изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 20:05 EEST
45 убити на сватба в Турция    
По света Все още не са открити извършителите на нападението срещу сватбеното празненство в югоизточната част на Турция - провинция Мардин, населена предимно с кюрди, при което бяха убити 45 души, предимно жени и деца, предаде РИА Новости.

Издирването на нападателите продължава. По информация на турското вътрешно министерство група от петима или шестима маскирани е открила стрелба с автомати по хората в залата, където се е провеждало празненството. Първоначално бе съобщено, че при нападението са използвани и ръчни гранати, но впоследствие тази информация не е била потвърдена. Конкретна информация за причините за нападението все още не се съобщават. Основната версия на разследващите е, че става въпрос за кръвно отмъщение, а не за терористичен акт.  Сватбарите празнували тържествения ден на дъщерята на Джемил Челеби, бивш лидер  на село Билдже. 200 души  са били гости на злощастното тържество. При нападението са загинали настоящият кмет на селото и 10 души от неговото семейство.
Според заместник-губернатора на провинция Мардин - Ахмед Ферхат Озен, мотив за нападението може да е вражда между съперничещи си групи от проправителствени селски милиции. Те са подкрепяни от турското правителство и се сражават заедно с турските военни срещу кюрдските бунтовници в района, уточнява Асошиейтед прес. Ако тази версия се окаже вярна, правителството ще бъде изложено на натиск да овладее действията на тези милиции. Някои от тях са свързвани с трафик на наркотици и с други престъпления.
След кървавата баня от понеделник вечер селото, в което се разигра драмата, е обградено от военни. Пред къщата, където е било сватбеното тържество, са се събрали много роднини на убитите. Мнозина са предложили да дарят кръв за ранените.
Мястото на трагедията се намира на десетина километра от границата на Турция със Сирия.
В тази част на страната, където живеят повече кюрди, споровете често пъти се уреждат с оръжия, отбелязва Франс прес. Там все още се спазват феодалните традиции, неграмотността е много голяма, а оръжията са смятани за законно средство за уреждане на сметки и за защита на честта.
Поводите за подобни кървави бани могат да бъдат различни - спор за земя, неплатени дългове, отвличане на момиче, бягство на млада жена с неподходящ кандидат за съпруг.
В село Билдже има 32 къщи и неговите жители са от един и същи клан. Много от мъжете от селото са членове на проправителствена въоръжена милиция, която подкрепя турската армия в борбата й с кюрдските бунтовници, които действат в района./БЛИЦ
 


Сходни връзки

45 убити на сватба в Турция | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди