изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 08:41 EEST
Издатели бойкотираха ”книжния рицар” Станишев    
Новини
Повече от 30 водещи български издателства се обявиха против номинацията на Сергей Станишев за "Рицар на книгата", съобщиха от Издателска къща "Хермес". Издателствата обявиха бойкот на тържественото връчване на наградите, което трябва да се състои довечера.


Някои от тях пуснаха заявления за напускане на Асоциацията на българската книга (АБК), други поискаха оставката на целия управителен съвет, предаде "Фокус".
"Ние твърдим, че държавата (в лицето на нейния апарат) е длъжник на частния и публичния книжен сектор, че държавата не зачита европейските стандарти за книгата като обществено необходим продукт, и че няма как при толкова много нерешени въпроси точно министър-председателят да бъде нашият "Рицар на книгата", се казва в писмо на издателство "Хермес".
Това становище има подкрепата на повече от 30 български издателства, между които „Обсидиан”, „Рива”, „Просвета”, „Кръгозор”, „Колибри”, „Прозорец” , „Ера”, „Кибеа”, „Фама”, „ПАН”, Унискорп” , „Кралица Маб” и много други.
Председателят на асоциацията Дамян Яков обаче посочи, че наградата се присъжда именно на премиера, защото за пръв път от 20 години в рамките на едно правителство се наблюдава такава значителна подкрепа за книгата от страна на политиците. По думите му в рамките на мандата са били отпуснати 9 млн.лв. за благоустрояване на библиотеки.
Сергей Станишев обаче не дойде на церемонията. Дамян Яков каза, че премиерът се е обадил и се е извинил, че не може да дойде тази вечер и е поканил асоциацията на среща. На нея ще му връчим бронзовата статуетка "Ден и нощ" и декларация с очакванията ни за държавната политика в книжния сектор, отбеляза Яков, цитиран от БТА.
Наградите "Рицар на книгата" се връчват за заслуги за развитието на книжния сектор, за утвърждаване на българската книга и четенето като основни фактори за развитието на личността и по случай Международния ден на книгата и авторското право – 23 април. Проф. Валери Стефанов от Софийския университет беше отличен за особени заслуги в развитието на книжния сектор. За журналист, отразяващ, събитията в книжния сектор, наградата получи Севда Шишманова от БНТ за реализацията на кампанията "Голямото четене". Двамата получиха бронзови статуетки, изобразяващи феникс и грамоти от асоциацията. dir.bg
 


Сходни връзки

Издатели бойкотираха ”книжния рицар” Станишев | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди