изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 18:38 EET
Взрив на газопровод в Москва    
По света Без жертви се размина най-мощният пожар в следвоенната история на Москва, който избухна след пробив в газопровод в югозападната част на руската столица, минути след Деня на победата и продължи до сутринта, съобщи ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА

Първите съобщения в московските оперативни служби постъпиха малко след полунощ.
Над града се изви огнен стълб с височина над 150 м, а небето над Москва се оцвети в тъмнооранжево.
На местопроизшествието бяха изпратени десетки противопожарни коли и линейки, лично кметът Юрий Лужков и министърът на извънредните ситуации Сергей Шойгу пристигнаха, за да координират действията на аварийните служби.
Лужков потвърди, че пет човека са пострадали. Четирима обгорени са настанени в болница, а един, с 8 процента изгаряния, е отказал хоспитализация. Кметът изтъкна, че не е допуснат срив в енергийната система, въпреки че няколко столични ТЕЦ-а се захранват именно от този газопровод. Лужков заяви, че е 99 на сто сигурен, че пробивът в газопровода е техногенна катастрофа.
Тръбата с диаметър 1200 мм и налягане 12 атмосфери се е скъсала поради рязко покачване на налягането или някаква друга техническа причина. По-рано представители на правоохранителните органи не изключиха версията за умишлен саботаж, довел до разхерметизация на авариен клапан с диаметър около метър. Пробивът е станал на надземен участък от тръбопровода.
Малко след 5,00 ч. сутринта пожарът бе локализиран и пламъците започнаха видимо да спадат. След като аварийните служби успяха да затворят всички спирателни кранове, притокът на газ бе прекратен, но е нужно време, докато освободеният газ изгори напълно.
Заместник-кметът Пьотр Бирюков призна, че пожарът е бил най-големият за последните десетилетия, но подчерта, че крупни разрушения няма, а не е имало и никаква опасност за жителите на района. Обитателите на съседните сгради не са били евакуирани.
Мичурински проспект и околните улици остават затворени.  dir.bg
 


Сходни връзки

Взрив на газопровод в Москва | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди