изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 02:10 EEST
ЕНП: Заплатите на чиновниците трябва да се съкратят с 25%    
Политика

Лидерът на Единна народна партия Мария Капон призна, че мярката е непопулярна, но трябва да бъде предприета от правителството заради очакваните липси в държавния бюджет в условията на икономическа и финансова криза. Капон заяви още, че България трябва да сключи спешно споразумение с Международният валутен фонд.



“Налага се да бъдат съкратени и държавни разходи с между 5 и 10 % там, където е възможно. Ще се окаже, че трябва да се увеличат и косвени данъци, за да няма увеличаване на преките”, заяви на пресконференция Мария Капон.

“Още преди две години ЕНП прогнозира, че в България настъпва рецесия”, припомни лидерът на партията Според нея страната ни трябва да сключи спешно споразумение с МВФ.

Капон заяви още, че Държавният бюджет трябва да бъде освободен от социалните нужди като пенсии, здравеопазване и образование. По думите й държавата трябва да възстанови на българските фирми над 1,1 млрд. лв. от внесено ДДС.

Според Капон в момента се наблюдава рядко увеличение от предходната година на задлъжняването на държавата към бизнеса от възстановяването на данъка. “С тези пари българското правителство се опитва да запуши дупките в собствения си бюджет”, смята Капон. Тя бе категорична, че възстановяването на ДДС трябва да бъде правено в най-кратки срокове, за да може бизнесът да разполага със средства.

Капон предупреди, че липсата на пари на пазара ще направи корупцията още по-ожесточена и още по-силен стремежът на олигарсите да се доберат до държавните пари, които в условията на криза са най-сигурни. “Използването на европейските фондове като преки оборотни средства е изключително важно, но отпускането им от ЕК означава, че България е направила правилните стъпки при борбата с корупцията”, обясни още председателят на ЕНП.

Бизнес климатът в България е по-лош отпреди 7 години

По време на пресконференцията беше представено и изследване, поръчано от Института за политика и развитие към ЕНП, направено от агенция ЕСТАТ. Според проучването бизнес климатът в България е по-лош, от който и да е момент през 2002 г.

Изследването е направено в края на януари 2009 г. и е фокусирано върху състоянието на фирмите от последното тримесечие на 2008 г.  Данните представи директорът на агенция ЕСТАТ Иво Желев. Участвали са 400 фирми от реалния сектор, а  извадката е представителна.

Според проучването всеки трети предприемач би посъветвал близките си да не правят бизнес у нас. Банковата ни система все още се ползва с доверието на предприемачите, но проблемни остават сферите на човешките ресурси и липсата на добра квалификация на персонала. Според социолозите строителството, търговията, транспортът и индустрия са в най-тежко състояние, като няма сектори, които да са "острови на благополучието" в условията на кризата.

„През първото тримесечие на 2009 г. се отчита намаляване на износа с около 30%, ако тенденцията се запази се очаква да има 9 млрд. лв. загуби за икономиката ни. Тенденцията на намаляване на чуждестранните инвестиции ще доведе до 2 млрд. евро спад на инвестициите в нашата икономика към края на годината”, коментира Евелин Виденов от Института за политика и развитие към ЕНП. bpost.bg

 


Сходни връзки

ЕНП: Заплатите на чиновниците трябва да се съкратят с 25% | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди