изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 08:24 EEST
Свински грип? Какви са симптомите при хората?    
Здраве Въпреки заплахата от свински грип, който се разпространява по въздушно-капков път, все още има българи, които продължават да пристигат в Мексико. По последни данни в страната няма обявена карантина на границите и на летищата. До момента няма данни за засегнати от болестта български граждани. На територията на цялата страна има около 500 – 600 българи. Посолството ни там е уведомило всички български граждани за актуалната ситуация, свързана с разпространението на болестта.


Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) има готовност за предприемане на спешни мерки, ако в страната се появи свински. Директорът на НВМС Йордан Войнов посочи, че към момента няма информация за смъртност при животните в страната. Предположенията са, че новият грип е мутирал вирус-смесица между свински, птичи и човешки грип.



Епидемията от свински грип в световната преса (Агенция “Фокус”)
Свинският грип отне живота на повече от 100 мексиканци, а други повече от 1600 са под карантина. Испанският вестник “Ел Мундо” публикува обстойна информация на Световната здравна организация относно най-важното, което трябва да знаем за свинския грип под формата на въпроси и отговори. Ето и някои от тях:
Какво е свински грип?

Силно заразна респираторна болест по свинете, причинявана от вируса на свинския грип. Смъртността при него е ниска – 1-4%. Грипът се предава по въздушно-капков път и чрез пряк и непряк контакт. Епидемии сред свинете избухват най-често през есента и зимата.

Какви са симптомите при хората?

Симптомите на свинския грип съвпадат с тези на стандартните грипни зарази – треска, кашлица, главоболие, отпадналост и др., както и при други остри респираторни заболявания.

Безопасно ли е да се консумира свинско месо и продукти?

Да, свинският грип не се предава на хората чрез консумацията на свинско месо, обработено термично на температура, надвишаваща 70º C.

Националната олимпиада и Параолимпиада 2009 в Мексико ще бъдат отменени по решение на Националната комисия по физкултура и спорт на страната, поради епидемията от свински грип, избухнала в Мексико, пише вестник “Мехико депортиво” .
В комюнике на комисията се казва, че съгласно обявените превантивни мерки на федералното правителство, наложени на всички мексиканци, е отменено и мащабното спортно събитие.
Към момента събитието, което трябваше да се проведе в Баха Калифорния, Синалоа, Сонора, Сан Луис Потоси и Кинтана Роо, бе започнало на 21 април единствено в столицата на Баха Калифорния град Мексикали.
Опасенията от световна пандемия на свински грип като беше съобщено за нови случаи на заразяване в САЩ и Канада, а милиони мексиканци останаха по домовете си, за да избегнат вируса, който причини смъртта на 103 души в страната им, коментира ирландският вестник “Айриш таймс” .
Около 400 души в Мексико остават под наблюдение в болници в цялата страна, съобщи министърът на здравеопазването на Мексико Хосе Анхел Кордоба.
Засега смъртните случаи са ограничени в Мексико, като случаи на заразяване бяха потвърдени в САЩ и Канада, като възможност за случаи на свински грип съществува и в Европа, Израел и Нова Зеландия.
Румънските власти дават уверения, че в този момент страната не е застрашена от свински грип, пише днес румънският вестник “Евениментул зилей” .
“Засега няма никаква опасност за Румъния. От информациите, появили се досега в медиите, става ясно, че страната не е внасяла месо в засегнатите зони”, заяви председателят на Националната ветеринарномедицинска служба Мариан Злотя.
Не съществува реална опасност от разпространението на свински грип в Обединените арабски емирства, където постоянно пребивават между 600 и 700 мексиканци, заяви в Дубай представител на министерството на здравеопазването на страната, пише дубайският вестник “Гълф нюз” .
През изминалата нощ жертва на опасния щам в Мексико станаха повече от 100 души.
„Контролираме обстановката в страната. Медицинският корпус се намира в пълна готовност за неутрализиране на потенциални опасности. Реална опасност от разпространение на свински грип в ОАЕ не съществува”, заяви още представителят на здравните власти.
Двама пътници постъпиха в болница в Шотландия като се оплакаха от грипни симптоми, след завръщането си от Мексико, съобщи британският вестник “Дейли Телеграф” .
Министърът на здравеопазването на Великобритания, Алън Джонсън заяви, че страната е под “постоянна тревога” след като новия грипен щам се разпространи от Мексико в САЩ, а случаи за вероятни заразени са съобщени в Нова Зеландия, Испания, Франция, Израел и Канада. Агенция “Фокус”

ЧОВЕЧЕСТВОТО Е ПРЕД ЗАПЛАХА ОТ ПАНДЕМИЯ ОТ СВИНСКИ ГРИП

 


Сходни връзки

Свински грип? Какви са симптомите при хората? | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди