изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 01:22 EET
Препоръки и мерки за предпазване от свински грип    
Новини

Препоръки за предпазване от заразяване от Министерството на здравеопазването по повод свинския грип: Вирусът на грипа се предава от човек на човек по въздушно-капков път, най лесно при кашляне и кихане. Това определя някои предпазни мерки, които гражданите могат да предприемат, за да се предпазят от заразяване:



Покривайте носа и устата с кърпа, когато кашляте и кихате. Изхвърляйте употребената кърпа в кош за отпадъци.
Мийте често ръцете си с вода и сапун, задължително след кашляне и кихане. Почистващи препарати за ръце на алкохолна основа също са ефективни.
Избягвайте да пипате очите, носа и устата си, защото вирусът може да попадне по този начин в организма.
Избягвайте контакт с болни хора.
Ако сте болен, не ходете на работа или училище и останете в къщи, за да не заразявате други хора. Ограничете контактите си до възможния минимум.

Предприети мерки:
Засилване на граничния здравен контрол на летище София чрез въвеждане на температурен скрининг на пристигащите пътници. За целта на “Паспортен контрол – Входящи пътници” на Терминал 2 се монтират инфрачервени термовизионни камери.

реклама

Служителите на медицинския граничен пункт извършват насочена проверка на пътници, за които има данни, че пристигат от страни с разпространение на щама на свинския грипен вирус или има данни за показани признаци на заболяването по време на полета.
Засилване на надзора на респираторните заболявания и грипа в страната, ежедневно съобщаване на случаите на грип на ОРЗ в създадената сентинелна система в НЦЗПБ и МЗ, събиране на проби от лица с признаци на такива заболявания за изследване в Референтната лаборатория на НЦЗПБ.
Извършване на насочен преглед и подробна епидемиологична анамнеза на пациенти с клиника на грип, които са се завърнали от страни с разпространение на щама на свински грипен вирус или са контактували с лица, пристигнали от тези страни.
Проверка на готовността на лечебните заведения за болнична помощ за приемане на пациенти с подобна симптоматика, въвеждане на строг противоепидемичен режим на работа, наличие на необходимите лекарства и консумативи за посрещане на увеличен брой случаи.
Преглед на съществуващите в РИОКОЗ запаси от лични предпазни средства, антивирусни препарати, дезинфектанти и др., с оглед поддържането им и допълването им при необходимост.
Предоставяне на информация на лечебните заведения и медицинските специалисти, както и на обществеността, за епидемичната обстановка и мерките за предпазване от заболяването.

Свински грип, ваксини и фармацевтични компании

Свински грип, ваксини и фармацевтични компании

След лудата крава и птичия грип, сега вниманието се насочва към нова зараза – свинския грип. Епидемията вече взе над 100 жертви в Мексико, а Съединените щати обявиха извънредно положение. Според специалистите по вирусни инфекции, могат да се правят асоциации между Свинския грип и Испанския грип, върлувал през 1918 г. и отнел над 20 милиона човешки живота.

За свинския грип знаем, че се пренася от прасета върху хора, а също така и от човек на човек. Второто буди много сериозно притеснение, защото е невъзможно да се прецени колко души вече са засегнати. Специфично за заболяването сега е, че то е комбинация между птичи, свински и човешки вируси.

Световната здравна организация предупреждава, че има опасност епидемията да се разпространи много бързо, а в Ню-Йорк вече са идентифицирани 75 потенциални носители на вируса. Повечето авиокомпании в САЩ позволяват на своите пътници да отложат пътуванията си до Мексико, без глоби и такси за предварително закупените билети.

реклама

Естествено вече се появиха и фармацевтични компании, които имат отговор на проблема свински грип. Разбира се, няма да цитираме коя фирма каква ваксина предлага, защото това ще бъде твърде евтина и наивна реклама. По-скоро възниква въпросът доколко фармацевтите си играят със страха на хората и до колко управляват “появилите се от никъде” епидемии?

Според Джанер Наполитано, министър по националната сигурност на САЩ, за сега няма реална опасност за здравето на американците, но е предвидено отпускане на 12 милиона броя ваксини “Тамифлу” от федералния резерв за най-засегнатите щати. Коя ли компания ще спечели търга за възстановяване на резерва?  http://az-jenata.com

 


Сходни връзки

Препоръки и мерки за предпазване от свински грип | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди