изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 09:30 EEST
”Южен поток” договорен, искаме милиарди за АЕЦ    
Новини
Документите, които уреждат отношенията между "Газпром" и българските му партньори "по изграждането на българския участък на "Южен поток", ще бъдат парафирани днес и подписани до две седмици.


Това заяви днес премиерът на Русия Владимир Путин в края на разговорите си с българския премиер Сергей Станишев, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА. "Вече нямаме никакви разногласия", допълни Путин.
Приети са всички български аргументи за проекта "Южен поток", съобщи на свой ред премиерът Сергей Станишев. Споразумението между "Газпром" и Българския енергиен холдинг е парафирано и ще действа до създаването на проектна компания. Очаква се то да бъде подписано в началото на май.
С договора се гарантира, че след като се изгради "Южен поток", през България няма да бъдат намалявани количествата, които в момента руската газова компания транзитира през страната за Гърция и Турция.
Русия твърдо възнамерява да спазва поетите задължения, свързани с подаването на газ по тръбопровода "Южен поток", добави Путин, цитиран от Дневник. "Договорът за обема, който ще се пренася, е подписан до 2030 г., тези условия ще се спазват, никой не е имал намерение да се отказва от тях." Но премиерът допълни, че "всичко, което се отнася до по-големи обеми, е предмет на отделни преговори".
По въпроса за премахването на посредниците и конкретно на "Овергаз инк" от схемата на газовите доставки, Путин заяви, че на "Газпром" й е безразлично дали ще продава директно газ или през сегашните компании. В момента природния газ се доставя от "Винтерсхал", "Овергаз инк" и "Газекспорт". След газовата криза от януари "Булгаргаз" настоява за подписването на директен договор само с "Газекспорт". Въпросът не е политически, а икономически и правен. Трябва да се разбере дали ще работим с друг контрагент. Ако "Газпром" се държи неадекватно може да бъде съден, каза Путин.
България се е обърнала към Русия с молба за кредит за строителството на АЕЦ "Белене" на стойност няколко милиарда евро, съобщи още Владимир Путин, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА. "На днешните междуправителствени преговори премиерът на България помоли руското правителство да се върне на въпроса за предоставянето на държавен кредит "за изпълнението на проекта за изграждане на АЕЦ "Белене", каза Путин. "Става дума за няколко милиарда евро".
"Ние ще разгледаме тази възможност и ще решим този въпрос", допълни руският премиер, цитиран от ИТАР-ТАСС.
Руският президент Дмитрий Медведев и Сергей Станишев предстои днес да обсъдят ролята на България в подкрепяния от Кремъл проект "Южен поток" на фона на засилващото се напрежение около сделката, информира Асошиейтед прес, цитирана от БТА. За важността на преговорите говори фактът, че Медведев свика днес по-рано на среща високопоставени енергийни ръководители, премиера Владимир Путин и шефа на държавния енергиен гигант "Газпром" Алексей Милер. Кремъл обяви, че основна тема на срещата е международното сътрудничество в газовия сектор. dir.bg
 


Сходни връзки

”Южен поток” договорен, искаме милиарди за АЕЦ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди