изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 21:02 EEST
Свински грип и в Испания, ЕС свиква извънреден съвет    
По света

Испанският министър на здравеопазването Тринидад Хименес съобщи, че в страната е установен първи случай на свински грип при мъж, който е пребивавал в Мексико, предаде АФП. Това е първи случай на опасното заболяване, открит в Европа. "Беше потвърдено, че изследванията на пациента в Алменса (Югоизточна Испания) за свински грип, са положителни", заяви министърът на пресконференция. Това е първият потвърден случай в Европа.



Броят на хората в Испания, които проявяват симптоми на заболяването, се е увеличил на около 20 души. "До този момент няма нито един случай в Европа, единственият случай е този, регистриран в Испания", заяви испанският министър на пресконференция в Мадрид.

Жертвата на грипа е 23-годишен младеж, който се завърнал от пътуване в Мексико на 22 април. Той бил приет в болница в събота вечерта, съобщи преди това говорителка на здравната служба в Кастиля-ла-Манш.

Същевременно швейцарската фармацевтична компания "Рош" със седалище град Базел обяви, че е готова да изпрати по света 3 милиона дози от лекарството "Тамифлу", препоръчано от Световната здравна организация като ефикасно за лечение с щама A/H1N1 на вируса на свинския грип.
       
Дозите се намират на склад в Швейцария и САЩ. Те са били дарени от фирмата на СЗО още преди три години, когато имаше заплаха от пандемия от птичи грип.

На 30 април ще се състои извънреден Съвет на здравните министри в страните от Европейския съюз, за да бъде обсъдена заплахата от болестта свински грип.

Свикването на съвета, което е ясен знак за тревогата, предизвикана от болестта  в Европейския съюз,  е по инициатива на Европейската комисия, стана известно от изявление на комисаря по здравеопазването Андрула Василиу. Междувременно тя спешно замина за Люксембург, за да информира събралите се там министри на външните работи от Европейския съюз в рамките на Съвета по общи въпроси и външни отношения за положението в Европа за мерките, които могат да бъдат взети срещу разпространението на свинския грип на континента.
       
Междувременно говорител на Европейската комисия заяви, че в последно време в Европейския съюз са внесени съвсем  малко живи свине и само от две страни, в които не са били регистрирани случаи на свински грип - Русия и Канада.
   
Всички самолети, пристигащи в Русия от американския континент, от днес ще бъдат проверявани за вируса на свински грип, съобщи на пресконференция главният санитарен лекар на Русия Генадий Онишченко, като напомни, че случаи на заболяване са регистрирани не само в Мексико и САЩ, но и в Канада и Бразилия.
   
Той възрази срещу това грипът да се нарича свински, като шеговито заяви: "Не бива да го приписваме на прасетата, нали и ние боледуваме" и вече сериозно добави: "Това е високопатогенен щам на грипния вирус - Н1N1, разшифрован в Атланта, САЩ, който е получил официалното название "Калифорния 042009". Онишченко подчерта, че той не се отнася към особено опасните, като изтъкна, че "вирусът Н5 изисква по-високо равнище на защита" и добави, че смята за преждевременна медикаментозната профилактика за руските граждани.

Броят на жертвите на свинския грип в Мексико нарасна до 103 души, съобщи министърът на здравеопазването Хосе Анхел Кордова. Появата на нов вид свински грип в Мексико през последните няколко дни повиши страховете от глобална епидемия, докато в Канада и САЩ се появиха нови случаи. Възможни случаи на инфекция се изследват и в Европа, Израел и Нова Зеландия. Милиони мексиканци останаха по домовете си през уикенда или излязоха по улиците, носейки медицински маски, особено в столицата. Там обществените събития бяха отменени, а музеите, баровете и стадионите бяха затворени в опит да се удържи разпространението на вируса. dariknews.bg


 


Сходни връзки

Свински грип и в Испания, ЕС свиква извънреден съвет | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди