изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 08:14 EEST
Свинският грип порази нови държави    
Здраве
Предполагаеми случаи на свински грип са регистрирани във все повече държави. Продължава да се увеличава и броят на страните, които взимат превантивни мерки срещу разпространението на заразата, съобщи БТА.


Най-тежко засегнатата от свинския грип държава - Мексико, където има подозрения, че вирусът е причинил смъртта на над 150 души, е подложена на критики за реакцията си на кризата, предаде Асошиейтед прес.
В страната започва да се очертава картината на един бавен и объркан отговор. Властите все още не са дали лекарства на роднините на починали от болестта хора. Мексиканският министър на здравеопазването Хосе Анхел Кордоба съобщи, че ритъмът на увеличаване на смъртните случаи от свински грип изглежда се забавя. В събота бяха регистрирани шест предполагаеми смъртни случая, в неделя - пет, а в понеделник - три, посочи той, цитиран от Франс прес.
Кордоба обърна внимание, че първият подозрителен случай на заразата е бил регистриран в южния щат Оахака, предаде Ройтерс.
Държавният департамент на САЩ издаде предупреждение до гражданите на страната да избягват през следващите три месеци всички пътувания до Мексико, които не са крайно необходими. При потвърдени в Съединените щати засега 50 случая на свински грип, правителството на президента Барак Обама уверява, че дава агресивен отговор, като изхожда от презумпцията, че ще се стигне до пандемия, предаде АП.
Четири нови случая на свински грип бяха регистрирани в Калифорния, съобщи Франс прес. С това общият брой на заразените с вируса в граничещия с Мексико южен американски щат достигна 11. Здравните власти в Далас потвърдиха нови три случая. С това общият брой на заразените със свински грип в Тексас - друг граничещ с Мексико щат, достигна 6. Властите в Ню Джърси съобщиха за пет предполагаеми случая на болестта при хора, които са пътували наскоро до Мексико и Калифорния.
Белгийските здравни власти съобщиха, че пробите, взети при шестте предполагаеми случая на свински грип в страната, са се оказали отрицателни. Те препоръчаха на белгийските граждани да пътуват само при крайна необходимост до засегнатите райони в Мексико и САЩ. Властите в Южна Корея съобщиха за първи предполагаем случай на свински грип, предадоха Ройтерс и Франс прес. Имащият симптомите на болестта човек е пътувал до Мексико.
Новозеландските власти проверяват 56 нови предполагаеми случая на свински грип, съобщи АП. В Нова Зеландия вече бяха засечени 10 подозрителни случая. В Австралия са били взети проби от 19 души, за които има съмнения, че са се заразили със свински грип. Властите освен това издирват 300 човека, които е възможно да са имали контакт с носители на вируса.
Властите в Колумбия съобщиха за 12 предполагаеми случая на болестта и обявиха "национална бедствена ситуация" с цел по-ефективна борба срещу заразата. Броят на настанените в болница хора с подозрения за свински грип в Бразилия достигна 11, а в Аржентина един човек е поставен под наблюдение поради съмнения, че е заразен, съобщи ИТАР-ТАСС.
Великобритания и Франция посъветваха гражданите си да не пътуват до Мексико, освен ако е крайно наложително. Британското консулство в Мексико сити е преустановило рутинните си дейности, включително издаването на визи, до второ нареждане.
Япония съобщи, че спира временно издаването на визи на мексикански граждани и ще засили контрола върху процедурата. Към японското правителство бе създаден специален щаб за борба срещу свинския грип, който е оглавяван лично от премиера Таро Асо. Китайските власти също затегнаха контролните мерки. Страната освен това разработва ваксина срещу свинския грип.
По-рано Световната здравна организация (СЗО) повиши тревогата поради свинския грип от трета на четвърта степен по шестобалната си скала, предадоха световните агенции. Това означава опасност от нов вирус, който може да се предава от човек на човек и да причини епидемии. Четвърта степен показва още повишен риск от пандемия, но не и че тя е неизбежна.  dir.bg
 


Сходни връзки

Свинският грип порази нови държави | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди