изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 09:56 EET
Какви цели си поставя „Атака” на предстоящите избори?    
Интервюта Волен Сидеров, лидер на „Атака” пред БНТ


Водещ: Какви цели си поставя партия „Атака” на предстоящите парламентарни и европейски избори? С кого би могла евентуално да си сътрудничи предизборно, следизборно, при какви условия, до каква степен? Какво произтича от промените в изборното законодателство като поведение на основните политически играчи и в частност на партия „Атака”? По тези теми ще разговаряме в следващите минути с Волен Сидеров, лидер на „Атака”. Добро утро, г-н Сидеров!
Волен Сидеров: Добро утро!
Водещ: Вчера президентът Георги Първанов насрочи парламентарните избори на 5 юли. Ако използваме образното определение на анализатори, след като в дванайсет без пет бяха променени правилата на мача, в дванайсет без три бе насрочен и самият мач, датата на мача. Между другото,тази дата окончателна ли е според вас, защото има намерения да се оспорва пред Конституционния съд заради промените?
Волен Сидеров: Не съм чул за такова намерение, но тази дата беше дата, която се определи от управляващите, тоест главно от БСП и ДПС, и се очакваше президентът да я потвърди, просто той май друго не прави, освен да потвърждава разни неща. Така че в тази дата няма изненада. Това е датата, на която се е спрял мозъчният щаб на БСП на „Позитано” 20. Защо на тази дата, вече там трябва да ги питате вие. Но за нас, за „Атака”, като варианти няма голямо значение в това на коя точно дата ще се проведат изборите. Нашата подготовка и мобилизация предвижда във всички случаи ние да имаме хора по секциите, да имаме нашият контрол по секциите, защото това е основното средство да бъдат фалшифицирани изборите – подмяна на протоколи, фалшификации в самите комисии, купуване на хора в самите комисии.
Водещ: Очаквате това да се случи?
Волен Сидеров: О, да, разбира се, че ще се случи. защото ние виждаме, че са се подготвили, сериозни пари и олигарси са се подготвили да атакуват парламента, включително и чрез тези промени изборни, за които казахте, за които ние сме против, обаче те бяха прокарани така или иначе. Те са...
Водещ: Трима-четирима депутати от „Атака” гласуваха срещу ветото на президента, нали така беше.
Волен Сидеров: Аз никога не съм казал, че „Атака” е някаква казармена, военна рота, която козирува и гласува. Там има винаги хора с мнение, което може да се различава от общото и няма как да спреш един самостоятелен, суверенен народен представител. Друг е въпросът, че това беше прокарано и предложено, против мажоритарната система гласувахме категорично, защото тя е псевдомажоритарна система, тя нарушава конституционното право за равно гласуване. От тази мажоритарна система определени райони на ДПС, там, където те са на власт, просто ще бъдат превзети изцяло от протурската партия и там, където е имало надежда поне един мандат да се вземе от друга партия, сега това умира.
Водещ: Добре, какво ще правите? „Атака” ще издига ли свои кандидати за мажоритарни депутати?
Волен Сидеров: Там е единственият шанс – обединение на примерно един район като Кърджали, където 2007 година аз предложих общ фонд срещу кандидата на ДПС, но поради...
Водещ: Не се случи.
Волен Сидеров: ... да, поради издигането на други кандидати, не стана. Сега бих излязъл със същата идея, бих предложил същото нещо. Тук зависи от поведението най-вече на ГЕРБ и други партии, но на ГЕРБ най-вече. Ако те приемат този вариант, бихме могли да спечелим там.
Водещ: Нека да изясним за зрителите, предлагате общи...
Волен Сидеров: Специално за райони, за така наречените смесени райони.
Водещ: ... за смесените райони, Кърджали...
Волен Сидеров: Кърджали, Разград, Търговище, които са тежко под управлението на ДПС, където са (...), където има цели села сто процента гласуват за ДПС.
Водещ: И общи кандидати какви, в смисъл на кого предлагате единодействие?
Волен Сидеров: На, да ги наречем, опозиция на тази власт сега, на тройната коалиция. Това означава да се обединим около една кандидатура и тя да спечели мажоритарно, с което да се разбие схемата, която сега прилагат БСП и ДПС.
Водещ: Тоест за тази кандидатура да гласуват симпатизанти и на ГЕРБ, на Синята коалиция...
Волен Сидеров: Всички, да, всички, „Атака”, всички останали партии, които не искат това управление, които заявяват поне, че са срещу него. И по това всъщност се разбира кой за какво е.
Водещ: Кой да излъчва тези кандидати? Нека само да изясним, да доразвием тази идея. Кой трябва да излъчи тези кандидати в мажоритарно избраните...
Волен Сидеров: Би могло и от инициативен комитет да се издигнат. Много бързо ще стане. Ясно е, че те са общи кандидати на опозиционните партии на сегашното управление. в това няма проблем, хората ще го разберат. Въпросът е да не се отцепи една партия и да каже не, аз пък ще си издигна нашия, с което веднага ще разцепи вота. Пак ще повторя, така стана на местните избори в Кърджали. Заради това не успя един общ кандидат. Да не говорим за това, че владиката Николай спря участието на отец Боян Саръев, един много достоен човек, който щеше да спечели със сигурност.
Водещ: Добре, това ваше предложение, то е само за смесените райони. Мажоритарно избрани кандидати в смесените, а в другите?
Волен Сидеров: Само в тези райони, защото те задължително ще минат в ръцете на ДПС. Каква е идеята?
Водещ: В София трите мажоритарни района?
Волен Сидеров: В София това е невъзможно приложимо такова нещо. В София избирателите са от по друг тип, тука има много повече разнообразие и хората са доста по-разглезени от политиката, дето се казва. Те по-малко и гласуват в София, по-взискателни са и т.н. Но в тези райони, където ДПС ще спечели, ако не го направим. Трябва да се направи това нещо. Защо? Идеята е, че ние, ако не го направим, ще позволим пак ДПС да бъде фактор, определящ в следващия парламент. Това е, между другото, идеята и на сегашното ръководство на БСП. Това не може да се скрие вече, че те вече са договорили с ДПС общи действия. Аз чувам изказвания на Доган, неформални, разбира се, той формални не прави вече от много време, в които той обяснява – не се притеснявайте, пак ще управляваме – на свои авери, казано на майчин език. Така че...
Водещ: Договореност между БСП и ДПС?
Волен Сидеров: ... да, това е една договорка така, както беше и 2005 година. тази договорка тогава я имаше. Ръководството на БСП беше поело ангажимент вече в лицето на хора като Румен Петков и останалата част, силовата част в БСП, която и сега се опитва да надделява при пропървановската част. Тази група работи здраво с ДПС, както и самият Първанов. Вие знаете, че той е президент, защото ДПС го сложи за президент, иначе нямаше да стане. Той беше мой опонент на президентските избори. Избяга от пряк сблъсък. И беше избран с турските автобуси, с циганските гласове, това е известно.
Водещ: За тази договорка, за която говорите...
Волен Сидеров: Сега тази договорка пак я има, защото по някакъв начин те искат...
Водещ: Какво им дава основание да... Промените в изборните закони или...
Волен Сидеров: Правят всичко възможно да не се получи нещо монолитно като алтернатива. И то се вижда, че не се получава. Имаме разбито пространство насреща. Да, „Атака” ще влезе, ние имаме гарантирано присъствие в следващия парламент, колко точно сега не е уместно да врачуваме. Но нашето присъствие там, ако беше се реализирала идеята, която аз предложих още преди година и на г-н Борисов, лидер на ГЕРБ, и на други лидери на опозиционни партии, да се направи предизборен общ блок, с който да получим ясно и голямо, и трайно мнозинство, сериозно, с което да се направят радикални реформи – антикорупционни, просоциални и т.н., пенсионна система, здравна система, неща, които трябва да се направят безспорно – вместо това обаче всеки един от тези лидери каза не, аз ще, примерно ГЕРБ казаха не, ние ще участваме сами и всеки да се оправя сам, пък после ще видим. Това означава, че те не пожелаха да има реална, истинска смяна на това тройно управление. И сега битката ще е много по-трудна, много по-манипулирана, спекулативна и т.н. и ще се стигне до патова ситуация.
Водещ: Добре, реалистично ли ви се вижда в смесените райони да сте заедно, в други, дадох пример със София, но много други райони могат да се посочат, да сте един срещу друг опозицията, да имате отделни пропорционални листи?
Волен Сидеров: Да, реалистично е, защо не. Каза се ясно, тези райони...
Водещ: (...) споразумение някакво?
Волен Сидеров: Да, разбира се, че трябва да се направи и то прозрачно, и то ясно пред медиите. Каза се ясно за тези райони, където имаме едно недемократично гласуване, където имаме едно феодално присъствие на ДПС, за тези райони ние, българските партии, решаваме да направим общ фронт. Така като и решаваме този път да не допуснем автобусите от Турция да дойдат. Ако трябва ще застанем, както гръцките фермери, на границата и ще ги спрем. Ето това бих искал да чуя...
Водещ: Това е фронт анти-ДПС, който предлагате.
Волен Сидеров: Анти-ДПС, антинамеса в българския демократичен политически процес. Защото ако това гласуване с хора, които не знаят как да кажат добър ден на български, обаче знаят коя бюлетина, написана им на дланта, да отидат да я пуснат, това не може да бъде определящо нашата съдба. На това трябва да му се сложи край, трябва да му сложим с ясна решителност. Нека всяка българска партия да каже да спрем това. Както трябва да кажем да спрем кандидат-членството на Турция в Евросъюза. Това е нашият лозунг сега за евроизборите. Ние сме подготвили един много сериозен текст, който сега го превеждаме на немски и английски, там е описан геноцидът за българската народност. За този геноцид ние изискваме от Турция обезщетение минимум 50 милиарда евро. И това не е фантасмагорична сума, защото само 15 милиарда долара днешни струват имотите, които са заграбили 1913-та година.
Водещ: Знаете, че темата за разширяването не е много актуална в момента. (...) икономически проблеми, с финансовата криза...
Волен Сидеров: Напротив, това е страшно актуална тема. Страшно актуална тема. Това мнение, нашето, на „Атака”, между другото са лидери като Саркози и като Меркел, за които някои политици у нас си правят снимки с тях, обаче споделят обратното мнение на тяхното и пледират за Турция в Евросъюза. Сега България има уникалния шанс като страна, чийто глас ще се вземе предвид за това членство да каже не, първо Турция трябва да изпълни условията си спрямо България, това, което дължи за геноцида – обезщетение, плюс морално извинение, така, както арменците за своя геноцид го искат, както евреите за своя холокост, така и българите трябва да поискаме това от Турция и да настояваме в евроструктурите то да се изпълни. Това е сега в момента наша мисия. Ние работим по всички начини за нея, за нейното...
Водещ: Разминаване с Барак Обама, сега се сещам в момента за нещо, което той призова, призова Турция да влезе в ЕС.
Волен Сидеров: Барак Обама за много кратко време направи няколко много сериозни гафа във външната политика. Даже получи забележката на свои партньори от ЕС. Той действа като слон в стъкларски магазин и това е поредният американски президент, който доказва, че там трябва, въпреки надеждите, които се възлага на Обама, той е направил няколко гафа, включително и с турското членство. ЕС е против това членство и ние трябва да използваме този момент и да защитим нашият интерес най-вече.
Водещ: Добре, кой е основният противник, политически противник на „Атака”, ДПС ли?
Волен Сидеров: В момента това е съюзът ДПС – БСП, защото този съюз задкулисно работи за втори мандат, втори мандат по начин, по който ще бъде завоалиран с други участия, но се работи по този въпрос.
Водещ: Задкулисно. Давате пример с промените в изборното законодателство.
Волен Сидеров: С всички възможни политически интриги, с разбиване на пространството срещу себе си и с интригантстване, и с използване на поставени фигури.
Водещ: В същото време казвате, ваши депутати на своя глава едва ли не са гласували за преодоляване на президентското вето. Странно ми се вижда това, че без да послушат лидера си, те са се оказали в едно мнозинство, макар и в момента, с БСП и с ДПС...
Волен Сидеров: Има един момент, в който, особено в края на един парламентарен мандат, когато започва въздействие върху определени депутати. В нашата група това никога не е свършвало, между другото. Никога не е било прекратявано от страна на определени щабове в БСП, въздействие върху наши депутати. Някои от тях бяха изкушени, купени да напуснат и т.н.
Водещ: В случая е било въздействано върху тези ваши колеги, така ли?
Волен Сидеров: Предполагам, но даже нямам време и за разследване на това, защото сме заети със срещи с хората в България, с тези хора, които за разлика тука от жълтите павета и от страстите, които се въртят тук на жълтите павета, там реалните проблеми на България се виждат и се усещат много ясно. Аз го препоръчвам на всеки политически лидер да го прави това, което аз правя- срещи, разговори, срещи, разговори. Колкото и това да е уморително. Защото това е единственият начин да имаш живата връзка с народа на България, този народ, който много често го наричаме народът иска това, народът иска онова. Всъщност народът не живее на жълтите павета, това трябва да е ясно.
Водещ: Това е безспорно. Ако тези срещи с хората, които имате, вашите симпатизанти и съмишленици и членове, те какво искат от вас като поведение след изборите? Защото аз си извадих няколко изследвания, социологически...
Волен Сидеров: Основните искания са за социална солидарност.
Водещ: ... трето-четвърто място ви дават, повечето социологически агенции трето. Ясно е, че...
Волен Сидеров: Да оставим настрана сега социолозите. За мен...
Водещ: ... ще трябва евентуално, ако искате да реализирате идеите си, по някакъв начин да контактувате с други политически субекти в следващото Народно събрание.
Волен Сидеров: Всичко това зависи от идеите и програмите, които те споделят. За съжаление трябва да ви кажа, че в момента единствено „Атака” издава, тиражира и раздава програма, на която е написано какво точно искане и какво точно виждане, че трябва да се направи в България. Там ясно е записано например зануляване на ставки на ДДС за лекарства, за храни от първа необходимост. Това се прави в Германия, в Белгия, във Франция – по-ниски ставки. Тука Орешарски казва не, не може. Не може, защото ще му се затрудни работата и по-лесно е да изтупва брашнения чувал и да вкарва парите в хазната по този начин. Като им кажеш, че не можеш, не ставаш за министър, иди да правиш нещо друго, домоуправител стани.
Водещ: Добре, но как ще стане това, г-н Сидеров? Защото (...) може да се каже лесно е да се обещае при условие, че няма да се наложи да се реализира на практика.
Волен Сидеров: Не. Възможно е, реално е. Това е нещото, което аз подчертавам на всички срещи – реално изпълнимо е. Внушиха им на хората, че друга алтернатива няма, че това, което е сега, олигархично (...), корупцията, този модел, латиноамериканският, това било капитализмът, преходът.
Водещ: Въпросът е, че ви трябва мнозинство. Въпросът е, че ви трябва мнозинство, за да реализирате тези идеи. С кого бихте могли да ги реализирате?
Волен Сидеров: Мнозинството можем да го получим по два начина. Първо, чрез пряко гласуване. Тоест хората гласуват, „Атака” получава мнозинство. Това, което социолозите приписват на ГЕРБ, не знам защо, някои от тях са пристрастни към определени спекулации...
Водещ: Сигурно имат данни някакви, проучвания.
Волен Сидеров: Но както и да е, да оставим това. Мнозинството може да се получи чрез пряко гласуване за „Атака”, 50 плюс 1%, може да се получи...
Водещ: Това не е реалистично към момента, нали така?
Волен Сидеров: ... и с друга политическа сила, която трябва да сподели тези искания, които ги иска българският народ, които иска „Атака”.
Водещ: Има ли такива?
Волен Сидеров: Нека да заявят. Никоя друга партия досега не е излязла с програма. Забелязвате ли колко е парадоксално това? до изборите остава минимално време.
Водещ: Дистанцират се от вас, знаете, че се дистанцират.
Волен Сидеров: Не, не, никоя друга политическа сила – нито управляваща, нито опозиционна, освен „Атака”, не е написала и не е показала програмните си намерения, нито една. Забележете, обърнете внимание, вие сте коментарни журналисти, следите потока, нито една политическа сила не казва какво мисли за икономиката, за социалната сфера, за култура, за всички тези неща, национална сигурност, които ние сме ги написали, раздаваме на хората и вече от декември месец насам това продължава. Защо никоя партия, включително и БСП, която най-много се бие в гърдите, че има подготвени кадри, че има виждания, не изважда своя програма? Отговорът е много прост – защото те са нагаждат към деня, те чакат да дойдат самите избори и хората ще гласуват на сляпо. Ние в това отношение сме изключително честни и точни към хората. Ние казваме искаме тези и тези мерки. Не искаме в България един турски работник от Република Турция, който работи на околовръстното, да взима 1200 евро заплата, българският учител или лекар, или преподавател да се бори за една четвърт от тези пари. 1200 лева взима един общ работник от фирма, която сега прави метрото в София, околовръстното и редица още големи обекти. Тези поръчки им ги дава българската държава.
Водещ: Яне Янев...
Волен Сидеров: Да оставим Яне Янев, защото той не дава държавни поръчки.
Водещ: ... той във вашата ниша ли действа? Яне Янев, „Ред, законност и справедливост”?
Волен Сидеров: Нека да фиксираме Сергей Станишев, Орешарски, столичното кметство. Те дават поръчки на турски фирми, в същото време български строителни работници нямат работа, в същото време български учители се борят за 600 лева заплата. А този турчинът, който идва тук и не може да каже две думи на български и не си прави труда... Както и да е, той просто идва тук и получава 12000 евро, 2 400 лева. ето това е картината на днешна България, която трябва да обърнем обратно.
Водещ: Опитвам се да разбера на практика това, за което говорите и този опит да обръщате обратно картината на България как можете да го реализирате, защото наистина трябва мнозинство за това.
Волен Сидеров: С лостовете на властта. Когато хората разберат, че това е възможно, реално, аз това се опитвам да кажа и го обяснявам, и го правя, няма друг начин, няма чудотворен начин. Не мога да се кача на небето и да напиша с огнени букви на небето, за да го прочетат всички. Ходя от човек на човек, ходя от град на град, обяснявам. Аз съм убеден, че това, което обяснявам, което върша е точно това. Аз съм се убедил, чрез опита си, чрез, ако искате, грешките в опита си, от това, че съм го преживял всичкото това нещо. Това са идеи, които не ги разработвам от ден-два, от последните два месеца, а са идеи, по които може да отворите мои статии отпреди петнайсет години, от десет години, осем и т.н.
Водещ: Последователен сте, да, това предполагам, че хората, които следят...
Волен Сидеров: Така че аз съм спокоен, че това, което върши „Атака”, то е сериозното, стойностното, последователното. Сега виждаме, че доста политици започват да повтарят наши тези.
Водещ: Какъв сценарий следизборен ви се вижда най-вероятен? Може би да се стигне до...
Волен Сидеров: За съжаление, патова ситуация е най-реалната прогноза, което може да означава и втори избори за национален парламент.
Водещ: Има такива прогнози и от социолози, включително и от Мира Радева днес.
Волен Сидеров: Тогава, при тези втори избори вече, някои, които са декларирали, политици, че няма с този, че няма с онзи, да се извинят след това и да кажат ами какво да направим, виждате втори избори, няма да правим двайсет пъти избори, ето, че трябва да се коалираме с този, който казахте, че няма...
Водещ: Конкретни личности май визирате?
Волен Сидеров: Достатъчно е интелигентен и информиран българският зрител, за да разбере за какво става дума. Аз не искам да се заяждам с никого, но го казвам като реална опасност.
Водещ: Работи ли се за такъв сценарий? Казахте, че има сценарий в момента БСП – ДПС, такава договореност. Работи ли се за другия сценарий, за който в момента говорите?
Волен Сидеров: Този сценарий работи и за това, така да се подредят нещата, че да бъде принудена една алтернативна политическа сила да се коалира с БСП.
Водещ: А кой работи за този сценарий? Кой го създава и кой работи за него?
Волен Сидеров: Този съюз между БСП и ДПС работи с всички сили, защото той е изгоден за него, той го е оставил още един мандат. Но това не трябва да се допусне.
Водещ: А другият сценарий, за който говорите?
Волен Сидеров: Другият сценарий зависи от политическата и личната воля на тези, които се наричат лидери. Те трябва да знаят, че един лидер трябва да може да рискува, трябва да може да вземе решение, което да не е примерно одобрено от някое чуждо посолство или от някои друг, който той смята за свой ментор. Той трябва да вземе българското решение. Това е моят съвет към всички, които се наричат лидери. Защото лидерството не е само табелката, която носиш на ревера си, това е отговорност, която всеки ден се защитава.
Водещ: Добре, да ви питам накрая нещо, свързано с евроизборите. Как ви се струва тази идея, лансирана от протойерей Антоний Илин, той е представител на Руската православна църква в европейските и международни организации, за междуфракционна група в европарламента, която да пропагандира ценностите на православната организация?
Волен Сидеров: Това е чудесна идея и бихме работили...
Водещ: А Слави Бинев (...)?
Волен Сидеров: Той работи много интензивно, може би няма друг български евродепутат, който да работи повече от него по тази линия.
Водещ: А защо, това не е ли малко странно, в европарламента да се пропагандират ценностите на православната цивилизация?
Волен Сидеров: Тя Европа е християнска, тя е създадена на базата на християнските ценности.
Водещ: Но тук се говори за православна цивилизация.
Волен Сидеров: Православната цивилизация пък е базата на християнската цивилизация, тя е автентичното християнство. България може да претендира освен това, че половин Европа може би е просветила. Това не е патетично изказване, това е факт, просто факт.
Водещ: малко е спорно дали автентичното християнство е православието или католицизма. Но...
Волен Сидеров: Никак не е спорно.
Водещ: ... нямаме време да навлизаме в тези дебри.
Волен Сидеров: Който иска, може да се запознае, да го види това. разбира се, че е автентично, правилата на (...) църква са...
Водещ: В смисъл, бихте работили за тази идея, струва ви се нормална?
Волен Сидеров: С всички усилия, защото крайно време е да се оформи такава група и такова лоби, ако щете. Просто православните християни в Европа са страшно много. Там към тях би трябвало да сложим тези от Украйна, Беларус, Русия, държави, които, между другото, са много по...
Водещ: Не са членове на ЕС, тези, които визирахте.
Волен Сидеров: ... не, те много по-голямо основание имат да бъдат кандидат-членове на ЕС, отколкото Турция.
Водещ: Добре, благодаря ви за този разговор. Анти-ДПС фронт в смесените райони за мажоритарните...
Волен Сидеров: Смятам, че е наложително...
Водещ: ... за мажоритарно избраните кандидати, това предлагате вие...
Волен Сидеров: ... за да покажем политическа воля, че повече не искаме...
Водещ: ... на всички партии без БСП и ДПС, изключително ДПС.
Волен Сидеров: ... да ни управляват догановци. Ако не искаме българският език да стане втори, защото сега има такива опити на ДПС, българският език да стане един от езиците в България.
Водещ: Добре, благодаря ви за това предаване. Волен Сидеров беше наш гост.

Агенция "Фокус"

 


Сходни връзки

Какви цели си поставя „Атака” на предстоящите избори? | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди