изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 05:14 EEST
НАРОДЕН КАЛЕНДАР 6 МАЙ ГЕРГЬОВДЕН    
ПразнициНародната митология възпява св. Георги като юнаците ни, които яздят хвъркати коне, делят мегдан със самодиви и змейове, светят като слънце и всякога излизат победители.

 За произхода и  и разпространението на култа към светеца в християнския свят, за борбата му с дракона и за различните легенди съществуват много хипотези, една от които е за връзката му с Тракийския конник. Заедно с Великден, Гергьовден се смята за голям пролетен празник и се празнува на зелено, затова се нарича и Зелен, Цветен Гергьовден. С него започва лятната половина на стопанската година. Гергьовден е денят на овчарите и стадата. Св. Георги властва над нивите и стадата, убива ламята, за да отключи извори, реки и дъждове. На този ден се коли агне като курбан за светеца покровител. Сред поверията на народа е запазено и това, че на този ден иманярите се оглеждат. Там, където е заровено имане, на този ден то "играе" със син пламък. Връзват се люлки, на които хората се люлеят за здраве. На този ден се подновяват договорите между майсторите и чираците, стопаните и наемните работници.
От Гергьовден започва доенето на козите и овцете и правенето на сирене. През цялата седмица след празника се изнасят вълнените дрехи на слънце. На Гергьовден цялата челяд трябва да се изтегли на кантар за здраве, задължително окачен на раззеленено дърво.
Именниците черпят, като на трапезата задължително трябва да има гергьовска пита, пролетна зелена баница и печено агне.
 


Сходни връзки

НАРОДЕН КАЛЕНДАР 6 МАЙ ГЕРГЬОВДЕН | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди