изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 04:03 EEST
ЧОВЕЧЕСТВОТО Е ПРЕД ЗАПЛАХА ОТ ПАНДЕМИЯ ОТ СВИНСКИ ГРИП    
Новини

Днес драстично се увеличи броят на регистрираните случаи на заразяване със свински грип в различни страни по света. Властите в най-тежко засегнатите от потенциалната пандемия страни предприеха мерки по ограничаване на броя на заразяванията, докато правителствата на много други страни обявиха превантивни мерки, за да не допуснат разпространението на болестта на тяхна територия. Към настоящия момент в Мексико има най-малко 81 смъртни случая в резултат на заразяване със свински грип.



Петима души са загинали от предполагаем свински грип в Мексико сити, съобщи днес кметът на града, като все още не е ясно дали случаите са включени в общата статистика за страната.
Вчера властите съобщиха за 81 вероятни смъртни случая вследствие на заболяването.
***
Правителството на САЩ обяви извънредно положение в сферата на здравеопазването заради случаите от свински грип в страната, като пристигащите от засегнати от заболяването региони пътници ще бъдат следени за симптоми на грип.
Извънредното положение беше обявено от секретаря по национална сигурност на САЩ Джанет Наполитано по време на пресконференция, посветена на епидемията на свинска инфлуенца в САЩ и Мексико. Наполитано съобщи още, че правителството разполага с 50 млн. ваксини от лекарствени средства, за които е известно, че помагат при лечение на птичи грип, чийто щам е сходен с този на свинския грип.
Джон Бренан, съветник на американския президент по въпросите на националната сигурност, заяви, че правителството на САЩ работи в тясно сътрудничество с властите в Мексико за ограничаване на разпространението на заразата, като американският президент Барак Обама е предложил на мексиканския си колега Фелипе Калдерон „пълната си подкрепа”.
Д-р Ричард Бесер, и.д. директор на Центровете по контрол и превенция на заболяванията в САЩ съобщи, че към настоящия момент в САЩ са потвърдени 20 случая на заразяване с потенциално смъртоносното заболяване, като са засегнати пет американски щата.
***
Във връзка с епидемията от Русия въведе забрана за вноса на месо от Мексико и южните американски щати. Забраната обхваща всички видове месо и месни продукти, които не са били термично обработени.
„Светът се сблъска с уникален грипен вирус”, коментира главният санитарен експерт на Русия Генадий Онищенко. По думите на специалиста в момента се взимат всички мерки да не бъде допуснато разпространението на заболяването на руска територия. Засега в Русия няма регистрирани случаи на свински грип.
***
Министерството на външните работи на Италия препоръча да се избягват пътуванията до районите в Мексико, където през последната седмица бяха регистрирани случаи на свински грип. От министерството посочват като най-опасни щатите Сонора, Долна Калифорния, Оаксака и столицата Мексико.
Италианските граждани в Мексико са съветвани да избягват обществените места, да обърнат повишено внимание на личната си хигиена и при симптоми на грип незабавно да потърсят медицинска помощ.
***
Десет новозеландски ученици, които наскоро са пътували до Мексико, най-вероятно са се заразили със свински грип, съобщиха от Министерството на здравеопазването на Нова Зеландия.
От министерството посочиха, че засега официално диагнозата не е потвърдена.
По-рано групата от трима учители и 22 ученици, която се завърна в Нова Зеландия след триседмично пътуване в Мексико, беше поставена под карантина.
***
Днес френските власти съобщиха за четири предполагаеми случая на свински грип на територията на страната. Заболелите са френски граждани, завърнали се от Мексико.
В момента се очакват резултатите от тестовете на членовете на семейство от Северна Франция и жена от региона около Париж. Данните за заболяването на четиримата ще бъдат оповестени скоро.
В град Марсилия в югозападната част на страната са били проведени тестове на двама души, като резултатът от изследванията е бил отрицателен.
***
Двама души бяха хоспитализирани в Шотландия със съмнения за свински грип, след като се завърнаха от Мексико.
Приемането им в болница събуди страхове, че групът е засегнал и Великобритания.
Британските власти се отнасят със засилено внимание към пристигащите от Мексико и другите страни с потвърдени случаи на свински грип.
***
Здравни работници в Испания са регистрирали три нови предполагаеми случая на свински грип днес.
Новите случаи на заболяването са от североизточния регион Каталуния, като с тях общият брой на предполагаемите заразени в страната достигна шест души.
***
Канадските власти потвърдиха, че в страната са регистрирани четири случая на свински грип.
Случаите са регистрирани в Нова Скотия, четири дни след първия случай на болестта, регистриран в Мексико.
***
Израел проверява евентуален случай на свински грип в страната.
Лекарите се опитват да установят дали 26-годишен мъж, който се е завърнал от пътуване в Мексико със симптоми на грип, не е заразен с опасния грипен вирус. От Министерството на външните работи на Израел призоваха всички израелски граждани, които са в Мексико или планират да посетят страната, да следват инструкциите на здравното министерство, за да намалят риска от заразяване.
Министерството на здравеопазването е публикувало на своята страница в интернет списък с превантивни мерки.
***
Твърде възможно е вирусът на свински грип, причинил смъртта на десетки хора в Мексико да мутира в „по-опасен” щам, коментира високопоставен служител от Световната здравна организация (СЗО).
„Да, твърде е възможно този вирус да еволюира”, заяви Кейджи Фукуда, заместник генерален директор по въпросите на здравната сигурност и околната среда.
„Когато вирусите еволюират, е ясно, че те може да станат по-опасни за хората”, каза още експертът.
Въпреки това от СЗО заявиха, че светът е по-добре подготвен от всякога да устои на потенциална грипна пандемия след пет години на подготовка срещу птичи грип.
„Вярвам, че светът е много, много по-добре подготвен от когато и да било за справяне с такава ситуация”, заяви Фукуда по време на пресконференция, посветена на актуалната епидемия на свински грип в Мексико и САЩ.
Фукуда заяви, че СЗО и партньорите й са започнали подготовка за търсенето на ваксина срещу свински грип, ако такава се окаже необходима.

Агенция "Фокус"

 


Сходни връзки

ЧОВЕЧЕСТВОТО Е ПРЕД ЗАПЛАХА ОТ ПАНДЕМИЯ ОТ СВИНСКИ ГРИП | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 1.03 секунди