изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 13:26 EEST
Откраднаха най-малката библия от изложба у нас    
Новини
Крадци са отмъкнали най-малката в света печатна библия и други два експоната от откритата на 17 април във Варна изложба „Библията – вчера, днес и в бъдещето”, предаде БГНЕС.


Кражбите, според организаторите на събитието, са извършени през в петък и събота. За 5-те дни от откриването на изложбата, която за първи път се показва в Източна Европа, във фоайето на втория етаж на Фестивалния и конгресен център във Варна близо 6000 посетители видяха миниатюрните библии с изключителна антикварна стойност.
Откраднатата най-малка печатна библия е създадена, за да може да се чете на такива места, където това е забранено, коментира Лъчезар Манчев, сътрудник по организацията на изложбата. Миниатюрното издание съдържа единствено молитвата „Отче наш”, преведена на 7 езика. Всичките 66 книги от библията обаче са вложени в друг, още по-малък продукт – микрофилм, който може да се прожектира на екран с големина 6 на 8 м.
Едва ли има друга книга, която е преживяла толкова критика и преследвания, коментира германецът Стефан Пилц, собственик на изложбата и търговец на библии. Той не представлява никаква религиозна организация или религиозна група и от 37 г. изучава Светото писание. Целта му е повече хора да се запознаят с Книгата на книгите и ако може, да им предаде своето въодушевление.
Откраднатата миниатюрна библия няма висока антикварна стойност и едва ли ще представлява интерес за колекционери, обясни Пилц, цитиран от БТА. Той допълни, че е открадна и Детска библия, която не представлява ценност, тъй като може да се намери в книжарниците. Според него третият изчезнал експонат е сравнително рядък - издание на Евангелието на Йоан на руски език, но също не е с висока антикварна стойност.
Пилц уточни, че не е информирал полицията за кражбите.
На 10-те щанда на изложбата посетителите могат да научат немалко за историята и създаването на Библията – от древните ръкописи до книгопечатането и дигиталните технологии. Показани са библии на над 25 езика. Сред тях може да се види и оригинално издание на български език от 1874 г., отпечатано в Цариград.
 


Сходни връзки

Откраднаха най-малката библия от изложба у нас | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди