изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 04:53 EEST
Степен 5-a! Светът на крачка от пандемия    
Здраве
Генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Маргарет Чан обяви късно снощи, че нивото на тревога за пандемия от свински грип е повишена на пета степен по шестстепенната скала, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Петото ниво обозначава широко разпространено предаване на вируса от човек на човек. Последното 6-то ниво сочи цялостна пандемия.


Чан подчерта, че вирусът се разпространява без никакъв признак на забавяне. Същевременно тя добави, че светът е подготвен по-добре от всякога за евентуална пандемия. Чан припомни, че грипните вируси са известни със способността си бързо да мутират и с непредсказуемото си поведение. Ръководителката на СЗО призова всички страни по света да задействат планове за подготовка за пандемия и да запазят висока степен на тревога. Маргарет Чан прикани фармацевтичните компании да увеличат своя капацитет и производството на антивирусни медикаменти.
По-рано заместник-генералният директор на СЗО Кейджи Фукуда каза, че здравните специалисти все още се опитват да разберат какво е съотношението между слабо изразеното и сериозното заболяване, причинявано от вируса на свинския грип.
Преминаването към предпоследното ниво преди обявяване на пандемия подсказва, че тя е близка и неизбежна. Главният критерий за обявяването й, според процедурите на СЗО, е съществуване на две независими огнища на зараза в две различни държави от един и същи район, отбелязва АФП, цитирана от БТА.
Тръгнала от Мексико, където се предполага, че е причина за смъртта на 159 души, епидемията днес продължи да се разраства с първи смъртен случай в САЩ, макар жертвата да е бебе от Мексико, и потвърдени нови заболели в Европа.
В южния американски щат Тексас днес бе обявено извънредно положение заради епидемията от свински грип, предаде Франс прес. Тексас е вторият щат след Калифорния, в който се въвежда извънредно положение заради разпространението на грипа. В сряда сутринта бе съобщено, че два дни по-рано в Тексас е починало мексиканче на 22 месеца - първата жертва на свинския грип в САЩ, където има общо 91 заболели, 16 от тях в Тексас.

Справка за степените на тревога в скалата си за оценка на евентуална пандемия от грип, изготвена от Асошиейтед прес.

Степен 1. Няма данни за вируси у животни, предадени на хора.
Степен 2. Някой животински грипен вирус е заразявал в миналото хора и се смята за потенциална пандемична заплаха.
Степен 3. Животински и смесен животинско-човешки вирус причинява в отделни случаи зараза, но вирусът не се разпространява бързо.
Степен 4. Новият вирус се разпространява постоянно и придобива способността да заразява хора и да се предава от човек на човек.
Степен 5. Вирусът се е разпространил най-малко в две страни и заплашва да се разпространи още повече.
Степен 6. Допълнителни огнища на разпространение на заразата в най-малко два района на света; в ход е пандемия.  dir.bg

Заразени по цял свят, първа жертва извън Мексико

 
 


Сходни връзки

Степен 5-a! Светът на крачка от пандемия | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди