изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 13:00 EEST
Адвокатът на Йоцич: Пръстен за 100 000 долара на Сретен се намери в службите    
ИнтервютаАдвокатът на Сретен Йоцич и на братя Маргини - Людмил Рангелов, е роден на 21 февруари 1947 г. в с. Конска - Пернишка област. Завършил е Юридическия факултет в СУ "Св. Климент Охридски". Работил е цели 17 години като следовател, а през останалите 17 до днес е адвокат. Той стана известен с това, че пое защитата на обвинените в поръчкови убийства братя Маргини, както и на сръбския наркотрафикант Сретен Йосич, който бе екстрадиран от България в Холандия.

Адвокатът е семеен, с две дъщери.
"Когато убиеш един, си обикновен убиец. Когато очистиш 5, си опасен убиец. Когато ликвидираш 10, си шеф на банда убийци, а когато убиеш 20, си институция. Аз съм институция" - така определя себе си в кръга на шегата Сретен Йоцич по повод публикации в българската преса. Той е известен наркотрафикант, търсен в Холандия, Германия и Австрия.
Наш репортер потърси г-н Рангелов да коментира многобройните въпроси около личността на Сретен Йоцич, както и делото срещу Маргините. Още повече, че се появи информация, че столичният кмет Бойко Борисов е призован да се яви в Белградския съд да дава свидетелски показания срещу Йоцич. Кметът пък обвини премиера Станишев, че го забърква в интрига с мафиота, за да предизвика сърбите да го екзекутират.
**********

- Г-н Рангелов, как станахте защитник на сърбина Сретен Йоцич, който е пребивавал около 4 години у нас под чуждо име? Той беше задържан на 20 юни 2002 г.

 Всъщност не аз се свързах с Йоцич, а един негов близък сънародник се свърза с мен. Очевидно това е много близък негов човек, защото вчера /27 април т .г. - бел. авт./, когато гледах кадри от явяването на Сретен Йоцич в Белградския съд видях ,че същият този човек го придружаваше. Аз дори не знам как се казва. Всички му викаха кум, куме и т.н. Това е един изключително интелигентен човек, светски възпитан, много деликатен, наистина с джентълменско поведение.

- Какво ви направи най-силно впечатление при първата ви среща в ареста на Транспортна полиция в София?

 Това, което ми направи впечатление, беше, че човекът е добре сложен, по моему има тяло на физически трениран човек. Адвокатът винаги предпочита да срещне един здрав, трениран човек, а не някаква болнава торба, която ще го занимава с болестите си и със здравословните си проблеми. Йоцич беше спокоен и усмихнат. Той беше усмихнат и на практика през цялото време, когато сме се срещали с него, той винаги беше лъчезарен и нито за миг не го видях да набърчи чело, да се притесни, да изглежда уплашен. Напротив, той прави впечатление на човек, който е спокоен и знае цената си. Той е сериозен, овладян, аналитичен.

- Защо според вас Бойко Борисов се страхува от Сретен Йоцич?

По онова време Бойко Борисов беше главен секретар на МВР и действията по задържането, охраната и конвоирането на Сретен Йоцич се осъществяваха от органите на МВР, които той като професионален шеф, така да се каже, осъществяваше. И може би в тази връзка се страхува.

- Имаше ли сигнал за готвено бягство или убийство на сърбина?

 Аз лично такава информация нямам, но само косвено правя такива изводи на базата първо на изключително високата степен на сигурност, с която той беше охраняван. Това по отношение на бягството. А по отношение на опасността евентуално да бъде убит, този извод го правя от обстоятелството, че когато се извеждаше на открито пространство, той винаги беше с бронежилетка и със специална защитна каска на главата, която по принцип не му е необходима. Тя няма отношение към евентуално бягство. Тя може да има отношение към евентуално убийство, ако някой има намерение да го направи. Така че Йоцич беше много сериозно защитен.

-Той разочарован ли беше, когато го екстрадираха?

Не бих казал разочарован. Да, очакваше по принцип, надяваше се това да не стане, но не беше разочарован. Остана спокоен и си даваше сметка за нещата, след като Апелативният съд се произнесе с решение, че уважава искането за екстрадиция. Това става през 2002 г., края на юли, началото на август. Явно екстрадицията вече беше решена, остана да се чака договорка между холандските и нашите власти кога и как да стане това. Той беше охраняван в Транспортна полиция от отряд на баретите по най-сериозен начин. Външната охрана се осъществяваше от барети, които с тези долу на постовете бяха 15-ина - 20 човека постоянна охрана. Фактически оттам дойдоха малки микробуси, мисля че бяха два или три, еднакви, за да не се знае в кой точно е Йоцич, общо ескортът му се състоеше от 25 автомобила, в които също имаше въоръжени барети с качулки. И този ескорт го придружи до летище "Враждебна". Там вече го чакаше един военен самолет на кралските въздушни сили на Холандия. В този самолет имаше десетина холандски командоси, по-леко въоръжени и по-леко облечени от нашите.
Взехме си довиждане предишния ден преди екстрадицията. Той каза, че непременно ще ме покани в Холандия, когато излезе навън - знаеше, че няма да остане дълго в затвора. Както се знае, след Холандия той отива в Сърбия.

- Защо според вас е призован столичният кмет Бойко Борисов на дело в Сърбия срещу Сретен Йоцич?

- Според мен се спекулира с призоваването на Бойко Борисов по това дело, което е от 1995 г. и което е извършено в Сърбия. Какво общо има Бойко Борисов с някакво убийство в Сърбия, извършено от сърби върху други сърби?Това ми изглежда малко спекулативно, не ми изглежда достоверно. Бойко Борисов няма да отиде, но аз все пак не вярвам на тези твърдения, че го призовават за свидетел. Ще го приема за официално, когато Борисов получи призовка от Белградския съд за явяване. Досега такова нещо не се е случило.
Както се разбра, по въпросното дело има подозрения за Сретен Йоцич, че той е поръчал убийството на хърватския издател Иво Луканич. Това е стара история, от октомври миналата година, но сега излиза, че някакъв свидетел казал, че към това убийство има отношение Сретен Йоцич. Твърди се, че това е поводът да задържат Йоцич в Сърбия. Вярно беше само, че се върши някакъв обиск в дома му. Аз още от 2002 г. знаех, че съпругата му живее в бившата резиденция на Милошевич. Само по себе си това също означава, че имаме работа със сериозен човек, със сериозни позиции.

- Как реагира съпругата му Вера на всичко това?

- Спокойно. Много спокойно, много достойно и с чувство за хумор. Просто общуването е комфортно с тези хора, защото са славяни, разбираем е техният език. Наистина не са се държали като неврастеници, които са притеснени от обстоятелствата.

- Ако се върна малко назад, ще ви попитам защо съдебният състав на затвора в Транспортна полиция е бил само от жени. Как прие този факт вашият клиент?

- Ами, вижте. Те когато го въведоха, вече съдебният състав се беше разположил в залата за свиждания, която беше импровизирана като заседателна зала. Когато го въведоха, той беше с черна качулка и с белезници. Съдът разпореди да му бъдат свалени качулката, белезниците и това пак доведе до малко суетене и съветване извън залата. Но в крайна сметка след като му свалиха качулката и белезниците, той се усмихна и поздрави съда.

- Какво знаете за златния пръстен, който не са му върнали и който струвал 100 хиляди долара?

След неговото екстрадиране остана тук един въпрос за един пръстен, който той казваше, че е скъп. Но не това беше важното. Този пръстен имаше за него някаква емоционална стойност като спомен. Остави ми поръчка да се опитам да го открия и в крайна сметка това се и случи. Открихме пръстена. Те службите си го намериха всъщност.  И понеже този пръстен не беше предаден в ареста и по-нататък, отначало имаше известно съмнение дали пък някъде не е изчезнал по веригата, но в крайна сметка той се намери. Чрез нашето министерство на правосъдието беше изпратен на самия Йоцич.

- В пресата се появиха информации, че бай Миле е лобирал за Сретен Йоцич. Те били много близки и даже си пиели питието заедно?

 Не мога нищо да ви кажа по въпроса. Аз не знам за такова лобиране, а камо ли за разпивки.

- Г-н Рангелов, вие се занимавате и с един знаков процес, каквото е делото Маргини. Какво се очаква да се случи в близките месеци?

 Делото е възобновено. То беше дълго време спряно поради много тежко заболяване, наистина много тежко заболяване на Иво Карагеоргиев. Той е един от подсъдимите по същото дело, който беше с много тежко, изключително тежко сърдечно заболяване, животозастрашаващо и в крайна сметка той се подложи на сърдечна операция в болница "Токуда" в средата на февруари, ако не греша - в момента е с три или четири байпаса. Сега се възстановява. Тече вече шестмесечният период на възстановяване. Делото ще бъде насрочено за 16 септември, т.г. Първоначално в процеса бяха подсъдими седем човека, но един от тях почина. Казва се Светослав Карагеоргиев, млад човек на 34 години - отиде си от инфаркт. Истината е, че в делото срещу Маргините действително има сериозни заболявания, които няма как да се инспирират. Това е прекалено силно доказателство. Не сме го търсили, но така се получи. Имаше още един, който едва го спасиха - Веселин Тошев. Той получи някакви много сериозни усложнения в коремната кухина, перитонит и също едва го спасиха. И в момента са шест човека подсъдимите. Друг е въпросът, че големият Маргин - Красимир, имаше сериозни проблеми здравословно, подложи се на операция, която беше много рискова, защото става дума все пак за гръбначен стълб. Общото впечатление е, че операцията не беше толкова успешна. Болките му продължават. Да се надяваме, че през септември ще има дело, но все пак здравето е над всичко и законът се грижи в такива случаи да се даде възможност на тежко болните. Говорим за хора, страдащи от опасни за живота заболявания. Това забави делото. Нищо друго. Никакви процесуални тарикатлъци, така да се каже, не са прилагани. Имахме и проверка от Висшия съдебен съвет, която констатира, че всичките действия, които извършва съдът, са своевременни и законосъобразни.

Едно интервю на Александрина РОКАНОВА / blitz.bg
 


Сходни връзки

Адвокатът на Йоцич: Пръстен за 100 000 долара на Сретен се намери в службите | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди