третото тримесечие на миналата година, когато нямаше криза и затова неминуемо ще се наложат ограничения”, категорични са от НАП. В подкрепа на твърденията си данъчните казаха, че агенцията им събира 14 млрд. лв. приходи, а бюджетът им е значително по-малък от този на отделите министерства./БЛИЦ   
 


Сходни връзки

Данъчните харчат на поразия | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди