изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 07:01 EEST
СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БЕЗОПАСНОСТ НА ТРУДА    
НовиниПод мотото "Безопасният труд е право на всеки човек" днес - 28 април,  се отбелязва Световният ден за безопасност на труда, напомнят от областната дирекция "Инспекция по труда". Инициативата е на Международната организация на труда за разясняване и популяризиране на идеята за безопасен и достоен труд.

 От 2003 година на Световния ден се обръща особено внимание, като всяка година се обявява основна тема, свързана с актуалното състояние на условията на труд в цял свят и с цел привличане вниманието на световната общественост към превенцията на трудовите злополуки и професионалните заболявания.
Световният ден за безопасност на труда е неотменима част от глобалната стратегия на МОТ в областта на здравето и безопасността при работа. Превенцията е един от главните  стълбове на тази стратегия, а Световният ден за безопасност на труда - един от важните инструменти за повишаване на информираността и културата за безопасен и достоен труд и за придаване на политическа значимост на безопасността и здравето при работа.
28 април е и Международен ден на световното синдикално движение, посветен на паметта на загиналите и знак на солидарност с пострадалите при трудови злополуки.
По оценка на МОТ, ежегодно в света стават 2,3 милиона нещастни случая на работното място и 1,9 милиона човека умират от професионални болести. Икономическите загуби от трудовите злополуки и професионалните заболявания възлизат на 4% от световния Брутен вътрешен продукт. Но освен икономическите аспекти, има и морални задължения - такива загуби на човешки живот са напълно неприемливи.
Правото на достоен и безопасен труд на българските граждани е гарантирано от Конституцията на страната. Осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд е основен приоритет в социалната политика на българското правителство. Приета е национална Стратегия за безопасност и здраве при работа, която обхваща периода от 2008 до 2012 година.
Основната цел на Стратегията за здравословни и безопасни условия на труд за България е намаляване на трудовите злополуки с 25 %.
Оперативните данни на Националния осигурителен институт за първото тримесечие на 2009 година отбелязват значително снижаване на общия трудов травматизъм с 21,5% спрямо аналогичния период на 2008 г., като регистрираните трудови злополуки от 999 броя намаляват на 784. Трудовите злополуки с летален изход също намаляват от 24 през първо тримесечие на 2008 г. на 19 през настоящето. Намаление на трудовите злополуки е регистрирано в преобладаваща част от икономическите дейности, но по-осезаемо е снижението в 12 икономически сектори: производство на хранителни продукти и напитки; облекло; дървен материал; машини; оборудване и домакински уреди; превозни средства; мебели; строителство; търговия на едро; сухопътен и воден транспорт.
 


Сходни връзки

СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БЕЗОПАСНОСТ НА ТРУДА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди