изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 17:03 EEST
СИНТЕЗ НА ДРЕВНОТО ПОЗНАНИЕ В КАРТИТЕ ТАРО    
КултураДиректорът на народната библиотека професор Боряна Христова показва уникална колекция - единствено и само в Добрич

Изключително интересна изложба, озаглавена "Древният път към дървото на познанието. Една от най-старите антични и средновековни европейски гадателни практики", бе открита вчера. Експозицията е подредена в дом-паметника "Йордан Йовков" и се показва само и единствено в Добрич. Автор е директорът на народната библиотека "Св.св.Кирил и Методий" професор Боряна Христова, която представя 32 колоди карти таро. Жителите и гостите на града могат да видят таро-дракони, таро-богини, таро-мерлин, средновековно таро, Шекспирово таро и др. Едната от витрините е озаглавена "Митологична астрология" - карти за очертаване на хармонията между двойките на базата на разположението на планетите в индивидуалните им хороскопи. Тези карти са направени от Лиз Грийн - една от най-добрите съвременни английски астроложки.
Повече от 30 години е събирала своята колекция от карти таро проф. Боряна Христова. Притежава 84 колоди от по 78 карти. До този момент не съм ги показвала. Засега смятам Добрич да остане единственият град, в който представям тази изложба, подчерта проф. Христова. Според нея, картите съдържат синтез на древното познание и символика и са истински произведения на изкуството.
Всъщност картите таро са скрита и ревниво пазена традиция за предсказване на бъдещето. Никой не знае кога и как точно са се появили. Според някои, това са жречески карти от Древен Египет. Други смятат, че стари арабски и цигански племена са ги пренесли в Испания. Има и теория, че таро са били привилегия на рицарите тамплиери, които са ги създали скоро след основаването на ордена през 1118 г. Първата известна колода е от 1392 г. и е поръчана за френския крал Шарл VI. През 1415 г. е изготвена от най-известните до момента колоди с рисунки в духа на Ренесанса, наречена Колодата на Висконти Сфорца.
Изложбата в Добрич се организира от общината, Регионалния исторически музей и РБ "Дора Габе" и може да бъде видяна до края на месец май.
 


Сходни връзки

СИНТЕЗ НА ДРЕВНОТО ПОЗНАНИЕ В КАРТИТЕ ТАРО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди