изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 09:40 EEST
Глобализационният фонд на ЕС ще се бори срещу последствията от кризата    
Европейски съюз

След като постигна споразумение на първо четене със Съвета, EП прие днес предложение, целящо да разшири полето на действие на Фонда за приспособяване към глобализацията в ситуации на икономическа и финансова криза. Фондът ще се намесва вече и при случаи, когато работници са съкратени вследствие на настоящата криза.



 

Целта на постигнатото споразумение по доклада на Gabriele Stauner (ЕНП-ЕД, Германия), прието с 538 гласа "за", 35 "против" и 37 "въздържали се", е да се разшири полето на действие на Фонда по отношение на съкращенията на работни места, причинени от икономическата и финансова криза.

 

За целта държавите членки, които кандидатстват за средства от Фонда, трябва да установят директна връзка между съкращенията и настоящата криза. Тази мярка ще се прилага за заявления, подадени преди 31 декември 2011 г.

 

Според доклада един от основните проблеми на Фонда е, че установените строги критерии за намеса не позволяват неговото пълно използване. Поради тази причина, за периода до средата на 2008 г. само 15 000 работници са получили помощ на обща стойност 4 500 евро. В този контекст измененото предложение за регламент препоръчва да се намали прагът на съкращенията, при които може да има намеса от страна на Фонда, от 1 000 на 500 работници за дадено предприятие на една държава членка.

 

Размерът на намеса от страна на Фонда ще бъде 50%, като той може да достигне до 65% към 2011 г.

 

Целта на Европейския фонд за приспособяване към глобализацията е да осигури ефективна помощ на работниците, съкратени от работа вследствие на глобализацията. Максималният бюджет на Фонда е 500 милиона евро и се използва за предприемане на активни мерки по отношение на пазара на труда, като отпускане на стипендии за квалификация и помощи за мобилност.

 


Сходни връзки

Глобализационният фонд на ЕС ще се бори срещу последствията от кризата | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди