изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 19:30 EEST
Свински грип и в Европа. Извънредни мерки у нас    
Здраве
Министърката на здравеопазването на Испания Тридидад Хименес потвърди, че в Испания е открит първият случай на зараза на човек с щама на вируса на свинския грип, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Изследванията на 23-годишен мъж, който се върнал на 22 април от посещение в Мексико, а в събота бил приет за лечение в болница в Алменса, в югоизточната част на страната, показали, че той е носител на вируса.


Досега в ЕС нямаше потвърден случай на зараза с този грипен щам.
Броят на хората в Испания, които проявяват симптоми на заболяването, се е увеличил на около 20 души.
Петима швейцарци, завърнали се от Мексико са хоспитализирани за изследвания поради съмнения, че е възможно да са заразени със свински грип, предаде АФП, позовавайки се на швейцарските здравни власти. Петимата имат всички симптоми на грипа.
Същевременно швейцарската фармацевтична компания "Рош" обяви, че е готова да изпрати по света 3 милиона дози от лекарството "Тамифлу", препоръчано от Световната здравна организация като ефикасно за лечение с щама A/H1N1 на вируса на свинския грип.
Еврокомисарят по здравеопазването Андрула Василиу призова европейците да отложат пътуванията си до САЩ и Мексико заради заплахата от вируса на свински грип, съобщи Асошиейтед прес. На 30 април ще се състои извънреден Съвет на здравните министри в страните от Европейския съюз, за да бъде обсъдена заплахата от болестта свински грип.
В САЩ може да има усложнения и дори смъртни случаи при заболелите от свински грип, предупреди пък директорът на санитарната служба Ричард Бесър. Досега в страната са регистрирани двайсет заболели от свинския грип и е обявено извънредно санитарно положение, напомня АФП.
Американският президент Барак Обама заяви, че американски служители следят внимателно за случаи на свински грип в страната, но отбеляза, че няма непосредствена причина за тревога. САЩ обявиха вчера извънредна положение, след като в страната бяха регистрирани 20 случаи на новия вирус. Грипът уби над 100 души в Мексико, но в САЩ не е починал нито един от заболелите.
Междувременно в България, по разпореждане на Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС), се засилва контролът на всички гранично-пропускателни пунктове в страната, за да се предотврати евентуалното пренасяне на свинския грип, съобщи пред Дарик радио директорът й д-р Йордан Войнов. Граничните полицаи ще проверяват ръчния багаж на пристигащите от Мексико, САЩ, Канада и Япония, за наличие на продукти от свинско месо.
В България не се внася свинско от Мексико, такова влиза у нас само от страните членки на ЕС, бе категоричен Войнов. Като част от европейската общност страната ни не може да наложи самостоятелно забрана за внос на месо, обясни той. Той обаче призна, че за мутиралия вирус на свинския грип, който е опасен за хората, се знае твърде малко. Има ли връзка между свинския и птичия грип и кой е по-опасен, все още е трудно да се каже. При термична обработка обаче рискът от заразяване винаги е по-малък.
От Министерството на здравеопазването пък разпространиха съвети какви предпазни мерки могат да се вземат срещу опасния вирус при пътуване. "Да се потърси информация за разпространението на грип при хора. Наред с антивирусните препарати е необходимо да се вземат влажни кърпички, дезинфектант за ръце на алкохолна основа и термометър", са казва в съобщението, в което се уточнява, че свинският грип не се предава чрез храна. dir.bg

Свински грип? Какви са симптомите при хората?

 


Сходни връзки

Свински грип и в Европа. Извънредни мерки у нас | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.64 секунди