изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 18:06 EEST
Медведев отказа на Станишев, Путин го прие за кратко    
Новини Руският президент Дмитрий Медведев тази сутрин изненадващо отложи предвидената среща с българския премиер Сергей Станишев. Разговорите между Станишев и руският премиер Владимир Путин пък бяха кратки. От Кремъл отказаха да посочат мотивите за отлагането на срещата между Станишев и Медведев.

По предварителната програма сътрудничеството между двете страни в енергийни проекти трябваше да бъде сред акцентите в разговорите на Станишев с руския президент и руския премиер по време на втория ден от визитата на българския министър-председател в Москва. Станишев замина за Москва ден след като президентът Георги Първанов заяви категорично, че работим за новото споразумение за "Южен поток", с което да ускорим реализацията на този важен европейски проект, но в същото време държим на преосмислянето на договора ни с "Газпром", особено в частта му за отпадането на посредниците.
Преговорите по проекта "Южен поток" продължават на ясна политическа основа, съобщиха от правителствената информационна служба. Според съобщението, такъв извод се налагал след кратка среща между Сергей Станишев и Владимир Путин преди откриването на Националната търговско-промишлена изложба "България днес". Има пълно разбиране и конструктивизъм от руска страна, посочват от правителствената пресслужба.
Станишев и Путин откриха Националната търговско-промишлена изложба "България днес" в "Гостинны двор" в Москва. Българският премиер отбеляза, че това е най-голямото икономическо изложение на България в Русия за последните 20 години. Икономическото ни партньорство през последните години доби нови измерения, заяви Станишев и добави, че през 2007 г. българският износ за Русия е нараснал с 96% и с близо 50% за 2008 г. 30% увеличение бележат руските инвестиции в икономиката на България, нараства и туристическия обмен, добави премиерът. Той посочи, че енергийното партньорство между двете страни придоби нова сила със стартирането на проекти като "Бургас - Александруполис", изграждането на АЕЦ "Белене" и "Южен поток". Убеден съм, че това партньорство ще продължи и през следващите години, посочи българският министър-председател. Според него, потенциалът на сътрудничеството не само на централно ниво, но и между регионите е огромен. В условията на световна криза и от страните, и от бизнеса се изисква много по-голяма гъвкавост, изобретателност, динамика и търсене на нови възможности, каза Станишев. Той изрази убеденост, че изложбата и бизнес форумът ще открият нови възможности и за представителите на българските фирми, и за руските делови партньори.
Владимир Путин заяви, че това е изключително важно събитие, което дава възможност на деловите кръгове и обществеността на Русия да се запознаят с днешните възможности на икономиката на България. Според Путин Владимир Путин крупните и перспективни проекти като АЕЦ "Белене", "Южен поток" и "Бургас -Александруполис" не изчерпват сътрудничеството между двете страни. Много бихме искали да се възползваме от всичко положително, което са постигнали нашите страни и народи в миналото, за да се движат напред, особено в сътрудничеството, свързано с високите технологии, където има големи перспективи, заяви руският премиер. Той посочи, че по отношение на инвестициите има още какво да се направи. Нивото все още е недостатъчно и ако руските инвестиции се измерват в стотици милиони, то българските в Русия са за около 13 млн. долара , което не съответства на възможностите. В този контекст изключително важни са деловите контакти на регионално ниво, заяви още Путин и добави, че българските специалисти ще могат да покажат своите възможности в реализацията на крупни проекти по подготовката на олимпийските игри през 2014 г. /БГНЕС
 


Сходни връзки

Медведев отказа на Станишев, Путин го прие за кратко | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди