изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 14:39 EEST
Държавата и генералтошевец спорят за собствеността на ветеринарна лечебница в с. Житен    
Ред и сигурностНа 12.05.2009 г. Добричкият окръжен съд насрочи за разглеждане жалбата на жител на Ген. Тошево срещу решение на първоинстанционния съд за отмяна на два нотариални акта, издадени в нарушение на закона. С тях 44-годишният Ивелин Ш. и 34-годишната Керанка И. от Ген. Тошево са придобили държавен имот – ветеринарна лечебница в с. Житен, разположена на 760 кв. м дворно място и две самостоятелни жилища с площ от 150,78 кв. м.

 

През февруари 2008 г. директорът на РВМС – Добрич е сигнализирал Районна прокуратура – Ген. Тошево, че назначеният за селото ветеринарен лекар не може да влезе в имота. Той се ползва от ведомството от 1975 г. и официално му е предоставен от държавата през 1992 г. През 2002 г. Областна администрация – Добрич, е издала за него акт за държавна собственост. Ветеринарите установили, че през 2006 г. за имота е оформен друг нотариален акт, според който Ивелин Ш. го придобива по давност. Районна прокуратура – Ген. Тошево е оспорила легитимността на този нотариален акт и на втори, с който частично са коригирани параметрите на имота. Държавното обвинение посочва, че се разследват множество нарушения при издаването на тези нотариални актове – Ивелин Ш. е посочил различни номера на парцели в скицата, представена пред Областна администрация и в попълнената от него молба – декларация, но длъжностно лице вместо да върне документите, е издало удостоверение, че имотът не е държавна собственост.

На 16.02.2009 г. Районен съд – Ген. Тошево, отменя двата документа, като издадени в нарушение на закона. Съдът приема, че Ивелин Ш. и Керанка И. нямат правно основание да претендират за придобиването на имота, който е бил актуван като публична държавна собственост и не може да бъде придобит по давност от частно лице.

Ответникът обжалва пред въззивната инстанция решението на Ген. Тошевския съд и моли да бъде отхвърлен искът на Районната прокуратура. Той твърди, че с Керанка И. обитават част от имота от 1996 г. и 10-годишният срок за придобиване на имота по давност е изтекъл в тяхна полза. Ивелин Ш. претендира още, че не е доказана собствеността на държавата там и иска да бъде прогласен за нищожен актът за държавна собственост.

 

08.05.2009 година                                        Пресслужба Добрички окръжен съд

 


Сходни връзки

Държавата и генералтошевец спорят за собствеността на ветеринарна лечебница в с. Житен | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди