изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 09:20 EEST
Мартин Димитров за войната в СДС    
Интервюта Мартин Димитров, председател на СДС, пред  БНТ в предаването „Денят започва”


Водещ: Още веднъж добро утро от мен, Виктор Николаев. Войната в СДС или пък дали наистина това е война на БСП и ДПС срещу дясното обединение и може би срещу евентуално бъдещо управление. А може би версията за такъв мащабен комплот е силно преувеличена параноя. Дали е така, ще разговаряме с Мартин Димитров. Добро утро.
Мартин Димитров: Добро утро.
Водещ: За зрителите кратко припомняне – в четвъртък, миналия четвъртък доскорошният лидер Пламен Юруков и бившият главен секретар на партията Пламен Радонов внесоха документи за регистрация в Централната избирателна комисия за самостоятелно явяване на СДС на евроизборите напук на решенията за общо коалиционно явяване с ДСБ. В началото на седмицата като ответен отговор СДС изключи Юруков, Радонов и още няколко човека от техния кръг на партията. Мислите ли, господин Димитров, че ви се е сбъднал най-големия кошмар, че сънувате, че ако се ощипете това ще приключи с една утешителна прозявка?
Мартин Димитров: Кошмарът е за всички български граждани, тъй като това е война срещу демокрацията в България. Опитват се пак да си наредят един служебен кабинет. Знаете ли как много лесно може да се познае кой стой в дъното на цялата работа?
Водещ: Как?
Мартин Димитров: Кой е събрал тия 18 хиляди подписа? Имаме данни за Опака – търговищко, за Разград, за Айтос, защото това е ДПС. ДПС и БСП са затънали в далавери и корупция. Изпитват ужас, че ще дойде едно правителство, което ще им потърси отговорност. И в момента се търсят начини служебно да избягат, за да не им бъде потърсена такава отговорност. Това е цялата работа.
Водещ: Аз тези дни чух ваши изявления, че зад тази подписка на господин Юруков стои ДПС. Можете ли това да го докажете, има ли един човек, с три имена в тази подписка, на който да му се обадим по телефона и да го попитаме вие подписахте ли се и той да каже, че се е подписал за друго, например? И че ДПС са събирали подписите, а не местните структури на СДС, има ли такъв пример?
Мартин Димитров: Имаме, както ви казах първо доказателства за три града. За Айтос, за Разград и за Търговище, където структурите на ДПС буквално са събирали подписите. И нещо по-важно – от 18 хиляди представени подписа, това го имате и вие като информация, четири хиляди се оказва, че се дублират с друга партия. Познайте коя е другата пария? ДПС. Това е цялата работа.
Водещ: Това сверено ли е?
Мартин Димитров: Това е нашата информация.
Водещ: И как точно е ставало? Обикаля се по къщите и от кого? Да влезем в детайл за един от тия ...
Мартин Димитров: Това, което ние знаем и това, което събрахме като информация е, че ДПС са събирали информация основно в ромските махали, за да не се разчуе, за да няма публична информация, да се така ... по-тихичко да се случи цялата работа.
Водещ: Каква е тази история с печата? Твърдите, че е използват фалшив печат, дубликат или?
Мартин Димитров: Печатът на партията е в СДС, който е издаден ..., който са си го направили някакви хора извън партията, за да подпечатат документите, което си е направо документална измама. И другото нещо, което заслужава внимание е, че под натиск на ДПС за съжаление Сметната палата в късните часове на миналия четвъртък, късните вечерни часове издават дубликат на един документ, на едно удостоверение, с което трябва да се регистрира СДС, една фалшива регистрация в Централната избирателна комисия.
Водещ: Кой я е издал?
Мартин Димитров: С подписа на Валери Димитров е издаден документът.
Водещ: Валери Димитров беше депутат от НДСВ. Защо смятате, че натиск има от ДПС върху човек от НДСВ? Би могло да се счита точно обратното.
Мартин Димитров: СДС е 20-годишна партия, имаме хора навсякъде. Така че информацията, която ви даваме, е абсолютно точна, абсолютно прецизна. Цялата работа е следната и това обществото трябва да го разбере – държим златния ключ към управлението. ГЕРБ сами кабинет не могат да направят. Те вече и те го разбират това нещо. Могат да направят коалиция само с нас. Затова се води и предварителната война. Първо, осем процентна бариера опитаха с нея да ни спрат, не ни спряха. После 31 мажоритарни кандидати – с това да ни спрат. И с това не успяха. Сега вече се бави съдебната регистрация на новото ръководство. Знаете ли какво е едно охранително производство в съда? Това е една регистрационна процедура. Събира се формално състава на съда, вижда дали са спазени процедурите в една пария и за един ден прави регистрацията. Ние сме подали нашите документи на 16 януари. Това бавене е абсолютно изкуствено, абсолютно фалшиво, абсолютно ненужно.
Водещ: Само да ви върна в тези два момента. По какъв начин е упражнен натиск от страна на ДПС върху Валери Димитров? Това е цяла институция Сметната палата.
Мартин Димитров: Защо не го попитате, защо не му зададете този въпрос?
Водещ: Ще го попитаме, но казвате, че сте сериозна партия, сигурно имате проверка как е станало това.
Мартин Димитров: Веднага ви казвам. Миналата сряда от Сметната палата се обаждат в СДС и питат защо при положение, че оригиналът на удостоверението за явяване на избори е представен в централата, бившият председател Пламен Юруков и негов пълномощник искат издаване на копие. Те нямат такава процедура. Ние казваме, разбира се, че нямате и не трябва да издавате, документът е при нас на сигурно място и се надявам оттук нататък да не бъде издаден такъв документ.
Водещ: Кой ви се обади?
Мартин Димитров: Обадила се е Магдалена, доколкото знам.
Водещ: Служителка?
Мартин Димитров: Служителка. Тя се е обадила на нашата главна счетоводителка. Това е историята. Но вижте, цялата работа пак ви напомням, е следната. Никой не може да даде обяснение кой е събрал тези 18 хиляди подписа. Т.е. няма хора от СДС, които да са участвали, което означава следното нещо, което означава външна намеса, което означава една голяма игра на ДПС.
Водещ: Ще поговорим за това, което и вие внушавате, като нарича зависимости при Пламен Юруков. Още един детайл – печатът, за който смятате, че е произведен от кого, от господин Радонов? В смисъл под кои документи стои този печат? И ще сезирате ли прокуратурата?
Мартин Димитров: От 97-ма година насам. СДС има един и същи печат.
Водещ: Къде стои той?
Мартин Димитров: Той стои при главния секретар. И очевидно лицата Радонов и Юруков нямат достъп.
Водещ: В някаква каса в сградата на „Раковска” стои? Не е изнасян, не е отключван?
Мартин Димитров: Да, пази се в сградата на „Раковска”. Няма как да бъде изнесен. В сигурни ръце е и ще си остане в сигурни ръце. Поради което, поради липса на истински печат, се прави фалшив такъв, който дори на външен вид не отговаря на изискванията и дори не прилича на истинския печат на СДС. Това вече превърна цялата история в ... има вече криминални, криминални ...
Водещ: А защо не сте сезирали прокуратурата?
Мартин Димитров: Нашият правен екип работи по това.
Водещ: Ще сезирате ли прокуратурата?
Мартин Димитров: Работи по тоя въпрос и аз смятам, че трябва да бъде сезирана.
Водещ: Защото ако искате да се спазват законите и правилата, най-малкото ако твърдите такова нещо, че е извършено, това е престъпление по смисъла на Наказателния кодекс, би трябвало да сезирате прокуратурата.
Мартин Димитров: Така е, освен това с този фалшив печат са теглени пари от банка, с този фалшив печат са подавани ...
Водещ: Какви пари са теглени?
Мартин Димитров: Ами депозитът за регистрация.
Водещ: Каква сума е изтеглена?
Мартин Димитров: 50 хиляди лева в нарушение на финансовия правилник.
Водещ: Това за пръв път го чувам.
Мартин Димитров: То понеже имаше почивни дни и цялата информация е станала публична. 50 хиляди лева са изтеглени от сметката на СДС с този фалшив печат.
Водещ: Кога?
Мартин Димитров: Същият този четвъртък.
Водещ: Кой ги е изтеглил?
Мартин Димитров: Пламен Радонов и Пламен Юруков, същите лица. Едни и същи лица участват във всичките детайли, всички по-лоши детайли на цялата схема.
Водещ: А защо да го правят, господин Димитров, какъв им е мотивът? Вие в някои интервюта, които следих, говорите, че при ваша среща на кафе, пихте кафе даже вестниците снимаха тази среща. Някъде около Народния театър.
Мартин Димитров: Даже и „Канал 1” снимаше.
Водещ: Да, той ви е казал, опитвам се да цитирам цитата вашия, че много висши и влиятелни хора в държавата не желаят да имате коалиция с ДСБ. Кои са тези, вие не проявихте ли любопитство?
Мартин Димитров: То е ясно. Вижте, в една история обясненията са в крайна сметка прости.
Водещ: Няма хора без имена.
Мартин Димитров: Обясненията са в крайна сметка прости. Трябва да се проследят няколко неща. Първо, кой е събрал подписите. ДПС е събрал подписите, значи зад цялата история стои ДПС. И да ви кажа честно как се чувствам, срещу нас се води война и ние смятам, че ние синята коалиция и СДС сме основният опонент на ДПС в момента. Те с нас се бият основно, нали виждате. И с нас се бият не за друго, а защото не могат да се спазарят. Те знаят, че между нас не може да има сделка, отсега мислят какво ще стане, като с ГЕРБ направим правителство. И аз веднага мога да ви кажа какво ще стане. Тогава на тези хора ще им бъде потърсена отговорност.
Водещ: На кои хора? На господин Юруков и господин Радонов, включително, така ли?
Мартин Димитров: На всички тези хора – за откраднатите европейски фондове. Господин Юруков и господин Радонов въобще не са важни в този смисъл. Важни са тези хора, които откраднаха европейските фондове, важни са тези хора, които направиха всичките тия заменки, които са за милиарди левове, всичките тия хора, които съсипаха здравеопазването в България. На тях ще им бъде потърсена отговорност. И това е нещо, което ги притеснява и ги ужасява. И затова ги правят тия шмекерии, за да търсят служебна победа. Тях ги е страх от една открита битка, страх ги е да влезнат в едно открито сражение и се опитват по някакви служебни начини – с натиск, политически натиск върху съда, с тези щуротии да избегнат истинската битка.
Водещ: Защо чрез господин Юруков? Каква е тази зависимост, за която намеквате? Можете ли да разширите информацията по това ваше твърдение? В зависимост от кого точно и какъв е механизмът, каква е същността на тази зависимост?
Мартин Димитров: Не съм детектив и нямам намерение да ставам. Но мога да ви кажа следните неща, които са много важни. Винаги досега е имало буферен период. И самият Пламен Юруков като беше избран, дълго време го подписва Петър Стоянов. Надежда Михайлова дълго време подписва предишния председател. На Петър Стоянов дълго време му подписва предишния председател. Никой такива неща не си е позволявал да прави, защото те не са честни, не са почтени, не се прави така в политиката. Така винаги е имало период на регистрация на новото ръководство. И никога миналото не е казвало – не, аз съм вашата леля, сега идвам, ще ви регистрирам за едни избори, защото така съм преценил и това е доброто за партията. Това показва, за да се правят такива неща, това показва зависимост. Има нещо друго, което показва зависимост. Само преди една седмица Юруков заявява, че няма проблеми да регистрира синята коалиция за европейските избори. Три, четири дена по-късно казва, че има проблем и работи за самостоятелна регистрация на СДС. Защо? Защото очевидно хората, които стоят отзад, очевидно хората, които дърпат конците, са се уплашили, че като се яви синята коалиция на европейските избори, ще се види високият процент, ще се види обществената подкрепа и ще пропадне целият план.
Водещ: Кой дърпа неговите конци? Т.е. не го е направил по желание, а под силата и аргументите и мотивите на някакъв натиск спрямо него, спрямо бизнеса му. Опитвам се да си обясня. Снощните неща имат много простичко обяснение. Затова ви питам.
Мартин Димитров: За мен това е ДПС. Кой точно от ДПС, това не мога да ви кажа. Кои кръгове, кои точно обръчи от фирми.
Водещ: И защо не БСП, например?
Мартин Димитров: Ами ДПС се чувстват по-застрашени. Защото те най-много нагазиха в корупцията. От там дойдоха най-тежките нарушения. Там е най-голямата кал. И тези хора най-много ги е страх да не им бъде потърсена отговорност. И те си представят следващия парламент по следния начин. Надяват се там да бъде само ГЕРБ, да бъдат обкръжени ГЕРБ от всички страни от вражески партии и оттук нататък да няма ход за формиране на кабинет. И дори си мечтаят по някакъв начин ДПС-БСП, един господ знае кой ще бъде третият партньор. Може да бъде Яне Янев да си направят правителство, въпреки че той не може да влезе, разбира се, в парламента. Но някаква такава схема да си направят и пак да управляват тези хора. Значи всякакъв морал вече е загубен.
Водещ: Вие така за вашите проблеми вините ДПС. Между другото, Бойко Борисов от ГЕРБ дори каза, че се готви политическото му убийство, което да бъде приписано на Сретен Йосич. Обвини в приготовление БСП и ДПС. Вярвате ли на това обвинение?
Мартин Димитров: Не искам да коментирам други партии. Аз говоря за СДС и за синята коалиция.
Водещ: Пак за външни намеси става дума.
Мартин Димитров: Очевидно е, че има външни намеси. Защото тази афера със Сретен Йосич това се случва буквално няколко дни преди изборите. Но тези хора имат четири години да направят разследвания каквито си искат. Защо не ги направиха, защо преди изборите се случва това нещо? Така че то е очевидно, че е натиск срещу опозицията.
Водещ: Само за да приключим в тези технологични подробности, в които сте изпаднали от известно време. Ако до 12 май, до тогава е срокът, който имате, вашето име и имената на хората, които са в ръководството, не бъдат вписани в регистъра, какво ще правите? Възможно ли е и ДСБ да имат интерес да отидете при тяхната регистрация? По този начин ще бъдете атакувани, между другото, много добре знаете, че не само сте го продали, предали и така. Но да се явите с регистрацията на ДСБ в краен случай, ако нямате регистрация.
Мартин Димитров: Такава възможност не съществува по никакъв начин.
Водещ: Юридически има такава.
Мартин Димитров: Не, политически не съществува такава възможност и такова решение няма да бъде търсено. Друго нещо си представете. Как България точно е европейска страна? Ако е възможно да бъде оказан политически натиск на съда и той да не регистрира основна опозиционна партия, защото партия, която в момента е в управлението има такъв интерес. Къде точно ги виждате европейските принципи и как точно това се връзва с европейската представа за България? Как си представяте, съдебна институция да може да напише, че уставът на една партия не е демократичен? Или шести състав на Софийски градски съд да напише, че тайният вот не е демократичен черно на бяло в съдебното решение. Това на вас как ви звучи?
Водещ: Ами както и да ми звучи, го написаха.
Мартин Димитров: Защото на мен ми звучи като политически натиск, така ми звучи на мене. И въпросът е докъде ще стигнем, докъде това ще продължи. И ако вие си мислите и много хора си мислят, че това няма да ги засегне, че това е битка с една партия, това не е истина. Това е битка с всички демократи. Защото какво си представят от ДПС и от БСП? Те си представят следното нещо – да редят един пасианс, да участват в един служебен мач само те и да няма конкуренция. Те вече не искат конкуренция, те вече не искат битка. Те вече не искат да излязат на футболния терен, искат така тайничко зад една завеса да редят резултати и служебно да ги записват. Вече не искат честна битка и това е изключително опасно, аз не знам дали си давате сметка за какво става въпрос. Това е изключително опасно, такъв прецедент не е имало за последните 20 години.
Водещ: Остава ли ви време за друго в цялата тази ситуация, в която се намирате – със съд, с регистрации, с подписки, с печати?
Мартин Димитров: Тази седмица поискахме актуализация на бюджета. Защото бюджетът се проваля. Над два милиарда лева не са събрани, а дефицитът за март и април ще бъде над половин милиард лева. Знаете ли какво означава дефицит в бюджета?
Водещ: Какво значи?
Мартин Димитров: Не стигат парите, няма ги парите. Разходите са повече от приходите.
Водещ: Т.е. следващото правителство няма да има пари за какво?
Мартин Димитров: Може да няма пари за пенсии, може да няма пари за заплати на учителите. Бюджетът отива към тотален колапс. И в момента, в който ние искаме актуализация, т.е. нов бюджет, т.е. да се събере парламентът, да бъдат орязани разходите, особено онези, които отиват в обръчите от фирми на ДПС и БСП. Това са голф игрищата, индустриалните зони, излишните министерства, които са поне три. Това сме го обсъждали и преди.
Водещ: Това, че няма да има пари за пенсии, може би да не стряскаме хората толкова много.
Мартин Димитров: Има опасност. Не, не, напротив, сега трябва да бъдат предупредени хората. Иначе после ще бъде въпросът защо е премълчано. В момента се мълчи, че бюджетният дефицит за месец март ги има първите данни. Те са харчили, да не ви обяснявам технология ...
Водещ: Това значи, че и вие да влезете в управлението, няма да имате пари да платите за пенсиите?
Мартин Димитров: Ние ако влезем в управлението, ще направим веднага нов бюджет и ще стабилизираме нещата. Аз се опитвам друго да ви кажа - ще бъде страшно, ако няма промяна в управлението и продължат тия хора да управляват, ще издънят бюджета тотално тази година.
Водещ: Съдебна отговорност от кого ще търсите?
Мартин Димитров: В смисъл кога става въпрос, за кой период говорим?
Водещ: Ами когато си изберете.

Мартин Димитров: Новото правителство, което ще е демократично, трябва да потърси отговорност за откраднатите европейски фондове, за заменките, които бяха направени в цялата ...
Водещ: От кого?
Мартин Димитров: От всички политически лица, които са управлявали, от всички хора, които са участвали. В България трябва да се разбере, че ще се носи отговорност и тази отговорност трябва да бъде съдебна. Това трябва да се случи по най-бързия начин, иначе няма да видим и през крив макарон европейски фондове, никой няма да ги даде, ако нещата продължават по тоя начин да се случват. И аз си обяснявам нещата по следния начин – както безогледно се опитаха да откраднат милиони европейски фондове - те бяха спрени, по същия безогледен начин водят война със СДС и синята коалиция. Тези хора вече нямат скрупули. Те са готови на всякакви действия само и само...
Водещ: Ще загубите ли войната?
Мартин Димитров: Напротив, ще я спечелим. Защото знаете ли какво ми казват хората по улиците – нямаше да гласувам, обаче като гледаме тази нечестна игра, като гледаме безобразията, които се случват, вие за нас сте единствената алтернатива на тия хора и вече има за кого да гласуваме. Това го чувам по улиците на София и други градове, и ми дава надеждата, че...
Водещ: Колко евродепутати мислите, че ще вкарате?
Мартин Димитров: ... ще мобилизира хората. Най-малко двама.
Водещ: Най-малко двама.
Мартин Димитров: Най-малко двама, но вече да ви кажа честно при всички тия неща, които се случиха няма да се учудя, ако вкараме повече.
Водещ: Трима?
Мартин Димитров: Това ще бъде вече голям успех.
Водещ: Добре, благодаря ви. Затова ще говорим и със социолози след малко в предаването. Мартин Димитров в разговор за... как си го озаглавихте – войната в СДС или войната срещу СДС, това ви е тезата?
Мартин Димитров: Опитват се да представят нещата като война в СДС, това не е честно. Има война на БСП и ДПС срещу СДС и срещу синята коалиция, това е честния...
Водещ: Която смятате, че ще спечелите?
Мартин Димитров: ...прочит на събитията. Да, доброто побеждава на края в живота, на края побеждава.
Водещ: Благодаря ви, Мартин Димитров, лидер на СДС в интервю за „Денят започва”.

http://focus-news.net

 


Сходни връзки

Мартин Димитров за войната в СДС | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди