изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 11:27 EET
Добрич е един от малкото градове в България, където няма паметник на полка    
ИсторияДобрич. Въпреки че в почти всички големи градове в България има издигнати паметници в чест на загиналите във войните за национално обединение, Добрич е един от малкото градове в България, където няма паметник на полка, предаде кореспондентът на радио "Фокус" – Варна. Паметници на загинали български войници в Сръбско-българската, Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война са издигани през 20-те, 30-те и 40-те години на миналия век в градове като Търговище, Шумен и др.

Вероятна причина за отсъствието на такъв паметник в добруджанския град са историческите превратности и събития като например Румънската окупация на Южна Добруджа в периода 1913 - 1940 година, коментира историкът Радослав Симеонов. Въпреки това обаче на територията на Добрич се намира едно от най-големите български военни гробища от времето на Първата световна война. В периода 1916 -1917 година във военното гробище в града са погребани в единични и братски гробове около 3500 войни от 10 националности и 5 вероизповедания. Погребаните в единични гробове български офицери са 60, а войниците и подофицерите – 194. В гробището са погребани и загинали за освобождението на Добруджа съюзнически турски и германски войници. По този начин военното гробище в Добрич е единственото в страната с турски мюсюлмански войнишки паметници, които са 64 на брой. В началото на 70-те години на XX век Военното гробище е обявено за музеен обект. Всяка година тържествата, посветени на Деня на Добрич – 25 септември, започват винаги от Мемориалния комплекс „Военно гробище”.
Жулиета НИКОЛОВА
 


Сходни връзки

Добрич е един от малкото градове в България, където няма паметник на полка | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди