изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 13:19 EEST
Правителството иска да забрани протестите около МС и НС    
Парламент

Проектозакон одобрен от правителството предвижда да бъдат забранени митингите и манифестациите в определени зони около сградите на Народното събрание, президентството и Министерския съвет. В забранени за протести места ще се превърнат още тези, които са в непосредствена близост до военни и други обекти, свързани с националната сигурност, както и по републикански пътища.



Ограничителните зони ще се определят със заповед на кмета на съответната община или кметство, съгласувано с директора на областната дирекция на МВР. В населени места при провеждане на митинги няма да е позволено използването на моторни превозни средства и животни. Предвидени са и санкции от 500 до 3000 лв., освен ако не става дума за престъпление.

Кметската забрана за провеждане на митинг ще може да се обжалва пред административен съд. Според разпоредбите на сега действащия закон обжалването се извършва пред изпълнителния комитет на общинския народен съвет – орган, който вече не съществува. Пропускът в нормативната уредба е причинна за редица осъдителни решения на Европейския съд по правата на човека срещу България.

Жалбата обаче не спира изпълнението на заповедта. Съдът се произнася в срок от 24 часа, като решението му се обявява веднага и е окончателно.

Организаторите на събрания или митинги са длъжни да уведомяват кмета на общината най-малко пет работни дни преди началото им. Кметът може да забрани провеждането на мероприятието, когато има несъмнени данни, че то създава непосредствена заплаха за насилие, създава реална заплаха за националната сигурност, обществения ред, живота и здравето на хората.  bpost.bg

 


Сходни връзки

Правителството иска да забрани протестите около МС и НС | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди