изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 18:12 EEST
БРИТАНЕЦ ЩЕ ЗАЩИТАВА СОБСТВЕНИЦИТЕ НА ИМОТИ У НАС    
НовиниСпоред Дънкан Брамбъри излъгани в своята българска мечта са стотици англичани, германци, руснаци и други чужденци. Потърпевши са и българите. Сред ужилените от измамници у нас е и семейство Талбод, което е загубило вилата си в с. Полковник Свещарово

Асоциация, която да защитава интересите на чужденците, собственици на имоти у нас, създава британският гражданин Дънкан Брамбъри, каза вчера той за НДТ. С поред него, стотици са чужденците, собственици на имоти в България, които са пострадали от измами или кражби. Затова Дънкан Брамбъри е решил да създаде организация, която да отстоява правата им. Той иска да обедини освен британци, а също руснаци, немци и други чужденци. Иска да се включат и българи, които също са потърпевши. "Няма закон , който да защитава чужденците в България", обяснява англичанинът. Той смята, че измамите и проблемите на чужденците у нас рефлектират и върху туризма ни, върху здравната ни система, както и върху пазара на недвижими имоти. Целта на асоциацията е да се накара българската държава да промени законите така че, да бъде защитена собствеността в България. "Българите също са потърпевши от това. Затова ние не искаме да размътваме водите, а всички да бъдат защитени", коментира Дънкан Брамбъри. Той разказа за рекламите по британските телевизии за българската мечта. Заради тях англичаните идват и купуват имоти тук. След това се сблъскват с реалността и много от тях стават жертви на измами. Неотдавна  дори ВВС е направил филм за българската мечта на англичаните и какво се случва с нея в България. Брамбъри обяснява, че англичаните искат да купят имоти тук заради природата и хората. След това обаче много от тях биват измамени. Затова той иска да се променят законите у нас така, че всички - българи и чужденци, да живеят спокоен живот. Според него, така ще могат да бъдат задържани и повече млади български семейства, у нас. А чужденците, по-спокойно ще могат да инвестират в България и да подкрепят младите българи.
Вчера Брамбъри и още десетина британци, които живеят у нас, дойдоха в Съдебната палата в Добрич, за да подкрепят едни от жертвите на родните измамници. Семейство Лесли Брайън и Шийла Талбод са останали без имота си в България, за който са дали всичките си спестени през съзнателния си живот пари. Семейство  Талбод е загубило с измама имота си у нас, а с това и българската си мечта.  Делото се води от фирмата му "Рифлекшън фотографи", която е била собственик на вилата в село Полковник Свещарово, Добричко. Британецът Лесли Брайън Талбод е подал и жалба до прокуратурата, с която иска да се повдигне обвинение за измама срещу българина Димитър Теохаров. Той е бил градинар на Лесли Брайън и съпругата му Шийла. През март миналата година, преди съпрузите да се приберат във Велкобритания, Лесли Брайън отишъл с градинаря при нотариус, за да подпише пълномощно, с което да упълномощи българина да плаща сметките за имота, докато семейството е във Великобритания. "Преведоха документите докато бяхме при нотариуса. Имахме преводач - от някакво училище в Добрич. Казаха ми, че трябва да побързаме, защото кантората му работела до 17 часа", припомня си Талбод. Категоричен е, че никой не им е обяснил, нито дори споменал, че пълномощното предвижда Теохаров да се разпорежда с имота и да може да го продава. Разбрали това месеци по-късно, когато вилата вече била продадена на други, а градинарят им изчезнал зад граница.
Когато на 9 септември 2008 г. се завърнали отново в България заварили ключалките сменени. Разбрали, че къщата им е продадена. Когато отишли при адвокат, разбрали, че вилата им е продадена от Теохаров на 19 април. Градинарят изтъргувал имота им за 10 000 лева, а след това той бил препродаден за 9500 лева, разказват семейство Талбод. Те самите закупили вилата в село полковник Свещарово за 90 000 евро. Дали още 25 000 евро за ремонт и обзавеждане. Докато се завърнат, покъщнината им била изнесена - всички мебели и техника. Сега дори не знаят кой живее там.
Нарекли "Вила Лорни" имота си в добричкото село. Направили си и рекламни тениски. Сега са им останали само те и снимките от красивата вила. За да го купят, вложили спестяванията от целя си живот. За имота си в Англия имат ипотека от 65 000 лири. Надявали се у нас да имат свой дом. 
"Ние дойдохме тук заради хората в България. Харесахме страната ви, хората ви. Но, след този случай не можем да вярваме на никого повече тук", споделят сега семейство Талбод. Признават, че ако не е делото, не биха идвали в България. И не биха препоръчали на други британци да идват тук. Сега се налага по време на престоя си у нас да нощуват по приятели или в хотели. Заради измамата те са претърпели допълнителна загуба от 14 000 лири, тъй като имали направени резервации от британци, които са бъдат във вилата им през 2008 г. 
Според семейството, Теохаров е напуснал страната през лятото на миналата година пред българо-турската градина. Според запознати, преди това той се е подвизавал в Балчишко. Там е известен със завличането на много чужденци, предимно англичани. Вземал им пари като аванс за строително-ремонтни работи. След това те не виждали нито ремонта, нито парите. Преди това името на Теохаров стана известно с делото, което той води заради печалба в телевизионна игра.
Сега семейство Талбод са подали жалба срещу него. Те искат прокуратурата да образува дело за измама, зца самоуправство, за обсебване на чужди движими вещи и др., обясни пред НДТ един от адвокатите на семейството британци.
 


Сходни връзки

БРИТАНЕЦ ЩЕ ЗАЩИТАВА СОБСТВЕНИЦИТЕ НА ИМОТИ У НАС | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди