изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 16:56 EEST
Орешарски вкара БГ в международен "циркониев" скандал    
НовиниВ международен скандал са замесени поне един български министър, бивш ръководител на спецслужба и митнически инспектори, съобщиха за БГНЕС разследващи.


Висшите български държавници са извършили няколко документални измами и престъпления във връзка с "прехвърлянето и по-всяка вероятност продажбата" на метала цирконий, който е с двойна употреба и предназначение, съобщиха за БГНЕС участници в разследването на това престъпление.
На 8 април 1993 година в България беларуската фирма МП "ВЕРАС" внася цирконий, метал с двойна употреба. Стоката е изнесена от Република Беларус с официален експорт-лиценз. Правото на разпореждане с нея еднозначно принадлежи на изпращача. В няколко документа в различни години от Митница Аерогара - София потвърждават, че стоката е собственост на МП "ВЕРАС". Този метал, Цирконий, се използва при изграждането на атомните централи. От него се произвеждат тръбите от първия кръг около реактора, който отнема топлината, уточниха разследващите за БГНЕС. Всички тръби от т. нар. първи кръг се произвеждат от цирконий поради неговата висока устойчивост на корозия. Самите тръби се произвеждат само в големи страни като САЩ, Русия, Франция, Германия, Япония. Опасното при този метал е, че към него проявяват интерес и страни като Северна Корея или Иран например, уточниха още запознатите със случая.
До 4 април 2007 година стоката е съхранявана в складовете на известен български летец. На тази дата обаче се извършва първото тежко нарушение на законите в България и стоката се изземва и се пренася в друг склад. Според документите стоката отива в склада на "М и М Еър Карго Сървиз ЕООД". На следващия ден е издаден и митнически манифест по този повод. Всичко това става без знанието на собственика "МП ВЕРАС", който не се е отказвал от стоката в полза на държавата". "Собственикът на стоката е чуждестранно лице, същият е известен на митниците, има известен адрес, както и винаги се е представлявал на територията на България от известен на митниците пълномощник", се казва в един от документите, с който разполагат разследващите органи. Те се категорични, че освен собственика - "МП ВЕРАС" никой няма право да се разпорежда със стоката. В подкрепа на това заключение разследващите прилагат и документи издадени от заседания на Министерски съвет. След това се извършва и най-грубото нарушения от страна на финансовия министър. С негова заповед на 23 април 2007 година /на Пламен Орешарски, бел.ред./ стоката е одържавена. И в пълно нарушение на всички закони стоката се предоставя на МВР. "МВР не е нито търговска, нито производствена организация, нито пък е имала към този момент или на по-късен етап нужда да изпълнява някакви свои функции с 10 тона цирконий! Цирконият не е борсова стока, нито в тези количества е предмет на обичаен търговски оборот", каза пред БГНЕС дългогодишен юрист от системата на МВР. "При издаването на заповедта на 23 април са извършени и други законнови нарушения....Няма писма до собственика, който е известен. Не се изчаква 30-дневен срок... има и други административни престъпления", каза още юристът. Според разследващите тези незаконосъобразни действия са извършени "по внушение на бивш висш ръководител на спецслужбите". По онова време българските висши ръководители очевидно се надяват, че беларуската фирма няма да се интересува от стоката си, и извършват "по всяка вероятност незаконен и престъпен износ" на цирконий, малко над 10 тона, казват още разследващите, които следят скандала точно две години. Това заключение може да се смята като достоверно след като сегашният вътрешен министър Михаил Миков признава, че такава стока в складовете на неговото ведомство няма. При срещата си с лидера на РЗС Яне Янев вътрешният министър признава, че в складовете на неговото ведомство не се съхранява подобен метал. "Потърсете съдействие от ДАНС", е бил краткият съвет на Миков пред градския прокурор Никола Кокинов и депутата Яне Янев". Разследващите не изключват в аферата да е замесен и друг министър.
Вече втора година упълномощени от МП "ВЕРАС" адвокати в България "издирват" безуспешно стоката си - малко над 10 тона цирконий. Техните представители в подробно писмо до Пламен Орешарски описват десетките нарушения, които са извършени от висши държавни чиновници, включително и от самия министър. Разследващите са категорични, че вероятността този метал да се намира на територията на страната е минимален. Те са убедени, че "партньорските служби са наясно със скандала и пътя на цирконий извън България". "Тук не става въпрос само за корупционна и престъпна схема. Става въпрос за директен удар срещу държавността на страната извършен от хора, които трябва да се грижат за нея", подчертават още разследващите. "Предвид количеството и характера на стоката - с възможна двойна употреба, интерес проявиха и Европейската комисия /ЕК/ и структури, които наблюдават събитията у нас", се казва в един от документите свързан със скандалния случай, който бе предоставен на БГНЕС.
Ако този метал се продаде по легален начин стойността му е няколко милиона долара. Ако обаче стоката се предложи на страни като Иран или Северна Корея, никой не може да предположи каква сума ще надхвърли въпросното количество
цирконий.
---
Цирконият е химичен елемент със символ Zr и атомен номер 40. Той е блестящ сиво-бял преходен метал, подобен на титана. Използва се в производството на сплави поради високата си устойчивост на корозия. Не се среща в природата като метал, а се добива от минерала циркон, който може да се пречисти с хлор. За първи път е получен през 1824 от Берцелиус. /БГНЕС
 


Сходни връзки

Орешарски вкара БГ в международен "циркониев" скандал | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди