изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 13:56 EEST
8 години затвор за изнасилване на възрастна жена    
Ред и сигурност

Наказание 8 години „лишаване от свобода” при първоначален строг затворнически режим да изтърпи 49-годишният Пейчо Г. П. от Ген. Тошево, постанови Добричкият окръжен съд. Той бе признат за виновен, че на 06.09.2008 г. е изнасилил 83-годишна жена, лишена от възможност за самоотбрана и без нейно съгласие, след което тя се е самоубила. Пейчо П. е осъден да заплати обезщетение от по 30 хил. лв. на двете наследнички на пострадалата.



 

Съдът допусна делото да се гледа като „съкратено съдебно следствие”. То е насрочено за разглеждане по този ред на 25.03.2009 г., т. е. преди промените в Наказателния кодекс от 10.04.2009 г., които отмениха възможността за прилагане на процедурата за тежки умишлени престъпления. Окръжна прокуратура – Добрич, процесуалният представител на наследниците на пострадалата и адвокатът на подсъдимия заявиха в съдебната зала, че няма пречка да бъде удовлетворена молбата на Пейчо П. делото му да се гледа по съкратената процедура. Обвиняемият заяви пред съдебния състав, че е съгласен самопризнанията му и фактите в обвинителния акт да се ползват при постановяване на присъдата срещу него. Съдът конституира като частни обвинители и граждански ищци двете дъщери на пострадалата.

Според повдигнатото обвинение на 06.09.2008 г. съпругата на Пейчо П. отишла на работа, а той останал в къщи. По обяд той влязъл в стаята на тъща си, с която семейството от години живеело, за да й занесе обяда. Възрастната жена била с влошено здравословно състояние и трудно се придвижвала. Пейчо П. я съборил на леглото и се съвкупил с нея, въпреки че тя успяла да го удари с ръка по устата и викала. След  като напуснал стаята й, жената се заключила и погълнала 30 хапчета. Дъщеря й, която през целия ден звъняла по телефона, разбрала че Пейчо П. е пиян и изпратила роднина, да види какво се е случило. Той успял да убеди възрастната жена да му отвори стаята си и да сподели за станалото, след което повикал дъщерите й. По телефона съпругата на Пейчо П. научила от майка си за погълнатите медикаментите. Пострадалата споделила пред другата си дъщеря, че не може да преживее срама. Възрастната жена била отведена с линейка в МБАЛ – Добрич, където починала от отравяне с лекарствени препарати.

В обясненията си пред съда подсъдимият призна, че не е нормално това, което е направил, но отрече да е бил пиян. Той твърди, че е бил повлиян от медикамент, който съпругата му давала тайно, защото от години злоупотребявал с алкохол.

Прокурорът пледира, че престъплението е извършено умишлено, като най-вероятно Пейчо П. е бил пиян, защото е психично здрав. Той е завършил средно образование, работи като дърводелец, не е осъждан.

Процесуалният представител на частните обвинители и граждански ищци се противопостави на тезата, че подсъдимият е бил под влияние на лекарства, защото в направените му медицинските експертизи няма подобни данни.

Защитникът на Пейчо П. посочи, че той не може да свикне с мисълта, че е извършил изнасилването и до живот ще носи тази тегоба. Той е поддържал добри отношения с пострадалата и мотивът за деянието му остава неясен.

Присъдата на Добричкия окръжен съд може да бъде обжалвана или протестирана в 15 дневен срок пред Апелативен съд – Варна.

28.04.2009 година                                        Пресслужба Добрички окръжен съд

 


Сходни връзки

8 години затвор за изнасилване на възрастна жена | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди