изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 12:30 EEST
ПРЕЗИДЕНТЪТ ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ НАСРОЧИ ИЗБОРИТЕ ЗА НАРОДНО СЪБРАНИЕ ЗА 5 ЮЛИ    
Парламент
Президентът Георги Първанов насрочи за 5 юли 2009 г. изборите за национален парламент. Първанов подписа указа за състава на ЦИК и другите укази, свързани с организацията на тези избори след консултации с парламентарно представените политически партии и коалиции.


Указите ще бъдат обнародвани в извънреден брой на "Държавен вестник" на 30 април, поради късното приемане от парламента на измененията на избирателния закон, съобщиха от прессекретариата на държавния глава, на който се позова БТА.
След консултациите председателят на ПГ на Коалиция за България Ангел Найденов каза, че датата 5 юли е била спомената като най-вероятна за провеждане на парламентарните избори. Левицата предложи осем членове на ЦИК и за председател Светла Димитрова, като предложението не се различава като състав от това за ЦИК за евроизборите, каза Найденов. От КБ предлагат за заместник-председател на ЦИК Александър Петров и за говорител Александър Александров.
В отговор на въпрос налага ли се да има промяна в състава на ЦИК след създаването на новата Парламентарна група "Ред, законност и справедливост", Ангел Найденов каза, че решението за това следва да бъде взето след консултациите. Той посочи, че съставът на ЦИК като численост остава същият - от 25 души.
НДСВ отново предложи Бисер Троянов за зам.-председател на ЦИК. Партията смята, че съставът на ЦИК за парламентарните избори е по-добре да остане такъв, какъвто е за изборите за Европейски парламент, тъй като това гарантира по-добра оперативност.
От ДСБ преди консултациите обаче настояха датата да е 28 юни - последната неделя на месеца, с аргумента, че кампаниите вече са съкратени на 21 дена.
Мнението на Първанов било, че трябва да се остави една седмица, за да могат да се коментират изборите. Методиев обаче заяви, че не вижда смисъл от този коментар, защото той щял да бъде насочен към следващия вот. Депутатът от ДСБ даде пример - за синята коалиция всички приказки за 8% бариера ще се стопят, в момента, в който те излъчат двама евродепутати и тогава вече няма какво да се дискутира повече.
В предложението на ДПС за състава на ЦИК също няма промяна за националните избори, посочи заместник-председателят на ПГ на ДПС Лютви Местан. При първите консултации за състава на ЦИК за евроизборите ДПС подкрепи виждането на президента по възможност един и същи състав да изпълнява функциите на ЦИК за евроизборите и за националните избори, обясни Местан. Според него се очертава съгласие около 5 юли като възможна дата за провеждане на изборите за народни представители.
При създалата се ситуация 5 юли е оптималната дата за насрочване на парламентарните избори, коментира Иван Сотиров от ОДС, след консултациите при президента. Ние настоявахме парламентарните избори и вотът за ЕП да бъдат на една дата, но това предложение не се прие, припомни Сотиров.
"Атака" предлага нов представител в ЦИК за националните избори в сравнение със състава на комисията за евроизборите, каза евродепутатът Димитър Стоянов.  dir.bg

Световните агенции: БСП губи властта на 5 юли

 


Сходни връзки

ПРЕЗИДЕНТЪТ ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ НАСРОЧИ ИЗБОРИТЕ ЗА НАРОДНО СЪБРАНИЕ ЗА 5 ЮЛИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди